Харківські правоохоронці підозрюють, що службові особи ТОВ «Ваго-Рев» та ТОВ «Системи прогресивної очистки» незаконно заволоділи коштами КП «Харківський метрополітен» шляхом виведення грошей через фіктивні фірми.

Про це йдеться у ухвалі Київського районного суду міста Харкова від 21 грудня 2016 року.

Нагадаємо, що обидва ці підприємства є фаворитами на торгах «підземки».

Так, КП «Харківський метрополітен» 31 травня 2016 року за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Ваго-Рев» щодо ремонту вагонів метро вартістю 727,54 млн грн.

У ухвалі вказано, що службові особи комунального підприємства «Харківський метрополітен» за попередньою змовою з службовими особами ТОВ «Пауер-Експерт», ТОВ «Ваго-рев», ТОВ «Системи прогресивної очистки», ТОВ «Спеціалізований «ПБМП-757», ТОВ «Турнікет-М», ТОВ «Союз-універсал», ТОВ «Лагуна-С», здійснили розтрату грошових коштів комунального підприємства.

Крім того, за матеріалами Управління СБУ в Харківській області постачальники товарів та послуг КП - ТОВ «Ваго-рев», ТОВ «Системи прогресивної очистки», ТОВ «СПБМП-757» мали фінансово-господарські взаємовідносини з підприємствами, що мають ознаки фіктивності та зареєстровані на підставних осіб.

Зокрема, службові особи ТОВ «Ваго-рев» протягом квітня-травня 2016 року відобразили в своєму податковому обліку придбання товарів у ТОВ «Ультрасол», ТОВ «Ірпінь Інвестмент», ТОВ «Ірпінська новітня компанія», ТОВ «Новітній капітал», ТОВ «Торгово-будівельна компанія «Бастіонбуд» тощо, які в подальшому були ніби-то реалізовані КП «Харківський метрополітен». За даними правоохоронців, ці фірми є фіктивними.

Більше того, Допитаний в якості свідка директором та засновником ТОВ «Торгово-будівельна компанія «Бастіонбуд», повідомив, що до створення та діяльності Товариства ніякого відношення до фінансово-господарської діяльності не має, ніяких договорів не підписував, товари та послуги нікому не надавав.

ТОВ «Системи прогресивної очистки», який також є постачальником «підземки», протягом 2015-2016 років також мало фінансово-господарські взаємовідносини з ТОВ «Кобос-трек», ТОВ «Л.А.С. інвест», ТОВ «Техно-студія», ТОВ «Семіваса», ТОВ «Новотех-юг», ТОВ «Оптгранторг», ТОВ «Кріс-трейд», ТОВ «Міськбуд-комплект», ТОВ «Техновектор-ексім», ТОВ «Інтерактив-айті», ТОВ «Євро-стиль ЛГС», ТОВ «ЮПС і к» та іншими, які мають ознаки фіктивності.

Суд задовольнив клопотання прокурора та наклав арешт на майно ТОВ «Ваго-Рев» та ТОВ «Системи прогресивної очистки».

Засновником фірми «Системи прогресивної очистки» є ТОВ «Ваго-Рев», директором є Роман Дворник.

При цьому техніку вони використовують, яка раніше належала ТОВ «Компанія «СПО».

Відомо, що Компанія «СПО» раніше отримувала підряди на прибирання Харківського метрополітену.

Першозасновником цієї фірми був Андрій Артеменко, якого називають сином колишнього начальника рекламного відділу метрополітену Марини Артеменко й який працює зараз заступником директора КСП «Харківгорліфт», а також у 2015 році балотувався в міськраду від партії «Відродження», першим номером якої є мер Геннадій Кернес. У 2011-2012 рр. власником «Компанія «СПО» був Євген Кріветченко, який очолював Ленінську районну молодіжну громадську організацію «Молоді регіони» в Харкові.

За даними ЗМІ, до цієї фірми мав відношення голова адміністрації Холодногірського району Максим Мусєєв.

Ще відомо, що раніше ТОВ «Системи прогресивної очистки» називались «Клінінггруп» і були запасані на Ганну Опатерну – партнеру матері Мусєєва по ОК «Гаражно-будівельний кооператив «Садова гірка».

ТОВ «Ваго-Рев» в 2009 році заснували Олег Дивінець, Олексі Ахвледіані та Андрій Артеменко.

В 2011 році єдиним засновником фірми була Зінаїда Кірсанова, яка подарувала квартиру в елітному житловому комплексі в Харкові матері Максима Мусєєва.

Після чого засновником «Ваго-реву» став Ян Сивинський. Керівником до 1 червня 2016 року був Генадій Довженко, який раніше працював в ТОВ «Спеціалізований «Проектно будівельний монтажний поїзд-753», що також відноситься до впливу Мусєєва.

Зараз ще раз змінився засновник підприємства. Фірму записали на Євгена Ананченко, який працює аудитором й постійно проживає у місті Нетанія (Ізраїль).