Харківська місцева прокуратура №4 розпочала кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем посадовцями однієї з лікарень Харкова під час організації та проведення публічних закупівель медобладнання (ч. 1 ст. 364 КК України). Лікарня придбала обладнання на 100 тис. грн. дорожче.

Про це повідомили в прес-службі Прокуратури Харківської області.

За інформацією керівника місцевої прокуратури Володимира Купріянова, наприкінці минулого року комунальний заклад охорони здоров’я провів торги з закупівлі за державні кошти наркозно-дихального апарату.

Однак придбання медобладнання відбулося з грубим порушенням законодавства.

Зокрема, організатори публічних закупівель безпідставно допустили до участі в торгах фірму, яка взагалі не працює на оптовому ринку фармацевтичних товарів. Більше того, вона надала документацію на товар, що видавалася іншому учаснику торгів.

«До публічних закупівель допустили лише дві фірми, але фактично торги відбулися за участю єдиного продавця, що є порушенням законодавства. У результаті лікарня закупила наркозно-дихальний апарат майже за 665 тис. грн.., що перевищує середню ринкову ціну на 100 тис. грн.», - розповів В. Купріянов.

«Харківський антикорупційний центр» встановив, що мова йде про придбання міської клінічною лікарнею № 2 наркозно-дихального апарату.

Переможцем торгів тоді стало ТОВ «Здраво». Засновниками є Наталія Іченська та Валерій Лось.

Єдиним конкурентом було ТОВ «Хімлабореактив». Ця фірма надала сертифікат відповідності товару, який був виданий не їм, а ТОВ «Здраво».

Власником фірми «Хімлаборреактив» є британська компанія «Кемлаб Інвест ЛТД», зареєстрована у вересні минулого року, належить киянину Сергієві Кіщенку, який з родиною також володіє косметично-парфюмерними фірмами ТОВ «Інтеркосметик Груп», «Март-Ком» і «Косметик Карл Хадек».