Харківський апеляційний господарський суд скасував рішення суду першої інстанції та залишив у власності державного підприємства «Харківський машинобудівний завод «ФЕД» земельну ділянку площею 16,43 га.Відповідну постанову суд прийняв 4 серпня.

В 2012 році держпідприємство отримало державний акт на право користування земельною ділянкою площею 16,43 га, до якого увійшла земля, що знаходилася під будівлями ПАТ «ФЕД».

Так вийшло, тому що держакт було виконано на підставі документації зробленої у 2007 році, а будівлі приватники оформили у 2010 році.

Нову документацію держпідприємство так й не зробило, пояснити чому так вийшло не змогло.

В листопаді 2014 року суд задовольнив позов ПАТ «ФЕД» та скасував держакт на право користування заводом 16,42 га землі (кадастровий номер 6310136600:04:004:0058).

Приватне підприємство наполягало, що в держакт оборонного підприємства помилково внесено гектар землі (кадастровий номер 6310136600:04:004:0075), яка належить фірмі і на якій розміщено дві її будівлі. Суд цей позов задовольнив.

Наприкінці 2014 року Харківська міськрада дозволила ПАТ «ФЕД» викупити цю спірну земельну ділянку площею 1,00 га за 4,04 млн грн. для обслуговування виробничого та адміністративно–виробничого корпусів.

У червні прокуратура внесла апеляційну скаргу на рішення Господарського суду Харківської області. На думку прокуратури, суд першої інстанції прийняв рішення з порушенням.

У свої заяві прокурор повідомив, що рішення було прийнято господарським судом з порушенням Земельного та Цивільного кодексів, зокрема, суд вирішив, що ПАТ «ФЕД» позбавили права оформити документи на земельну ділянку, але це не правда.

ПАТ «ФЕД» пропонував долучити до справи в якості третьої сторони Харківську міськраду, але прокуратура заперечила. За думкою прокурорів, рішення про продаж 1,00 га землі не є аргументом, щоб визнати недійсним рішення суду першої інстанції.

Суд з аргументами прокуратури погодився.

Також ПАТ «ФЕД» пропонував залишити залишити дійсним рішення суду першої інстанції у частині включення до нього земельної ділянки площею 1,00 га, але прокуратура заперечила й проти цього.

Колегія суддів встановила, що суд першої інстанції не скасовував рішення Харківської міськради на підставі якого ДП «Машинобудівний завод «ФЕД» отримав держакт, який діє до цього часу.

Таким чином, судді задовольнили апеляцію прокуратури, скасували рішення першої інстанції та відмовили ПАТ «ФЕД» у скасуванні державного акту на право постійного користування земельною ділянкою площею 16,43 га, розташованою за адресою: м. Харків, вул. Сумська, 132, виданого Державному підприємству Харківський машинобудівний завод «ФЕД».

Керівником й кінцевим бенефіціаром ПАТ «ФЕД» вважається депутат Харківської облради Віктор Попов. Після обрання до облради в 2010 році Попов вступив до фракції Партії регіонів, зараз він є позафракційним та входить до депутатської групи «Єдність Харківщини». Крім Попова більш ніж десять відсотків акцій підприємства є у колишнього директора ДП «ФЕД» Олександра Жданова, його сина Ігора Жданова та росіянки Марини Олексіївни Хлебнікової.

ДП «Харківський машинобудівний завод «ФЕД» сьогодні входить до концерну «Укроборонпром». На своєму сайті підприємство стверджує, що сьогодні воно займає лідируючі позиції в Україні по серійному виробництву, ремонту та модернізації агрегатів для гідравлічних, паливних та електричних систем авіаційної техніки.