ЄДАПС суттєво підняв ціни на посвідчення водія, дякуючи прихильному ставленню влади до його монопольного становища. Саме ця ситуація продемонструвала неспроможність Віктора Януковича вплинути на тих, хто дере три шкури з українців.

…Наприкінці листопада 2011 року президент України Віктор Янукович жорстко наїхав на штучну монополію ЄДАПСу стосовно бланків водійських посвідчень. На сайті президента було опубліковано доручення прем’єр-міністру Миколі Азарову з вимогою «вжити заходів щодо виготовлення бланків документів суворого обліку, що реалізуються споживачам при наданні адміністративних послуг, насамперед бланків посвідчень водія та реєстраційних документів на транспортний засіб, винятково на державних підприємствах, що належать до сфери управління Міністерства фінансів, на Банкнотно–монетному дворі Національного банку України».

Про виконання доручення Микола Янович мав доповісти Віктору Федоровичу ще до 1 січня 2012 року. Прем’єр доповів.… Тільки напевне не тоді коли треба, і не тому, кому треба.

Цими днями МВС обрало консорціум ЄДАПС на термінове постачання – до кінця року – бланків водійських прав (240 тис штук), свідоцтв про реєстрацію транспортного засобу (300 тис штук) та дозволів на носіння та зберігання зброї (60 тис штук) на загальну суму 113, 26 млн грн.

Ціни неприємно вразили. Водійські права і свідоцтва на реєстрацію транспорту замовили по 199 грн./шт., збройні бланки – по 105,6 грн.

Неприємність полягає в тому, що ці ціни значно відрізняються від тих, що інсували напередодні президентського доручення прем’єру. За словами уповноваженого iз дерегуляції Михайла Бродського, вартість виготовлення ЄДАПСом водійського посвідчення становила 120 гривень, водночас «вартість пластикової банківської картки, що має вищий ступінь захисту, ніж бланк посвідчення водія, становить від 8 до 26 гривень». Тож Бродський звертався до МВС iз проханням «розглянути питання про зміну виробника посвідчень водія для досягнення суттєвої економії бюджетних коштів та коштів громадян, які оплачують ці документи». Міліція розглянула, так… Напевне розглядала з тими самими людьми, яким звітував Азаров.

Після цього «розгляду» МВС і замовило консорціуму виготовлення бланків по неконкурентній процедурі закупівлі «в одного учасника» за новими цінами від монополіста. Якщо коротко, виправдання міліціонерів звучать так.

МВС купує пластикові картки для посвідчень тільки у ЄДАПСа ще з 2005 року. При цьому персоналізацію, тобто внесення даних про конкретних водіїв на пластикову картку, яку і виготовляє консорціум, виконують безпосередньо регіональні відділення міліції на обладнанні взятому у ЄДАПСа в лізинг. Усі ці послуги разом із державними платежами коштували водіям трохи більше 200 гривень. Саме стільки платили водії за готові права, нагадаємо більше половини суми йшло до ЄДАПСу, який постачав лише голий пластик.

У травні цього року МВС звернулось до Мінфіну з питанням, хто в Україні має право виготовляти «бланки документів суворої звітності на пластиковій основі». Урядовці покопирсались в своїх базах і доповіли – згідно з реєстром ліцензіатів Мінфіну, необхідну ліцензію має лише приватне ТОВ «Знак», яке входить в консорціум ЄДАПС. А тут треба ж халепа – замовлених раніше бланків не вистачає, а до кінця року потрібно півмільйона водійських прав. Відтак треба йти і домовлятись.

Можна тільки уявити з яким розчаруванням розвели руками в МВС, зрозумівши, що немає на монополію управи. А розпач міліціянтів, викликаний новим прайсом монополістів, і уявити неможливо. Здається, що саме бурхливість емоцій не дозволила правоохоронцям поділитись жахіттями свого побуту з президентом. Бо чи ж гоже турбувати правителя якимись проблемами в одному з адміністративних секторів, коли він покращує життя українців в масштабах всієї країни? І що таке якихось 100 мільйонів для президента великої держави?

Відтак до Януковича ця «дрібничка» так і не дійшла. Це стало очевидно зі зміни вектору в його особистому ставленні до ЄДАПСу. Ще кілька місяців тому він ветував закон, яким консорціуму дарували фактичну монополію на всі бланки, якими українці користуються в своєму житті. Мова йшла не лише про кілька мільйонів автоводіїв, а й паспорти та купу інших посвідчень для всіх-всіх-всіх громадян України.

Однак щось таке трапилось в голові президента, що останніми тижнями він і так і сяк виправдовує свою згоду підписати відповідний закон. Навіть патріарх УПЦ рідного Януковичу Московського патріархату попросив президента не торкатись цієї гидоти. Але президент твердо стоїть на своєму. Не будемо зараз заглиблюватись в дивну логіку єства президента. «Дзеркало тижня» нещодавно дослідило митарства Віктора Федоровича, який під впливом незрозумілого чого змінив гнів на милість у ставленні до зрозуміло кого: одного з основних власників консорціуму Юрія Сидоренка, лобіста ЄДАПСу з фракції Партії регіонів в Верховній Раді Василя Грицака, та різношерстної зграї, яка отримує свої радості життя від мільярдів, що пересічні українці платять монополісту за довідки та посвідчення.

І ще один штрих, який підкреслює своєрідне ставлення Януковича до державних грошей. Минулого року антиЄДАПСівське лоббі в оточенні президента довело патрону, що держава здатна і сама виготовляти бланки для державних документів. Для цього державному поліграфкомбінату «Україна» було придбано спеціальне обладнання для виготовлення пластикових документів з мегазахистом за… 960 млн грн. Воно ось-ось мало запрацювати, але у Януковича змінилась концепція.

Ми не задаємось питанням, чи здатна нормальна людина при своєму розумі купити щось мільярд і відразу викинути придбане на помийку. Але яким мудрим має бути правитель, щоб викинути мільярд з державного бюджету, коли в ньому немає грошей на виплати зарплати, пенсій та стипендій?!