Вищий господарський суд України визнав за ПАТ «НАК «Надра України» право власності на частку в 24% в проекті зі спільної діяльності на Сахалінському родовищі, якою до цього володіло ТОВ «Голден Деррік». Про це йдеться у постанові суду від 24 грудня 2015 року.

В 2003 році Дочірнє підприємство НАК «Надра України» «Полтавнафтогазгеологія» та ТОВ «Сахалінське» уклали договір про спільну діяльність на Сахалінському родовищі – одному з найбільших газових родовищ України. В 2007 році за новим договором до складу учасників проекту долучилося НАК «Надра України».

Сторони домовилися, що їх частки в спільній діяльності розподіляються так: ТОВ «Сахалінське» – 75%, НАК «Надра України» – 24%, Дочірнє підприємство НАК «Надра України» «Полтавнафтогазгеологія» – 1%.

 У 2012-2013 роках НАК «Надра України» продало фірмі «Голден Деррік» за трохи більше ніж 20 млн грн. частки одразу у трьох об’єднаннях, що добували газ на Сахалінському. Зокрема, частка у 24% була продана за 6,36 млн грн.

В жовтні 2014 року суд розірвав договір куплі-продажу частки, адже «Голден Деррік» не виконав свої зобов’язання – не сплатив гроші у повному обсязі. Після цього заступник прокурора міста Києва звернувся до суду, вимагаючи визнати за НАК «Надра України» права власності на частку 24 % у Сахалінському родовищі.

Суд першої інстанції відмовив прокурору у позові. На думку суду, державна компанія мала право лише на відшкодування збитків, а не на повернення майна.

Але Київський апеляційний господарський суд задовольнив позов прокурора, скасував рішення господарського суду м. Києва та визнав право власності НАК «Надра України» на частку у родовищі. Це рішення тепер підтвердив Вищий господарський суд.

Бенефіціарами ТОВ «Сахалінське» є нардеп від «Народного фронту», бізнес-партнер міністра МВС Арсена Авакова Ігор Котвіцький та екс-нардеп від «Блоку Юлії Тимошенко» Віталій Данилов. Данилов відомий як керівник футбольної Прем’єр-ліги. Також він очолив харківську організацію «Батьківщини» після того, як Аваков виїхав в Італію через переслідування з боку групи Кернеса-Добкіна за часів Януковича.

За часів президентства Віктора Януковича фірму контролювало оточення міністрів Миколи Присяжнюка та Едуарда Ставицького, а також народного депутата Юрія Іванющенка. За два роки «Голден Деррік» заробив на видобутку палива близько 120 млн грн.

У серпні 2015 року молдовський мільярдер Анатол Статі заявив, що тепер він контролює «Голден Деррік» і готовий вкладати в нього гроші. Фірма через суд доводить свою непричетність до Ставицького та інших екс-чиновників часів Януковича.

Третина статутного фонду ТОВ «Голден Деррік» належить НАК «Надра України», а решта кіпрському офшору «Хартлог лімітед». Директором підприємства є Віталій Лупето.

Сахалінське нафтогазоконденсатне родовище в Краснокутському районі Харківської області було відкрито 1981 року, видобувні запаси газу становлять 15 млрд кубометрів, газоконденсату – 1,7 млн т, нафти – 1,7 млн т.