Харківська міська рада на сесії 21 грудня планує виділити двом обслуговуючим кооперативом безкоштовно 16,49 гектарів в Олексійовському лугопарку.

Про це повідомляє «Харківський антикорупційний центр».

Проектом депутатських рішень заплановано, що ОК «ЖБК «Відпочинок» отримає земельну ділянку площею 11,04 га по провулку Буковому, 3 для житлової забудови. Цей кооператив було створено 9 вересня цього року харків’янами Георгій Баликов, Олена Воронова, Ірина Хоменко. Також серед його засновників киянин Ігор Ковтун та Ольга Боєва з Пісочна, що під Харковом.

ОК «ЖБК «Кіпербуд» отримає поруч земельну ділянку площею 5,45 га. Кооператив повинен закінчити будівництво до кінця поточного року.

«Кіпербуд» – 2 грудня. Інформація про його засновників до Єдиного держреєстру не внесена

Відомо, що проекти землеустрою на ділянки цим кооперативам на попередніх сесіях міськради не погоджувались.

Одна з засновників ОК «ЖБК «Відпочинок», Олена Воронова, зазначена, як контактна особа в ТОВ «Артдевелопер». Це компанія, яка займається будівництвом клубних і котеджних містечок в Харкові і Харківській області.

В даний час компанія «АртДевелопер» займається реалізацією шести інвестиційних проектів: «Park House» (Лісопарк), «Royal Club» (Лісопарк), «Лісове» (село Лісове), «Роща» (поруч з санаторієм «Роща»), «Березівське» (поруч з санаторієм «Бермінводи») і «Оберіг» (сел. Солоницівка). Всі ці об’єкти знаходяться в Харкові або біля міста.

До завдань компанії «АртДевелопер» входить в тому числі і підбір та аналіз земельних ділянок під котеджи.

Ще одна засновниця ОК «ЖБК «Відпочинок» – Ірина Хоменко, є співвласницею ТОВ «Укрбуддизайн Плюс» з Мирославом Балюком. Він близький до депутата міськради та соратника мера Геннадія Кернеса Ігоря Аріха, який є фігурантом історій про виділення безкоштовно землі в Харкові за кооперативною схемою.

У вересні прокуратура провела обшуки в готелі «Національ», де проживає мер Харкова Генадій Кернес, та в будинку матері екс-голови Харківської ОДА Михайла Добкіна – Алли Добкіної. Генпрокурор Юрій Луценко тоді заявив, що обшуки проводять в справі про виведення по «кооперативній схемі» 650 гектарів на суму понад 4 млрд грн.