У понеділок, 5 лютого, Європейський Союз офіційно зняв санкцій із Сергія Клюєва та Олени Лукаш. Водночас, замороження активів ще 13 поплічників екс-президента Віктора Януковича було подовжене на рік.

Ця подія, логічно, збурила українське суспільство і вчергове призвела до конфлікту між керівництвом Генеральної прокуратури та очільником Департаменту спеціальних розслідувань, який веде слідство по деяким особам із “санкційного списку”, Сергієм Горбатюком.

Лікбез по санкціях

6 березня 2014 року Європейський Союз запровадив санкцій проти колишніх українських високопосадовців часів Януковича за зловживання з державними фінансами та порушення прав людини.

Спочатку йшлося і про політичні санкції, такі як заборона на в’їзд (travel ban), однак в результаті європейці погодилися лише на економічні – замороження активів (assets freeze).

Санкції такого роду вводяться, аби дати державі можливість довести нелегальне походження активів та конфіскувати їх рішенням національних судів. По суті, це відстрочка на час слідства, щоби підозрювані не змогли замести сліди та сховати корупційні активи.

Обов’язкова умова для продовження санкцій: ЄС має бачити, що країна робить все можливе для завершення всіх необхідних дій у цьому напрямку. Також має бути очевидно, що конфіскація планується в рамках реальних кримінальних проваджень, а не політичних переслідувань.

В Україні слідство стосовно злочинів оточення екс-президента Віктора Януковича від початку вів Департамент спеціальних розслідувань ГПУ Сергія Горбатюка. Однак у 2016-му керівництво прокуратури заявило, що процес затягується, в тому числі нібито через позицію голови департаменту не використовувати механізм заочного засудження.

“Так, низку проваджень у нас забрали. Це корупційні злочини колишніх високопосадовців, і забиралися вони з метою перешкодити притягненню до відповідальності вин­них. У червні 2016-го забрали провадження за підозрою Олександра Клименка, а у вересні того самого року — так звані вишки Бойка. Це все пішло до Військової прокуратури”, – розповідав Горбатюк.

За його словами, крім того, у новостворене управління з розслідування злочинних організацій забрали провадження за фактом заволодіння Межигір’ям, Сухолуччям та «Укртелекомом». Туди також віддали економічні епізоди по Віталію Захарченку, провадження щодо Дмитра Табачника, Ігоря Калетніка (незаконне збагачення), один з епізодів Миколи Присяжнюка.

Однак деякі економічні злочини все ж залишилися у відомстві Горбатюка. Зокрема, справи братів Андрія та Сергія Клюєвих і екс-міністра юстиції Олени Лукаш. Щодо двох останніх ЄС на днях відмовився продовжувати санкції.

В керівництві ГПУ заявили INSIDER, що до цього призвела в тому числі бездіяльність департаменту Горбатюка. Сам голова ДСР навпаки стверджує, що вже рік домагається від очільників прокуратури процесуальних дій, щоби закінчити слідство по особам із “санкційного списку”.

Війна підходів

Генеральна прокуратура України розслідує кримінальне провадження за підозрою екс-міністра юстиції Олени Лукаш та її заступника Юрія Іващенка у службовому підробленні та розкраданні держбюджету на 2,5 мільйони гривень.

Мова йде про фіктивні тендери на закупівлю послуг для адаптації українського законодавства до європейського у період літа-осені 2013 року. 5 листопада 2015 року Лукаш було повідомлено про підозру заступником генерального прокурора – такої процедури вимагає чинне законодавство, бо вона адвокат.

Однак через рік їй вдалося через Апеляційний суд Києва визнати інформацію надану ГПУ для накладення санкцій недостовірною. Так в листі тодішнього генпрокурора Олега Махніцького йшлося про звинувачення Лукаш в нелегальному виведенні коштів за кордон і незаконній вказівці про перерахування 8,6 мільйонів гривень.

«Правда, ГПУ забула повідомити Раді ЄС, що саме «спірне перерахування» відбулося за два місяці до призначення мене міністром юстиції. Я фізично не могла нічого подібного зробити. Така ось «машина часу», – написала вона у своєму Facebook.

Незважаючи на це, розслідування проти Лукаш в Україні продовжилося і тривало до початку 2017-го року. Сергій Горбатюк розповів INSIDER, що його слідчі майже завершили розслідування, тож тепер для передачі справи до суду необхідна оновлене повідомлення про підозру із уточненою сумою збитків.

“З лютого 2017-го року Лукаш не повідомляють про підозру. Вона адвокат, тому таке повідомлення, за законом, має бути підписане заступником генерального прокурора.

Ми оскаржували це рішення і Луценку писали про незаконність дій його заступників – це підтверджено документально. Вони це просто ігнорують”, – сказав голова департаменту спецрозслідувань, уточнивши, що ще влітку минулого року попередив генпрокурора, що ця ситуація призведе до зняття санкцій.

В свою чергу співрозмовники видання у керівництві ГПУ запевняють, що ніщо не заважає Горбатюку йти до суду зі старою підозрою стосовно Лукаш. За їх словами, заступник Луценка – Анжела Стрижевська, не може підписати нову, бо слідчі самі зупинили провадження.

“З січня 2017 року зупинено провадження по Лукаш слідчим департаменту Горбатюка. До Канади направили запит про міжнародну правову допомогу. Тож ніяких процесуальних дій на даний момент вчинятися не може”, – уточнило джерело.

За його словами, щоби пред’явити повноцінне обґрунтоване обвинувачення Лукаш потрібно зробити це спочатку стосовно її попередника Олександра Лавриновича. Мовляв, у своїх матеріалах слідчі ДСР вказують, що Лукаш продовжувала його злочинні схеми.

“Там розпилювалися гроші на євроінтеграційних програмах. Коли вона прийшла в міністерство, то сказала, що ці схемі незаконні і їх більше не буде, а через півроку просто переорієнтувала потоки на себе. Якщо довести злочин Лавриновича, то справу Лукаш можна буде швидко завершити в суді”, – пояснив співрозмовник.

Австрійське лоббі

Якщо у випадку зняття санкцій з Лукаш йдеться радше про неузгодженість дій керівництва департаменту та прокуратури в цілому, то випадок Сергія Клюєва навіть для себе логічно пояснити не можуть обидві сторони. Окрім, як сильним австрійським лоббі.

У “санкційному списку” знаходяться два брати Клюєвих: колишній голова адміністрації президента Януковича – Андрій, та екс-нардеп – Сергій. Їх прізвище фігурує щонайменше у двох справах.

Перша стосується незаконного виділення іноваційних кредитів “Укрексімбанку” підприємству Клюєвих – ЗАТ “Завод напівпровідників”, яким вони володіли через австрійську компанію “Актів Солар“. Її директором був зять Сергія Клюєва – Каве Ертефай.

Так, слідство вважає, що вони, зловживаючи своїми повноваженнями народних депутатів, а пізніше і можливостями Андрія Клюєва у кріслі першого віце-прем’єра отримали для своєї компанії понад 200 мільйонів євро кредиту, а потім відшкодування на його виплату.

Друге провадження ведеться щодо незаконної купівлі Сергієм Клюєвим резиденції “Межигір’я”, яке по факту належало Віктору Януковичу. Однак, формально угіддя належали компанії Клюєва “Танталіт”. Тут же розглядається епізод щодо хабаря екс-президенту у вигляді оплати його комунальних рахунків.

“Ситуація не зрозуміла. Є підозри у двох справах: отримання компанією відшкодування на отримання іноваційних кредитів на 180 мільйонів гривень. Сергій Клюєв – засновник підприємства, зять його іноземець – директор. Друге: легалізація набутого злочинним шляхом майна і хабар Януковичу. У липні 2013-го Клюєв купив “Танталіт”, який володів Межигір’ям, і до лютого 2014-го він оплачував всі комунальні платежі за проживання там екс-президента”, – зазначив Горбатюк.

У керівництві Генпрокуратури, хоч і вважають, що в цьому випадку ДСР виконує свою роботу погано, однак теж не розуміють причини для скасування санкцій. Мовляв, Сергій Клюєв у “списку ризику” не був.

“У Австрії Сергій та Андрій Клюєви дуже поважні люди. Вкрадені у нас гроші працюють на австрійську економіку. Там де включається політична доцільність – слідство у 80% програє. Тому суд там закрив провадження по Сергію Клюєву. Але найгірше, що в мотивувальній частині були прописані всі докази, яке зібрало українське слідство, тож тепер санкції можуть зняти і з Андрія Клюєва”, – каже джерело.

Єдине, в чому сходяться і Горбатюк і його візаві із числа очільників ГПУ, попри взаємні звинувачення – це те, що зняття санкцій не настільки критичне, як прийнято вважати в медіа-просторі.

“Йдеться тільки про економічну частину – блокування активів. Наприклад, у Лукаш активів на території ЄС взагалі не було виявлено. У Клюєва були знайдені в Швейцарії, але вона не входить до Європейського Союзу, тож дія санкцій там продовжується. Це тільки іміджева поразка”, – резюмують співрозмовники.

На питання, скільки ЄС можепродовжувати санкції, в ГПУ відповідають, що чіткого строку немає, але треба щоб “Ми щось робили, а не згадували про це за місяць до перегляду рішення ЄС”.