Керівнику «ХТЗ» оголошено підозру у готуванні до диверсії з метою зруйнування об’єкту, що має оборонне значення – ПАТ «Харківський тракторний завод ім. С. Орджонікідзе». Так, досудовим розслідуванням встановлено,що Андрій Коваль обіймаючи посаду генерального директора підприємства (2006 -2007 рр.), «усвідомлюючи стратегічне значення ПАТ «ХТЗ», здійснив підготовчі дії на знищення та пошкодження виробничого комплексу, а саме ливарного виробництва, кадрового потенціалу та організацію підготовки передачі конструкторської та технічної документації на вироби підприємства до Російської Федерації».

Слідством також встановлені факти погодження усієї виробничої та фінансової діяльності «ХТЗ» з керівниками корпорації «Рускіє машини» (РФ), яка через афільовані структури (офшорні компанії) отримала корпоративні права даного підприємства.

Більше того, в матеріалах слідства наявні докази (документи), які підтверджують надання А. Ковалем дозволу на переміщення до РФ часини обладнання сталеливарного та чавуноливарного цехів «ХТЗ».

Усвідомлюючи стратегічне значення заводу, а також той факт, що у разі переміщення потужностей «ХТЗ» до РФ, це загрожує зупинкою виробничого циклу заводу, А. Коваль затвердив заходи з демонтажу низки цехів.

Слідчі стверджують, що дії А. Коваля повністю відповідали інтересам керівництва корпорації «Рускіє машини», оскільки його повторне призначення на посаду директора заводу у березні у 2016 року пов’язане саме з тим, що попередній директор «ХТЗ» В. Губін відмовлявся виконувати вказівки російських «інвесторів», які суперечили національним інтересам України.

Разом з тим, у повідомленні про підозрі А.Ковалю йдеться також про його намагання незаконно звільнити з підприємства 604 висококваліфікованих працівника, що зумовило б зупинку діяльності підприємства.

Нагадаємо, працівникам ХТЗ дійсно було повідомлено про їх звільнення. Про цей йшлося у відповідному наказі А. Коваля.

Як відомо, загальний борг Харківського тракторного заводу перед Україною становить понад 600 млн грн.

12 квітня Вищий адміністративний суд ухвалив рішення, згідно з яким Харківський тракторний завод має повернути Україні понад 400 млн грн боргу за міжнародний кредит, взятий під гарантії держави.

21 квітня Київський районний суд міста Харкова залишив у силі арешт майна Харківського тракторного заводу без права оскарження.

Напередодні керівництво «ХТЗ» намагалося у судовому порядку зняти арешти з майна заводу з метою передачі низки потужностей підприємства до РФ.

При цьому катастрофічний стан підприємства з точки зору наявності значних боргів, скорочень працівників, зменшення темпів виробництва припадає на керівництво заводом А. Коваля у 2006-2007 роках, а також на період з початку 2016 року (після повторного його призначення).

За керівництва «ХТЗ» генеральним директором В.Губіним, завод успішно сплачував борги та нарощував потужності виробництва, більше того отримував замовлення стратегічного оборонного значення від Міноборони України.