Філія «Панютинський вагоноремонтний завод» ПАТ «Укрзалізниця» (Лозова, Харківська обл.) в червні уклала угоду з ТОВ  «Стар Пак Груп» на постачання запасних частин до вантажних вагонів на 45,33 млн грн.

Про це пише »Залізниця без корупції» з посиланням на дані системи «Прозорро».

Замовник об’єднав комплектуючі автозчепних пристроїв вагонів від різних виробників в один лот.

Єдиним конкурентом переможця ТОВ «Компанія Віс Груп Плюс», яке виставило ідентичну ціну. Під час торгів фірми свої пропозиції не знижували, а «Стар Пак Груп» стала переможцем завдяки раніше завантаженій до «Прозорро» тендерній документації.

«Компанія Віс Груп Плюс» традиційний спаринг-партнер «Стар Пак Груп» і постійно пропонує схожу ціну, але пограє через більш пізню подачу документів.

У порівнянні з попередніми закупівлями, вартість згаданих комплектуючих за півроку подорожчала на 16%.

«Стар Парк Груп» почала приймати участь в тендерах з початку 2018 року.  При цьому фірма є фігурантом кримінальної справи правоохоронців про розкрадання коштів на постачанні запчастин залізниці.

Минулого року всі тендери на постачання аналогічних комплектуючих для підприємств «УЗ» на суму близько 400 млн грн. розігрували ТОВ «Українська машинобудівельна техніка», ТОВ «Українська великовантажна техніка» та ТОВ «Технорейлгруп». При цьому «Дніпродзержинський сталеварний завод» на тендерах залізниці пропонував ціни на 45% нижче від згаданих посередників, але був дискваліфікований замовником з формальних підстав.

В 2017 році поліція не знайшла за місцем реєстрації в Сумах «Українська машинобудівельна техніка», також не було знайдено ознак реального існування фірми. яку правоохоронці охарактеризували як фіктивну. Пізніше Служба безпеки України провела ряд розшукових дій та виявила підпільний цех з виробництва запчастин до вантажних вагонів, які виготовлялися з порушенням технологій або в результаті часткового відновлення непридатних б/в запчастин. Пізніше ці запчастини були реалізовані «УЗ» для збирання нових вантажних вагонів.

Після відкриття кримінальних справ всі три компанії зникають з тендерів «УЗ». А під час обшуків в офісному приміщенні в Кам’янському (Дніпропетровська обл.) разом з документами ТОВ «Українська великовантажна техніка» та ТОВ «Технорейлгруп» були знайдені і документи «Стар Пак Груп».

Фірма зареєстрована в Дніпрі в листопаді 2016 року, за адресою масової реєстрації – пр-т Слобожанський, 29, оф №225. Згідно з довідкою про наявність працівників, персонал «Стар Пак Груп» складається з чотирьох людей, враховуючи її засновника та директора Костянтина Кольцова. З обладнання у фірми – офісні меблі і комп’ютерна техніка.

«Стар Пак Груп» 14 разів брала участь в державних тендерах і щоразу виходила з них переможцем. Всі контракти було підписано виключно з «Панютинським вагоноремонтним заводом», загальна їх сума вже перевищує 97 млн грн.