Заступник начальника Головного квартирно-експлуатаційного управління Валерій Файст в 2006 році отримав у користування від Міністерства оборони будівлю із гектаром землі в центрі Харкова. На цій землі компанія «Фагот-2000», засновником якої державний службовець є до сьогодні, планує звести торгівельно-офісний центр.

У 2006 році фірма «Фагот-2000» викупила у оборонного відомства будівлю за адресою Червоноармійська, 16, площею 415 кв.м. Після цього фірма взяла у користування ділянку навколо площею 0,7 га. Начальник головного управління квартирно-експлуатаційного управління Збройних Сил України звернувся до харківського міського голови і, посилаючись на рішення тодішнього міністра оборони Анатолія Гриценка №804/з, просив припинити право користування земельною ділянкою на користь нового власника будівлі.

Таким чином, фірма Файста отримала ділянку землі за ціною складського приміщення площею 400 кв.м.

У відповідності до законодавства, новий власник мав змінити цільове призначення ділянки. У технічному висновку, управління земельних ресурсів Харкова прописало, що для будівництва торгівельного центру, треба «вилучити земельну ділянку із категорії оборони».

Однак ПП «Фагот-2000» звернувся до суду з проханням скасувати пункт про необхідність зміни призначення. Аргумент: у попереднього користувача (Харківська квартирно-експлуатаційна частина Міноборони) не було документів на право користування ділянкою. Харківські військові підтвердили, що документів на землю у них немає.

Управління земресурсів Харкова внесло заперечення: ділянка відноситься до категорії – землі оборони, і переведення в іншу категорію потребує згоди Міністерства оборони. Однак, суд задовольнив позов «Фагот-2000».

Окрім цього серед бізнесу чинного держслужбовця, який відповідає за матеріальне забезпечення збройних сил, є торгівля військовою технікою. Валерій Файст є засновником компаній «Трембіта», «Поні Фентезі» та «Поні Восток».

Усі фірми займаються постачанням запчастин до автомобілей, а «Трембіта» спеціалізується на військовому обладнанні.

 

На території фірми у Ворзелі, журналісти побачили запчастини та ремонтну зону. Представник компанії Оксана Коцюба запевняє, що «Трембіта» ніколи не займалась постачанням військових автомобілів. Натомість місцевий мешканець розповів журналістам, що донедавна на территорії підприємства розміщувались БТР, ЗІЛи, танки та інша спеціалізована військова техніка. Оголошення про продаж військового обладнання цією компанією і досі можна знайти в інтернеті.

Заступник керівника військовим майном безкоштовно отримав від Міноборони гектар землі

 

Заступник керівника військовим майном безкоштовно отримав від Міноборони гектар землі

Валерій Файст є засновником «Трембіти» з 1997 року. Згідно відповіді Міністерства оборони, стаж держслужби заступника очільника ГоловКЕУ ЗСУ складає 21 рік.