У середу, 3 грудня, Печерський суд розглядав питання щодо подальшого утримання під вартою Андрія Медведька - добровольця, якого підозрюють у вбивстві Олеся Бузини.

Слідча суддя Світлана Бабенко дозволила допитати чотирьох свідків захисту. Двоє з них підтвердили алібі Медведька – за їхніми словами, на момент убивства Бузини він був за 500 км від Києва на базі добровольчого формування ДУК ПС.

Ще двоє свідків, співробітники МВС Маркіян Яциняк і Сергій Бондар, оприлюднили у своїх свідченнях скандальну інформацію щодо екс-керівника кримінального розшуку Василя Паскала та МВС загалом.

У свідченнях вони доводили, що Медведько разом з іншими активістами «перейшли дорогу» верхівці силового відомства, відтак опинилися за ґратами через особисту ворожнечу з управлінням Паскала. «Це його особиста помста», - стверджують співробітники МВС.

Викриття оперативників

За словами Сергія Бондаря, діючого співробітника МВС, протистояння Медведька та його товаришів із кримінальним розшуком розпочалось у 2013 році. Тоді на київських активістів вчинили серію нападів. Зокрема, кастетом побили Євгена Мацьківа, зламали щелепу Володимирові Карасю та напали біля дому на Володимира Назаренка – всі три події сталися буквально впродовж місяця. Деякі підозрювали за собою негласне стеження, зокрема Медведько.

Його підозри вилились у затримання двох осіб, які нібито стежили за Медведьком і мали відповідну апаратуру. Затриманих відбила «група підтримки» у складі п’яти осіб, але активістам вдалося зняти на відео ймовірних оперативників, апаратуру та деякі дані з мобільних телефонів. (Відео місить ненормативну лексику!!!)

Пізніше в особі одного з затриманих впізнали нападника на Володимира Назаренка. Медведько незабаром дав інтерв’ю виданню «Свідомо», в якому докладно розповів про обставини побиття активістів і затримання осіб, які, на його думку, вели за ним стеження.

Відео опублікували й оголосили винагороду за інформацію про ймовірних оперативників. Утім, каже Бондар, інформацію їм повідомили безкоштовно. Так товариші Медведька дізналися, що затримані особи були співробітниками кримінальної розвідки міста Києва, стверджує свідок.

- Один із них - капітан, а другий – майор, його прізвище Ільченко. Ми їх викрили, засвітили їхні обличчя. Після цього репресії не припинились, але набули іншого характеру. Внаслідок цього Медведько та Поліщук опинилися на лаві підсудних, - каже Бондар.

Маркіян Яциняк, боєць батальйону МВС «Миротворець», у своїх свідченнях вказує на Василя Паскала як на організатора нападів на активістів у 2013 році. Окрім того, Яциняк стверджує: на його особисте переконання, викриття оперативників і публікація відповідного відео стали приводом до того, щоб Андрій Медведько став особистим ворогом Паскала.

Кримінальний розшук під час Майдану

У своєму коментарі з приводу призначення Василя Паскала голова Ради ГО «Громадський люстраційний комітет» Олександра Дрік називає його «людиною, яка за посадою відповідала за переслідування учасників Студентського Майдану».

Окрім того, під час ескалації протистояння між протестувальниками та силовиками десятки активістів із низки громадських структур було оголошено в розшук – від «Спільної справи» до автомайданівців. Потрапили в список розшукуваних і товариші Медведька з громадської ініціативи. І саме кримінальний розшук займався «відпрацюванням» (по факту – переслідуванням) таких активістів.

Зрештою, запримітивши на території Майдану знайомі обличчя оперативників, активісти з КМДА знову «взяли в полон» трьох оперативників, двоє з яких, за твердженням протестувальників, були з так званого 7-го відділу. Втікач-міністр внутрішніх справ Захарченко тоді лютував. Що вже казати про Паскала, чиїми підлеглими могли бути полонені силовики.

Квартири одиноких бабусь

Імовірно, найскандальніша річ у свідченнях Бондаря та Яциняка – це «квартирна схема», у якій задіяне, за їхніми словами, МВС.

- Завдяки Медведьку в мережу інтернет були викладені списки квартир, де раніше проживали самотні люди, особи з захворюваннями. Вони, за даними сусідів і джерел у правоохоронних органах, зникли в невідомому напрямі. Можливо, їх кудись вивезли, або навіть убили. Потім за цими адресами проживали різноманітного «калібру», так би мовити, чиновники правоохоронних органів – від дільничних інспекторів до керівників департаментів. Від людей, які причетні до Паскала, нам стало відомо, що він контролював дії щодо самотніх людей, які проживали за цими адресами, - розповів Маркіян Яциняк під присягою.

Він вважає, що збір і публікація цієї інформації стала другою причиною для особистої ворожнечі екс-керівника кримінального розшуку щодо Медведька.

Його свідчення щодо »квартирної схеми» підтверджує і свідок Бондар.

- Списки, які потрапили до нас, містили близько 200 адрес квартир, які належали одиноким літнім людям або людям із захворюваннями. Це загальновідома схема з »віджиму» нерухомості в одиноких осіб, але до цього моменту вона була лише в домислах. Нам вдалося здобути фактичні дані. Розслідуючи цю справу, ми дізналися, що розподілом «віджатих» квартир займався особисто Паскал, - засвідчив Бондар.

 

Списки квартир, про які йдеться, розповідає він для INSIDER, частково були опубліковані в інтернеті, але інформація не набула розголосу. «Але навіть зараз можна проїхати за цими адресами і перевірити».

«Ми знаємо з дуже відповідальних джерел у МВС, що квартири розподіляв Паскал серед своїх довірених осіб. Зараз, після його відставки, на нас уже багато людей вийшло, аби повідомити про його діяльність», - сказав Бондар у коментарі.

Затриманий за сепаратизм «кум Паскала»

У своїх свідченнях Бондар також розповів, що під час служби у підрозділі «Київ-2» Медведько з товаришами викрили і затримали високопоставленого сепаратиста, який до того був не менш високопоставленим посадовцем у МВС.

Частина підрозділу «Київ-2» у той час несла службу на пропускному пункті, через який відбувалось автомобільне сполучення з територіями, контрольованими сепаратистами. Медведько разом з іншими бійцями виявили в чоловіка, який намагався перетнути пункт пропуску, специфічні документи. «При ньому знайшли російські сім-карти, списки розвідгруп, матеріали щодо структури «міністерства держбезпеки» ДНР», - перераховує Бондар.

Затриманий виявився колишнім співробітником українського МВС, до того ж непростим.

- Це був або керівник, або заступник керівника – зараз точно не пригадаю – аналітичного департаменту МВС, - свідчить Бондар. - Його було викрито та розсекречено. Керівництво МВС через командирів «Київ-2» почало тиснути на бійців, які його затримали, аби передати його по лінії МВС. За ним виїхали декілька груп «Соколу». Зрозуміло, що таких цінних полонених не передають по лінії МВС, а лише СБУ. Ми встигли, залучивши свої контакти, передати його оперативникам Служби безпеки та бійцям «Альфи». Як нам потім повідомили, цей сепаратист виявився кумом Василя Паскала. З вашого дозволу я не буду називати його прізвища, оскільки він може бути залучений до певних оперативних сценаріїв у протистоянні України з другою стороною військового конфлікту, - розповів Бондар.

У коментарі для INSIDER інший боєць «Київ-2» Олександр Войтко розповів, що, запідозривши недобре в інтересі до затриманого сепаратиста з боку МВС, добровольцям довелося вдатися до хитрощів – вони повідомили міліцейське керівництво, що за затриманим уже їде «Альфа», хоча на той момент сконтактувати зі Службою безпеки насправді ще не вдалося. Так вони змогли виграти трохи часу.

Бондар у розмові з INSIDER пояснює, що офіційно їм про «статус кума», звісно, ніхто повідомити не міг. Але неофіційно – «крутили пальцями біля скроні: дурні, ви кого взяти додумались?! Це ж кум Паскала! Головний мозок МВС!».

Після цього інциденту, свідчить Бондар, почалися прямі «привіти» від екс-керівника управління кримінального розшуку. Натякали, за його словами, на те, що хлопців «або зажмурять, або посадять».

Яциняк також стверджує, що навіть під час оформлення в батальйон у середовищі кадрових міліціонерів передавали чутки: незважаючи на статус працівників МВС, проти активістів готують розправи – або фізичні, або причетність до якихось кримінальних справ.

Переслідування свідків захисту

Бондар каже: Медведько помічав «наружку» за собою й після повернення з АТО. «Ми думали на сепаратистів», - каже свідок. Але в підсумку виявилося, що оперативники ходили не тільки за Медведьком і не тільки навесні.

25 листопада, перебуваючи в особистих справах у ТВМ-2 Подільського району, приятелі Яциняка та Бондаря виявили там списки «угруповання», які нібито перебувають у розшуку – разом з їхніми фотографіями, вочевидь зробленими під час негласного спостереження. У списках, зокрема, були діючі добровольці батальйонів МВС, а також Поліщук, Медведько та свідки у їхній справі. Офіційно нікого зі списку «угруповання» (окрім Медведька і Поліщука, які зараз під вартою) в розшук не оголошували. Походження цих списків у самому відділку пояснили як «надіслали згори», але «нагорі» від усього відхрещуються і обіцяють розслідування. Захист Медведька вважає це тиском на свідків, оскільки у списку багато свідків у справі Бузини. На 3 грудня міліцейське керівництво все ще не пояснило походження цих документів на стенді міліцейського відділку, як і фотографій, що свідчать про негласне спостереження за вказаними у списку людьми.

Серед них є прізвище та фотографії Анастасії Ярової, нареченої Медведька. В емоційному зверненні до суду і присутніх із цього приводу підозрюваний каже, що не може захистити дівчину та свою родину, перебуваючи за ґратами, і просить йому допомогти.

- Я не знаю, чого вони домагаються цими діями. Цими стеженнями, фотографіями. До чого вони мене спонукають? Щоб я взяв усе на себе чи вчинив самогубство? - звернувся він до судді.

2 грудня, у день, коли Бондар збирався давати свідчення проти Паскала та МВС, за його словами, до нього додому навідався УБОЗ. «Удома мене не було. Не представлялись матері. З глумом розповідали, що хочуть «повєсточьку пєрєдать». Матір запропонувала передати через неї або зателефонувати мені та домовитися про зустріч, на що було сказано: «Ми напішем отказ в грубой формє», і змились. Дізнавався в прокуратурі, де я проходжу потерпілим у подіях в ТВМ, де ми знайшли матеріали незаконного стеження за нами, - «поштарі» не від них, дізнавався в міськвідділі міліції, кажуть не вони. І взагалі, якби мені надходили повістки, то лиш через райвідділ, або в їхньому супроводі», - написав він на своїй сторінці у Facebook.

На суді Бондар каже, що, з огляду на події, які розгортаються довкола нього, він підозрює якісь провокації на кшталт фізичного усунення або фабрикування справи проти нього. «Я заявляю, що проти мене готується злочин», - каже він.

- Він виступив на захист Медведька, і що робить правоохоронна система? Тисне на свідка. Його почали залякувати після того, як він дав пояснення у цій справі, - звертається до суду захисник Медведька Сергій Войченко.

Слідчий запитує в Бондаря, чи готовий він давати свідчення з приводу озвучених ним даних:

- Звісно. Якщо зі мною не трапиться якогось «прикрого самогубства». Якщо ж трапиться, то відповідальність за це я покладаю на Паскала та міністра внутрішніх справ Авакова, який його покриває, - відповідає свідок.

Мотив Паскала

Захисник Андрія Медведька Олександр Дульський каже: основним у сказаконому Бондарем та Яциняком є чітка ілюстрація мотиву переслідування Медведька. Це, звертає увагу адвокат, підтверджується і словами самого підозрюваного, які доводять, що, можливо, він є особистим ворогом Паскала.

- Сьогоднішні свідчення підтверджують наявність наміру затримати саме Медведька за підозрою у скоєнні будь-якого кримінального правопорушення. Бондар вказав щонайменше три причини для формування такого мотиву, - зазначив Дульський.

Захист також наголошує на тому, що оперативний супровід затримання Медведька здійснював саме київський кримінальний розшук, який безпосередньо підпорядковується Управлінню кримінального розшуку, яке на той момент очолював Василь Паскал.

МВС процедурно в процесі не представлене, а сторона обвинучення в особі представників прокуратури, сказане ніяк не намагалася заперечити, лише обмежившись уточненнями та питанням, чи готовий свідок захищати сказане в рамках іншого судового процесу.

Коментар екс-першого заступника голови НП генерала поліції 2-го рангу В.Ф. Паскала. Інформація наведена у статті опублікованій на сайті theinsider.ua у матеріалі «Справа Бузини: співробітники МВС посвідчили проти свого відомства», яка начебто свідчить про особисту зацікавленість В.Ф. Паскала у кримінальному переслідуванні підозрюваних А.Медведька та В.Поліщука у вбивстві О.Бузини, не відповідає дійсності, є надуманою і безпідставною. Водночас МВС звернулося до прокуратури для офіційної перевірки наведених фактів і надання їм правової оцінки.»