КП «Тролейбусне Депо № 2» уклав дві угоди з чеською MVO Invest s.r.o. щодо придбання тролейбусів на загальну суму 19,95 млн. грн.

Про це стало відомо зі звітів про укладання договорів та проведення аукціонів, які розміщені на порталі системи електронних закупівель «Прозорро».

Мова йде про придбання п’яти міських пасажирських тролейбусів, які були у користуванні в країнах Європейського Союзу та ще п’яти вживаних тролейбусів зчленованих з приводом.

Тобто вартість придбання вживаних тролейбусів склала майже 2 млн. грн. за одиницю.

Цікаво, що у квітні 2017 року КП «Електроавтотранс» Івано-Франківської міської ради придбав 2 тролейбуси бувші в користуванні Skoda 14 Tr по 636 тис. грн. за одиницю. Тобто в чотири рази дешевше, ніж у Харкові.

Крім того, нещодавно у Сумах придбали нові тролейбуси по 4 млн. грн. за одиницю.

За подібні гроші планується придбання нових тролейбусів у Краматорську, Чернівцях та других містах, де вже оголошено тендери.

Зауваження до проведення торгів у Харкові були й на сайті «Прозорро»:

«Прошу внести зміни до тендерної документації та поставити предметом закупівлі нові тролейбуси, які коштують 1.3млн. Ви ж за 2 млн хочете купити вживані, де листи обшивки тролейбуса зовні нові; - передній бампер відремонтований та окрашений; - лобові стекла (передні, задні) нові; - бокова обшивка салону нова; ))))))))) Вам не смішно? 2 млн викинути на те, щоб обгортку зробити красивою, а «начинка» 1987 року.... боргів по-вуха в Харелектротрансу - а ви виводите гроші під підставний тендер. Чекаю на ваше рішення», - йдеться у повідомленні.

ТОВ «Торговий дім «Літан» належить Олегу Сухову та Дмитру Науменко.

Цю фірму звинувачували у зговорі на тендері щодо постачання вживаних тролейбусів у Запоріжжі.

Чеська MVO Invest s.r.o. записана на Карла Куна. Саме ця фірма постачала вживані трамваї та тролейбуси фірмам з оточення Добкіна, які потім надавали їх в оренду комунальним підприємствам.