Керівники НАБУ та САП 12 січня планують заслухати своїх підлеглих, які розслідують провадження щодо спецконфіскації  1,5 мільярдів доларів екс-президента Януковича та його оточення.

Як повідомили джерела INSIDER, після цього САП  ухвалить рішення, чи закривати відповідне провадження, як планувалося раніше.

За словами співрозмовника, Ощадбанк на вимогу НАБУ надав бюро частину документів стосовно цих коштів. Про які саме документи йдеться, джерело не уточнило.

Водночас, за його словами, одна з офшорних компаній, що за переуступкою у 5 мільйонів доларів викупила права на активи у 100 мільйонів, якими після купівлі у Сергія Курченка, нібито, володів нардеп-утікач Олександр Онищенко, намагається домогтися виплати цих 100 мільйонів від України. З цією метою, компанія надсилала своїх представників на зустріч до заступника директора НАБУ Гізо Углави з проханням якимось чином повернути ці кошти.

«Однак, прохачі отримали відповідь, що гроші знаходяться у бюджеті, і ніхто їх повертати не буде», - сказав співрозмовник.

За його словами, вищевказана «офшорка», нібито,  намагається домогтися повернення коштів за допомогою інвестиційної компанії Dragon Capital.

Як відомо, катарський телеканал Al Jazeera нещодавно оприлюднив розслідування щодо відмивання конфіскованих Україною «1,5 мільярдів Януковича» через низку офшорних компаній.

Зокрема, канал опублікував засекречений вирок Краматорського районного суду, з якого випливає, що брокером у перерахуванні частини коштів виступила компанія Investment Capital Ukraine, одним з основних партнерів у якій є «фінансист» президента Петра Порошенка Макар Пасенюк.

У компанії вже відхрестилися від причетності до виведення коштів за кордон, подібну заяву оприлюднила й голова НБУ Валерія Гонтарева, яка до призначення у Нацбанк теж була одним з партнерів у цій компанії.

За словами Гонтаревої, ICU виступала брокером лише в операціях щодо облігацій внутрішньої державної позики, вказана частина коштів інвестувалася в держбюджет, а отже, ці активи після прийняття закону про спецконфіскацію не доведеться повертати власникам.

Однак, за інформацією INSIDER, існує й інша частина активів, викуплена інвесторами за такою ж схемою у вигляді облігацій зовнішньої державної позики. Інформацію про суми та власників цих ОЗДП на даний момент знайти неможливо.