Апеляційний суд Харківської області підтвердив рішення суду першої інстанції про повернення в державну власність 127 га землі, яку орендує в Харківській області ФГ «Подолівське». Про це йдеться рішенні суду від 13 травня.

У 2012 році голова Барвінківської РГА затвердив технічну документацію із землеустрою та передав в оренду на 49 років голові ФГ «Подолівське» Погосяну В.Г. для ведення фермерського господарства 126,82 гаріллі з земель запасу. У 2014 році ФГ «Подолівське» уклало договір суборенди з СТОВ АФ «Барвінківська» на десять років.

Представник прокуратури у суді повідомив, що земля була передана в оренду з порушенням законодавства, тому що не було проведено земельних торгів. Але відповідач на це заявив, що на момент передачі земель в оренду не була прописана процедура проведення таких торгів.

Апеляційний суд, як і суд першої інстанції, підтримав саме позицію прокуратури про розірвання договору оренди і повернення землі у державну власність.

Втім, 6 травня цей ж апеляційний суд Харківської області у схожих справах скасував рішення суду першої інстанції по аналогічній справі та залишив шість земельних ділянок загальною площею 386,50 га в оренді ФГ «Подолівське». Цю землю сьогодні також обробляє СТОВ АФ «Барвінківська», взявши її на десять років в суборенду.

Судді вирішили, що укладені договори оренди землі законні і підлягають державній реєстрації, а договір суборенди може бути розірваний тільки після того, як будуть внесені відповідні зміни державним реєстратором та буде припинений договір оренди.

СТОВ АФ «Барвінківська» записано на кіпрський офшор «Веллаксо інвестментс лімітед».

При цьому на сайтіДепартаменту агропромислового розвитку ХОГА навпроти СТОВ АФ «Барвінківська» вказана електронна пошта компанії Harmelia.

Компанія Harmelia була створена в січні 2010 року фондом SBF. Основний напрямок діяльності – вирощування зернових та олійних культур. Компанія обробляє понад 70 тис.га сільськогосподарських земель – всі землі сконцентровані у Харківській і Полтавській областях. В кінці 2013 року вона провела злиття з французьким агрохолдингом AgroGeneration, що дозволило їм отримати під контроль понад 120 тис га землі в Україні.