Не минуло й тижня після оприлюднення на «Майдані» Публічного звернення до Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко з приводу житлово-комунального тероризму, як одному із його співавторів, тобто мені, самому довелося стати жертвою нападу «каналізаційних терористів». Отож, як то кажуть, накликав на себе біду...

3 та 4 грудня 2009 р. у 531-му мікрорайоні, який знаходиться на Салтівському жилому масиві м. Харкова, працівниками КП КГ «Харківкомуночиствод» проводилася чергова «каральна» акція по «вибиванню» так званої «заборгованості» з «електорату» президентських виборів 2010 року, що супроводжувалося його залякуванням незаконними відключеннями каналізації.

Ще надвечір 2 грудня 2009 р. на під’їздах багатоквартирних житлових будинків, якраз поряд із об'явами окружної виборчої комісії про підготовку до виборів, були розклеєні деякі повідомлення. У них йшлося про те, що «КП КХ «Харьковкоммуночиствод» ПРЕКРАЩАЕТ БЕСПЛАТНОЕ оказание услуг водоотведения (канализации)». Та що 3 і 4 грудня, прямо на місці й для вигоди мешканців, «представителями КП КХ «Харьковкоммуночиствод» будет приниматься оплата за услуги водоотведения (канализации)». В цих же повідомленнях вказувалося, що «для заключения «Договора на предоставление услуг централизованного водоотведения» при себе иметь паспорт, идентификационный код».

І ось 3 грудня 2009 р. працівники КП КГ «Харківкомуночиствод» приїхали для проведення своєї «каральної» акції на новій службовій «газелі» (№ АХ 9360 СА) із залякуючим написом на борту: «Отключение квартир должников от канализации». Вони почали обходити будинки та вставляти у двері квартир так званих «боржників» (а до таких відносять навіть і тих, хто завжди регулярно платить у відповідності до закону, своєчасно, щомісяця) «уведомления об отключении» погрозливого змісту. У цих «уведомлениях», зокрема, говориться про те, що у випадку несплати «заборгованості» на протязі семи днів, «предоставление услуг водоотведения будет прекращено, т. е. ВАША КВАРТИРА БУДЕТ ОТКЛЮЧЕНА ОТ ГОРОДСКОЙ СЕТИ КАНАЛИЗАЦИИ, не зависимо от Вашего присутствия. Подключение будет призведено в течение 5 суток после полной оплаты суммы задолженности за услуги водоотведения и оплаты стоимости работ за отключение в сумме 292,78 грн. и подключение в сумме 247,57 грн.». Та ще й попереджається, що нібито «Вся ответственность за возможные последствия после отключения квартиры от сети канализации полностью ложится на Абонента». Остання фраза, до речі, є очевидним доказом того, що службові особи КП КГ «Харківкомуночиствод», незаконно створюючи загрозу життю і здоров’ю людей та вимагаючи у такий «оригінальний» спосіб гроші, діють при цьому цілком свідомо та передбачають негативні наслідки своїх протиправних дій…

Отже, у зв’язку з цим, вважаю своїм громадянським обов’язком повідомити всім, хто вже постраждав або є потенційною жертвою «каналізаційних терористів», наступну інформацію, яка може знадобитися при самозахисті ваших законних прав у випадках таких відключень.

1. Згідно Закону України «Про боротьбу з тероризмом», під тероризмом розуміється суспільно небезпечна діяльність, яка полягає не тільки у свідомому і цілеспрямованому застосуванні насильства шляхом захоплення заручників, підпалів, убивств, тортур, але й також у залякуванні населення та органів влади або вчиненні інших посягань на життя чи здоров'я ні в чому не винних людей або погрозах вчинення злочинних дій з метою досягнення злочинних цілей.

2. Щоб дійсно можна було стверджувати про те, що у вас є якась заборгованість за житлово-комунальні послуги, спочатку для цього повинні з’явитися належні правові підстави. А згідно ст. 26 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» та Правил, затверджених Постановою КМУ № 630 від 21.07.2005 р. (на які саме і посилається КП КГ «Харківкомуночиствод» у даному випадку), такою правовою підставою є індивідуальний письмовий договір, що повинен укладатися між виконавцем та споживачем послуг на базі типового письмового договору. Отож, з правової точки зору, якщо у вас немає письмового договору, то немає й жодної заборгованості.

3. КП КГ «Харківкомуночиствод» недобросовісно приховує від жертв свого агресивного нападу те, що воно вимагає сплатити йому «заборгованість», починаючи аж з 01.01.2000 р., тобто далеко поза строком законної позовної давності. Однак, у відповідності до ст. 257 ЦК України, загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки.

4. КП КГ «Харківкомуночиствод» не має права за власною ініціативою припиняти надання послуги з водовідведення будь-кому з громадян і в будь-якому випадку, бо таке право виконавця взагалі не передбачено законодавством України. Й насамперед тому, що водопостачання і водовідведення є галузями з високим ступенем ризику, прямо відносяться до сфери забезпечення життя і здоров’я людей, а також санітарно-епідемічного благополуччя населення. Крім того, кожному громадянину України гарантовано ст. ст. 47, 48 Конституції України, а також Законами України «Про прожитковий мінімум», «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії» та «Про житлово-комунальні послуги» щомісячне та рівно доступне отримання послуги з водовідведення (так само, як і послуг з питного водопостачання, теплопостачання, електропостачання, вивезення сміття тощо) у достатньому для забезпечення його життя і здоров’я обсязі. Отже, самоправне відключення житлових приміщень від міських мереж водопостачання чи водовідведення є не лише протиправним посяганням на конституційні права громадян – на життя і здоров'я, на житло, на достатній життєвий рівень, на безпечне для життя і здоров'я довкілля, – але й свавільним зазіханням на державні соціальні гарантії, на конституційні й міжнародні зобов’язання української держави по їх забезпеченню.

5. Такі відключення є грубим порушенням вимог чинного санітарно-протиепідемічного законодавства України, на що одразу ж повинні реагувати органи прокуратури та державні санітарні лікарі. А от якщо вони на таке не реагують, то це є їхньою неправомірною бездіяльністю та нехтуванням своїми прямими службовими обов’язками.

6. У відповідності до норм ст. 162 Кримінального кодексу України, будь-яке незаконне проникнення до житла чи до іншого володіння особи, що вчинене будь-яким засобом, незаконне проведення в них огляду чи обшуку, а так само незаконне виселення чи будь-які інші дії, що порушують недоторканність житла громадян, є кримінальним злочином.

7. Згідно ч. 1 ст. 29 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», договір на надання житлово-комунальних послуг у багатоквартирному будинку укладається між власником квартири, орендарем чи квартиронаймачем та балансоутримувачем або уповноваженою ним особою. КП КГ «Харківкомуночиствод» не є балансоутримувачем або управителем житлових будинків. І тому надходження від нього пропозиції щодо укладання письмового договору є незаконним. А укладений з ним письмовий договір, тим паче вчинений споживачем під впливом насильства чи обману, є недійсним (ст. ст. 230, 231 ЦК України).

8. І необхідно вказати на те, що у Кримінальному кодексі України, якраз для таких випадків, передбачена ст. 355 щодо примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань. Під цим розуміється вимога виконати цивільно-правове зобов’язання, що пов’язана з погрозою насильства над потерпілим або його близькими родичами, пошкодженням чи знищенням їх майна, або вчинена організованою групою, або поєднана з насильством, небезпечним для життя чи здоров'я людей тощо.

9. Кожний громадянин має законне право на НЕОБХІДНУ ОБОРОНУ від протиправних посягань, включаючи незаконні відключення водопостачання та водовідведення. А правовою підставою для цього є норми ст. ст. 19, 27, 55, 60 Конституції України, ст. ст. 12, 13, 14, 15, 19, 20, 27, 270, 271, 275, 281, 282, 283, 288, 289, 297, 1163, 1164, 1165 Цивільного кодексу України, ст. 36 Кримінального кодексу України, ст. ст. 17, 19 Кодексу про адміністративні правопорушення України, ст. ст. 4, 9 Закону України «Про основи національної безпеки України».

І додатково повідомляю про те, що моє особисте бачення мирних способів захисту прав і законних інтересів громадян викладено у статті «A la guerre comme a la guerre», яка теж нещодавно була опублікована на «Майдані»).

А тим часом, поки писалася ця стаття, на під’їздах багатьох багатоквартирних будинків Салтівського жилого масиву з’явилися нові письмові повідомлення для «електорату», авторство яких належить ще одному монополісту – КП «ВТП «Вода». І в них йдеться про відключення від міської мережі водопостачання вже цілих житлових будинків, якраз на 31 грудня 2009 року. Причому, до цих повідомлень ще додаються поквартирні списки «боржників». А таке діяння, згідно норм КК України, вже мусить кваліфікуватися як порушення недоторканності приватного життя (ст. 182) та посягання на рівноправність громадян (ст. 161).

Отож, у зв’язку з цим, цілком закономірно виникає таке питання. Якщо наша держава, у повному складі її чиновництва, фактично, не звертає належної уваги на звернення громадян щодо правопорушень, неправомірно бездіє, нехтує своїми прямими конституційними обов’язками та міжнародними зобов’язаннями, усіляко ухиляється від захисту та забезпечення законних прав і свобод людини і громадянина, то що ж тоді залишається робити нам, її громадянам?