Реєстрація політичних партій, які змагатимуться за місця в районних, міських та обласних радах, вже розпочалася. Харків уже рясніє агітками: із білбордів тягне руки «Самопоміч», зеленіє «Укроп», а опозиційний до Геннадія Кернеса у Харківській міськраді депутат Анатолій Родзинський, уникаючи конкретики, закликає контролювати владу.

За словами політологів, зараз проводиться підбір членів виборчої комісії, формуються групи кандидатів у депутати. Але ще не всі політичні сили заявили про свої амбіції. На думку політолога Олексія Крисенка, липень - фаза консолідації ресурсів, час ревізії та визначення стратегічних цілей на мапі України. «Важку артилерію» майбутніх перегонів ми побачимо не раніше, ніж за кілька тижнів.

- У серпні вже буде зрозуміло, хто зважиться поборотись за головний регіональний приз, - прогнозує Крисенко.

Але деякі гравці вирішили не зволікати. На місцевому рівні давно працюють колишні регіонали, відомі сьогодні як «Опозиційний блок», зазначає політолог Валерій Дудко.

- Крім «Опоблоку» також активно включилась у виборчу боротьбу група «Відродження» - проект Коломойського. І Харків буде одним із базових регіонів для цього політичного об'єднання. А ще «БПП», що означає, що на київському рівні увага до Харкова дуже серйозна, не порівняти з Дніпропетровськом, - підкреслив голова аналітичного центру «Третій сектор» Андрій Золотарьов.

Комуністи виступлять під старими гаслами, але із новою назвою

Обов'язково спробують свої сили на виборах до місцевих рад і комуністи, які виступають зі старими гаслами, але під новою назвою «Ліва опозиція», вважає Дудко. Наскільки яскравою буде спроба реваншу політичного гібриду Петра Симоненка та прогресивної соціалістки Наталі Вітренко та куди завезе цей «кентавр», залишається лише здогадуватись.

Окрім екс-комуністів, на Харківщині проявляють активність соціалісти від СПУ.

- У Олександра Мороза багато проблем, але й багато амбіцій. Зараз соціалісти дуже активно відновлюють структуру районних партійних організацій, - повідомив Дудко.

Андрій Золотарьов у політичну реанімацію Мороза не вірить.

- Соціалісти «ворушаться», але це Василь Цушко. Однак, щоб відродити партію, потрібен лідер, а Мороз - це політичний труп, його Микола Рудьковський виштовхнув із організації. Але Рудьковський, який спонсорував соціалістів, сьогодні знаходиться за кордоном, у нього зараз не найкращий час, щоб вкладати гроші у політичну силу - йому перекривають кисень, точніше - газ, - констатує Золотарьов.

Попри невтішний рейтинг у виборців, соціалісти вже роздають газети з викривальним змістом біля входів до харківського метро.

Окрім соціалістів, нове життя намагаються вдихнути в «Народний фронт». За словами політологів, усі засоби реанімації застосовує міністр МВД та харків'янин Арсен Аваков.

- Інша справа, наскільки «НФ» дієздатний, але все одно він є, - каже Дудко.

Минулої п′ятниці «Опозиційний блок» ушосте подавав документи на реєстрацію Харківської облорганізації. Чергова спроба відбувалась із музичним супроводом: близько 20 літніх жінок гатили щосили по алюмінієвих відрах. Усі попередні спроби «Опоблока» зареєструватися закінчилися невдало, офіційно - через недогляди у паперах. Один із керівників «Опоблоку», екс-губернатор Харківщини Михайло Добкін заявив про політичний тиск на партію.

Амбіційна політсила «Укроп» теж братиме участь у перегонах, якщо встигне зареєструвати обласну партійну організацію в Харківській області. Політологи прогнозують, що спробують поборотися за місця в місцевих радах «Правий сектор» і, можливо, «Демократичний Альянс». Однак найбільше буде партійних утворень, які сьогодні є абсолютно віртуальними.

Мерські перегони: одноосібний «Гегемон» і битва аутсайдерів

Майбутні вибори мера Харкова не становлять інтриги, одноголосно погоджуються політологи, якщо в перегонах братиме участь чинний голова муніципалітету Геннадій Кернес. Однак імовірність сюрпризів під час кампанії усе ж зберігається.

Кернес уже заявив про свої наміри черговий раз боротися за мерське крісло. Але розгляд у суді справи проти очільника міста та стан його здоров'я - два кити, які можуть увести головного претендента подалі від омріяної посади. Саме ці два фактори ризику і не виключають політологи. І якщо на розгляд кримінальної справи Геннадій Кернес теоретично (а до повної люстрації судової системи України таку можливість виключати не слід) може знайти важелі впливу, то передбачити стан здоров'я під силу тільки Богу.

- Усе залежить від того, буде чи не буде брати участь у перегонах Геннадій Кернес. Тому що участь діючого мера автоматично зводить до нуля шанси будь-якого кандидата. Рейтинги потенційних конкурентів 5-7%. Немає Кернеса - і ситуація кардинально змінюється, починається боротьба. А шанси тоді має той, кого підтримає Кернес і «Опоблок», і вони будуть вищі, ніж у претендента від партій провладної коаліції, - вважає голова аналітичного центру «Третій сектор» Андрій Золотарьов.

Якщо у виборах не братиме участі Кернес, але заявиться Добкін, то, безперечно, він стане новим старим мером Харкова (Добкін був мером з березня 2006 по березень 2010 років). Якщо не буде ані Кернеса, ані Добкіна, то найбільші шанси матиме «преємник» чинного міського голови.

Одним з імовірних претендентів на мерське крісло, який швидше за все братиме участь у перегонах, вважають Олександра Давтяна. Відомий бізнесмен, власник телеканалу «Сімон» та готелю «Харків», уже не вперше виявляє амбіції. Однак політичний смак та інтуїція Давтяна мало коли були влучними, тому яскравих кар'єрних дивідендів поки що не принесли. У 1999 році він підтримував у Харкові Євгена Марчука, через 10 років - Арсенія Яценюка та його «Фронт змін». На минулих парламентських виборах Давтян намагався потрапити до Верховної ради. Але у розпал кампанії відмовився від участі на користь Олександра Кірша з «Народного фронту», що, зрештою, допомогло останньому пройти в Раду.

- Я думаю, що Давтян балотуватиметься на пост мера, тому що він для цього був перепризначений головою у міській організації БПП, - розмірковує політолог Валерій Дудко.

У Давтяна є медіа-ресурс, каже Золотарьов. Але одна справа популярність у ролі комерсанта, і зовсім інша - справжній авторитет і рейтинги, зазначає політолог Володимир Фесенко.

- Шанси Давтяна - на рівні статистичної похибки, - влучно констатує директор Центру політичного аналізу «Стратагема», шеф-редактор порталу «Хвиля» політолог Юрій Романенко.

Інший відомий харків'янин і бізнесмен Олександр Фельдман, на думку політологів, взагалі уникне перегонів, бо не схоче псувати взаємини з Кернесом заради піару.

- Чи висунеться Антон Геращенко, я не беруся судити, але тут потрібно враховувати розрив між його електоральним рейтингом і рейтингом Кернеса, Добкіна, Давтяна, - зазначив політолог Олесій Крисенко.

А на рейтинг Геращенка впливає те, що він занадто провладний, занадто проаваківскій, каже Золотарьов.

Політик та екс-регіоналка Інна Богословська, яка після років відсутності у рідному місті вирішила нагадати про себе, від майбутніх змагань за крісло мера відхрестилась на власній сторінці у Facebook.

- Небажання кандидата брати участь у виборах я фіксую, коли завершена реєстрація, а до цього можна й пококетувати, як це робить Богословська, - посміхається Золотарьов.

Також, імовірно, що на користь Богословської відмовитися від мерських виборів будуть готові деякі антикернесівські громадські діячі та політики, зокрема, депутат міськради Дмитро Маринін.

Богословська може ризикнути, погоджується Дудко, проте вона не є членом партії БПП. А за кандидатом, згідно закону, повинна стояти політсила.

Єдиний можливий конкурент Кернеса, стосовно виборчих шансів якого політологи дотримуються однієї думки, це свободівець Ігор Швайка.

- Швайка - це несерйозно, який рейтинг у «Свободи» в Харкові? - наголошує Золотарьов.

Перелік персон, які можуть піти на вибори мера у Харкові, тільки набуває обрисів. Остаточний пул для можливих кандидатів на пост мера ще не сформований, вважають політологи.