Вищий господарський суд України залишив у власності Обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Мілленіум» дві земельні площею 5,15 га, вартість яких становить 36,53 млн грн. Про це йдеться у постанові суду від 4 серпня.

В 2010 році Харківська міськрада безкоштовно передала кооперативу ділянку площею 9,19 га по вулиці Шевченка, 327 поряд з Журавлівським водосховищем. Але у лютому 2015 року прокуратура звернулася до суду з позовом, в якому вимагала скасувати ці рішення та повернути земельну ділянку у комунальну власність. В позові прокуратури відмічалося, що «Мілленіум» отримав землю з порушенням Земельного кодексу України та Житлового кодексу УРСР.

Суд першої інстанції відмовився задовольнити вимоги прокуратури і підтримав позицію кооперативу, який доводив, що строк подачі позову минув. Але апеляційний суд це рішення скасував, вказавши, що спочатку потрібно встановити, чи були порушення при виділенні землі, а вже потім розглядати питання строку давнини.

Проте Вищий господарський суд задовольнив касаційну скаргу і залишив у силі рішення першої інстанції. За думкою суду, прокуратура пропустила термін позовної дії, адже знала про прийняте рішення ще з 2010 року – під час розгляду питання про виділення землі на сесії був присутній представник прокуратури. Крім того, копії прийнятого рішення були направлені до прокуратури.

Засновниками кооперативу в 2010 році були Коровкін Олександр Сергійович, Тімій Олександр Геннадійович, Биков Роман Володимирович та Солоп Ольга Леонідівна.

Їх на початку 2015 року замінили Рудай Поліна Анатоліївна та Ганжерлі Артур Олександрович, а у червні до складу засновників додалася Каркач Євгенія Юріївна.

Тімій і Коровкін є засновниками ще декількох аналогічних кооперативів, зокрема ОК»ЖБК «Бархани», по яким також йде судовий процес. Коровкін також є засновником ТОВ «Гельд». Іншим засновником цієї фірми є ТОВ «Франко», що належить Віталію Печурі та Галині Давидовій.

Віталій Печура також входить до складу засновників ТОВ «Діамант 2006», директором і співвласником якого є Анатолій Челобітчиков – партнер мера Харкова Геннадія Кернеса по ТОВ «Рівлад, ЛТД». Крім того, компанія «Гельд» вказувала у тендерній документації номер телефону (057)731-28-26, який у держреєстрі вказаний контактним для «Діамант 2006».

Одним з засновників «Діаманту» є також Ольга Солоп. Крім того, Солоп та Коровкін є бізнес-партнерами сина Генадія Кернеса Даніїла Прівалова у ТОВ «Фірма «Діана», яка володіє Сумським ринком у Харкові, який було відкрито цього року після реконструкції.

Нагадаємо, що Житловий кодекс УРСР, який до цього часу діє в Україні, дозволяє житлово-будівельним кооперативам отримувати безкоштовно землю для побудови багатоквартирного житла. Але Кодекс висуває декілька вимог до учасників ЖБК: його члени повинні постійно проживати у місті, де буде будуватися житло, потребувати поліпшення житлових умов і стояти у квартирній черзі. А ще стояти на обліку бажаючих вступити до кооперативу при підприємстві, установі, організації або виконкомі ради. Членів кооперативу має бути щонайменше п’ятеро, але загалом стільки ж, скільки і квартир у запланованому будинку. Вік членів кооперативу – до 30 років.

Тому засновники більшості житлово-будівельних кооперативів реєструють їх як обслуговуючі. І хоча такі організації не мають права на безкоштовне позачергове отримання землі, міські ради виділяють їм ділянки по всій Україні.

В прокуратурі Харківської області заявили, що станом на квітень за схожою схемою обслуговуючим кооперативам в Харкові було відведено 900 га землі на 4,3 млрд грн.