Господарський суд Харківської області відмовив у позові прокуратури про повернення в державну власність 9,25 га землі, яка знаходяться в оренді у ТОВ «Житлово-будівельне товариство «Домострой». Про це сказано в рішенні суду від 20 квітня.

В 2005 році Дергачівська районна державна адміністрація передала «Домострою» землю в оренду на 25 років. Райадміністрація також погодила зміну цільового призначення цієї ділянки із категорії земель сільськогосподарського призначення на категорію земель житлової та громадської забудови. Планувалося, що на території Малоданилівської селищної ради, що розташована неподалік від Харкова, «Домострой» збудує котеджне містечко.

На суді прокурор заявив, що при здачі в оренду цієї землі головою Дергачівської районної державної адміністрації порушено Земельний кодекс та закон про містобудування. А саме, земельна ділянка розташована за межами населеного пункту, а тому не може відноситись до земель житлової та громадської забудови. Крім того, у землі було змінено цільове призначення, але необхідний для цього проект землеустрою не розроблявся і не затверджувався.

Також виявилося, що «Домострой» отримав землю по процедурі житлово-будівельних кооперативів, хоча сам не мав жодного юридичного відношення до ЖБК.

Але суд встановив, що на замовлення фірми ДП «Харківський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» розробив проект землеустрою відведення земельної ділянки, а «Домострой» його погодив з відповідними державними органами. Крім того, фірма погодилася, що почне забудову тільки після того, як спірна земля буде включена до меж населеного пункту, як того вимагає законодавство.

Суд також зазначив, що фірма не знала і не причетна до порушень законодавства, якого припустилося керівництво Дергачівської РДА при виділенні земельної ділянки. А значить, земля не може бути витребувана з оренди. Також суд встановив, що навіть не будучи житлово-будівельним кооперативом, «Домострой» мав право орендувати землю згідно Конституції та законів України, бо ті гарантують всім юридичним особам рівні умови отримання в користування земельних ділянок.

Суд також вирішив, що «Домострой» не завдав фінансових збитків державі, бо вчасно платить орендну плату всі останні десять років.

В 2005 році Дергачівську РДА очолював Михайло Жорник. Місцеві ЗМІ називали його «людиною Авакова», оскільки після відставки з РДА у 2007 році Жорник очолив аграрне управління Харківської облдержадміністрації, яку тоді очолював Арсен Аваков, нинішній міністр МВС. А після відставки Авакова ОДА новий губернатор Харківщини Михайло Добкін звільнив Жорника.

У свою чергу засновниками ТОВ «Житлово-будівельне товариство Домострой» є Сергій Кацуба та Юлія Салигіна.

Сергій є сином Володимира Кацуби, який у 2007 році змінив Жорника на посаді голови Дергачівської РДА.

Юлія Салигіна – це дружина Василія Салигіна, який до 2007 року очолював Харківську облраду. Володимир Кацуба тоді був його помічником.

Нині Володимир Кацуба є народним депутатом, входить до групи «Відродження».

Сергій Кацуба з 2010 року був замголови «Нафтогазу України», курував тендери монополії, у тому числі закупівлю «вишок Бойка». З 2012 року був нардепом від Партії регіонів, у 2014 програв мажоритарний округ.

Сергій Кацуба є одним з соратників біглого бізнесмена Сергія Курченка, який у свою чергу є номінальним власником футбольного клубу «Металіст» (Харків). Мінорітарним акціонером «Металісту» також є Арсен Аваков.