Раніше, в 2011-2013 роках, комунальне підприємство «Харківводоканал», монополіст у Харкові на постачання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення, роками безрезультатно оббивало пороги національного регулятора, прохаючи «передивитись» тарифи на послуги. До цього теж саме, але оббиваючи пороги Харківської міськради (раніше тарифи на воду та каналізацію затверджували органи місцевого самоврядування), робили відповідно попередники Харківводоканалу - КП «ВТП «Вода» та КП КГ «Харківкомуночиствод».

Монополіст кожного разу методично повторював, що тарифи не на 100% компенсують фактичні витрати підприємства, і необхідно просто миттєво підвищувати тарифі, інакше будуть зростати борги водоканалу. Це, м'яко кажучи, не на 100 % відповідало дійсності, бо в галузі діяло перехресне перехресне субсидування. Те, що не відшкодовували тарифи для населення, закладалось в тарифи для бюджетних та комерційних організацій. Звісно фінансова звітність підприємства була «таємницею за сімома печатками» і збитковість водоканалу перевірити було майже неможливо.

Але, в 2014 році було вирішено відмінити перехресне субсидування в тарифоутворенні на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення і встановити єдині тарифи, як для населення, так і для бюджетних та комерційних організацій (відповідно тарифи для населення значно збільшили, а тарифи для бюджетних та комерційних організацій знизили). Наприклад, починаючи з 2014 року, послуги з централізованого водопостачання та водовідведення для населення підвищувались 4 рази.

Ось, і з 4 листопада 2016 року, тарифи на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення у Харкові підвищили на 25-27%.

Згідно з новою постановою НКРЕКП (національний регулятор), тариф на послугу з централізованого постачання холодної води (з використанням внутрішньобудинкових систем) зріс на 25% і тепер становить 8,74 грн. за 1 куб.м. Тариф на послугу з централізованого водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) виріс на 26,9% і тепер дорівнює 4,72 грн. за 1 куб.м.

В той же час, наприклад, на початку жовтня 2016 року, заступник голови Харківської ОДА Євген Шахненко обіцяв, що тарифи підвищаться на 7-8%, для того, щоб вже з 1 листопада 2016 року у «Харьковводоканалу» була можливість на 100% сплачувати за електроенергію.

Але, насправді, це ще харків'янам пощастило. В серпні 2016 року стало відомо про те, що харківський водоканал направив до НКРЕКП заявку на підвищення тарифів на водопостачання та водовідведення у 2017 році. Прогнозні тарифи для споживачів, які отримують послуги з використанням внутрішньобудинкових систем, тоді становили 10,52 грн. за 1 куб.м., а водовідведення - 7,50 грн. за 1 куб.м.

Водоканал переконує, що причинами нинішнього підвищення тарифів є значне підвищення вартості електроенергії в порівнянні з вартістю, закладеної в тарифах, які діяли раніше. За період дії минулих тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення відбулося збільшення вартості електроенергії в порівнянні з вартістю, закладеної в тарифах, в 1,2 рази.

Викликає великий подив таке намагання керівництва водоканалу прив'язати рівень тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення до зміни вартості електроенергії.

Все діло в тому, що «Харківводоканал» продовжує накопичувати борги за електроенергію. Це у Харкові вже не новина. Борги Харківводоканалу формуються протягом 6 останніх років. Просто нагадаю порядок цифр. На початок жовтня 2016 року у водоканалу борг за електроенергію дорівнював 681 мільйон гривень. За період з січня по серпень 2016 року рівень розрахунків КП «Харківводоканал» за спожиту електроенергію складав 39%, за вересень водоканал розрахувався на 40%.

Знову той же Євгеній Шахненко на початку жовтня наполягав, що рівень проплат «Харківводоканалу» за вересень склав 55% від необхідного рівня. Мабуть, десь «загубилися» 15% на шляху від водоканалу до рахунків обленерго. А, в жовтні Євген Шахненко взагалі назвав розрахунки водоканалу нормальними: «Йдуть нормально платежі, в районі близько мільйона гривень в день, при щоденному споживанні електроенергії на суму близько 1,5 млн.грн».

Кожен день обленерго недоотримує півмільйона гривень, а так платежі йдуть нормально)

Тому, підвищення вартості електроенергії навряд чи може так хвилювати підприємство, яке не сплачує за неї і половини того, що споживає.

А, тепер найцікавіше.

В Єдиному державному реєстрі судових рішень є купа судових справ в яких сторонами є КП «Харківводоканал» та АК «Харківобленерго». Перші вимагають від суду рішення про заборону можливості обленерго вимикати електроенергію на об'єктах єдиної технологічної системи водоканалу, а другі звертаються до суду з проханням стягнути з водоканалу борги та штрафні санкції за несплату за електроенергію.

Зазвичай, експертам кожного разу дуже важко визначити, який об'єкт інфраструктури водоканалу належить до єдиної технологічної системи, а який ні.

Найбільш цікавим є рішення Господарського суду Харківської області від 31 жовтня 2016 року, згідно з яким було задоволено позов «Харківводоканал» про зобов'язання «Харківобленерго» припинити зловживання правом на відключення від енергопостачання відносно об'єктів КП «Харківводоканал».

Це дозволяє водоканалу тепер взагалі не сплачувати жодної копійки за електроенергію, а обленерго при цьому ніяким чином впливати на це не може.

Водоканал наполягає на тому що, «Харківобленерго» має враховувати особливий статус «Харківводоканал», як підприємства, яке надає житлово-комунальні послуги з водопостачання населенню міста Харкова. Відключення об'єктів системи централізованого водопостачання та водовідведення на думку водоканалу, може призвести до руйнації самої системи, порушення чи зупинки безперервного процесу подачі води у місто.

Обленерго в суді в свою чергу наполягало на тому, що відключення електроенергії на об'єктах інфраструктури водоканалу є його правом, передбаченим договорами, та встановленим законодавством обов'язком, у разі якщо водоканал неналежним чином виконує умови договорів, які діють між підприємствами.

На 25 жовтня 2016 року було відомо про те, що на 8 об'єктах водоканалу припинено енергопостачання, переважно це були сервісні дільниці та дільниці механізації. Ще раніше, починаючи з лютого 2016 року, періодично вимикались також насосні станції.

Законодавство України, що регулює постачання електроенергії, передбачає право енергопостачальних організацій обмежити або взагалі припинити електропостачання, не встановлюючи виключення для об'єктів питного водопостачання та водовідведення.

Суд також вважає, що укладені між «Харківводоканал» та «Харківобленерго» договори на постачання електричної енергії передбачають право на обмеження та припинення електропостачання КП «Харківводоканал», зокрема, у разі несплати спожитої електричної енергії у відповідні терміни.

Разом з тим суд вирішив, що припинення (обмеження) електропостачання окремих об'єктів системи централізованого питного водопостачання міста Харкова порушує єдиний безперервний технологічний процес виробництва, транспортування КП «Харківводоканал» питної води та розподілу її споживачам та може призвести до зупинення роботи насосних станцій, відсутності води на підприємствах, військових частинах, лікувальних установах, школах та дошкільних закладах та житлових будинках.

Окрім цієї судової справи, є ще декілька справ між підприємствами на які варто звернути увагу.

Наприклад, 20 квітня 2016 року Господарський суд в Харківській області прийняв рішенняпро задоволення позову АК «Харківобленерго» до водоканалу щодо стягнення боргів за електроенергію, а саме про стягнення 165,32 млн.грн.

23 травня 2016 року Господарський суд в Харківській області прийняв рішення про задоволення позову АК «Харківобленерго» до водоканалу щодо стягнення боргів за електроенергію, а саме про стягнення 80,13 млн.грн.

16 вересня 2016 року Господарський суд в Харківській області прийняв рішення про задоволення позову АК «Харківобленерго» до водоканалу щодо стягнення з нього інфляційних у розмірі 9,88 млн.грн., 3% річних в розмірі 2,64 млн.грн. та пені у розмірі 7,58 млн.грн. Ось так розраховуються харків'яни за безвідповідольну господарську діяльність КП «Харківводоканал». 20 мільйонів гривень додатково до вже того «космічного» боргу за електроенергію, який є у водоканалу. Звісно, що ці 20 мільйонів опиняться в наших з вами тарифах на воду та каналізацію.

Заступник Харківської ОДА Євген Шахненко, наприклад, вірить, що з 4 листопада«Харківводоканал» буде розраховуватися за електроенергію на 100%.

А, я скажу так: «Харківводоканал» просто немає права не розраховуватися на 100% за електроенергію, після останнього підвищення тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення. Але, суд своїм рішенням від 31 жовтня «дозволив» водоканалу і надалі «викручувати руки» обленерго. Іноді, здається, що водоканал сплачує за електроенергію за залишковим принципом. Що, на рахунках залишається після «першочергових» потреб, на думку керівництва, то і йде на виплату за електроенергію. Але, лише варто підняти вартість електроенергії, і водоканал перший, хто біжить коригувати свої тарифи.