Будівництво у Харкові по вулиці Чернишевській, 88 за півроку змогло набути статус одного з найбільш скандальних в місті. Чому? Тому, що дивний забудовник окрім першого поверху будинку, захопив ще й частину підвалу. Дивна нахабність, якщо не знати, хто саме і що саме будує.

Саме за підвал історичної будівлі і триває «війна» між забудовником та мешканцями будинку по Чернишевській, 88.

Приміщення, навколо якого йде боротьба - це колишня аптека №17 на вулиці Чернишевській, 88. Цей будинок побудували в 1928 році.

Архітектором цього будинку є Сергій Григор’єв. Український та американський архітектор, який також є і архітектором будівлі Адміністрації Президента України по вул. Банковій, 11.

Також відомо, що будівля за адресою: м. Харків, вул. Чернишевська, 88 перебуває на державному обліку як пам’ятка архітектури та містобудування місцевого значення «Жилий будинок, охоронний № 127

У 1992 році в цьому будинку була пожежа.

13 січня 2017 року в будинку знову сталася пожежа. Під час пожежі були зруйновані труби опалення. Будинок був відключений від системи опалення на 12 годин.

Якраз там, де йде будівництво, довгий час і працювала аптека № 17. Ця аптека одна з перших у Харкові. Цю аптеку пам’ятають багато поколінь харків’ян.

В березні 2017 року мешканці будинку сходили на прийом до Харківського міського голови, але їх проблема так і не була вирішена.

Будівельні роботи (реконструкція) розпочались в червні 2016 року. На той момент жодних дозволів на проведення реконструкції підвалу та першого поверху в цьому будинку не було. За виконання будівельних робіт з реконструкції без дозволу на виконання робіт, власника приміщення було притягнуто до адміністративної відповідальності. Однак роботи були продовжені.

З листа головного архітектора Харківської області Михайла Рабіновича мешканцям будинку, вбачається, що станом на 16 лютого 2017 року повного пакету розробленої та погодженої документації у власника приміщення не було. Тобто, фактично мова йде про самовільне здійснення робіт. Інспекція ДАБК дала припис на зупинення робіт з реконструкції, проте цей припис так і не був виконаний.

Власник приміщень лише 27 лютого 2017 року отримав від ДАБК дозвіл на виконання будівельних робіт. Генеральним підрядником стало ПАТ «Трест Житлобуд-1». Планується, зокрема, реабілітація-реставрація приміщень підвалу та 1-го поверху в житловому будинку по Чернишевській, 88 під кафе (ресторан).

Тут слід звернути увагу, що реконструкцію погодили лише через півроку після того, як вже почалося проведення робіт. При цьому, погодили за умови того, що це не призведе до часткового або повного зникнення предмету охорони об’єкту культурної спадщини.

Хто ж є загадковим забудовником, який не дуже переймається додержанням закону?

А все просто - будує особа, близька до сім’ї Стаматіних. Так, саме сім’ї Стаматіних. Марина Стаматіна – віце-мер Харкова з юридичних питань, В’ячеслав Стаматін – директор КП «Харківський метрополітен». Батькам ніколи, бо багато працюють на благо міста і всіх харків’ян, і тому будівництвом ресторану, за словами мешканців будинку, «опікується» саме їх син Олександр. Стаматіни досить відоме прізвище у Харкові, можливо саме тому власником приміщення, де планується відкриття ресторану, є 28-річна Поліна Геннадіївна Гільова, яка, судячи з соціальних мережах, перебуває з Олександром Стаматіним у достатньо близьких стосунках.

Цікаво, що за словами мешканців будинку по Чернишевській, 88 електрику до майбутнього ресторану прокладали… працівники в фірмових куртках Харківського метрополітену, директором якого є батько Олександра Стаматіна - В’ячеслав

Всього Поліні Гільовій в будинку по Чернишевського, 88 належить 197,1 кв.м: 72,6 кв.м. приміщення підвалу та 124,5 кв.м. на першому поверсі.

Ці приміщення Поліна Гільова придбала 10 листопада 2016 року у Івана Кравцова, який у 2014 році придбав ці приміщення за 265920 грн. Як ми з вами бачимо, міськрада продала 1 кв.м. приміщення по вул. Чернищевського за 1350 гривень, що значно нижче ринкових цін.

Що, цікаво, в той же день, 10 листопада 2016 року, Іван Кравцов продав Поліні Гільовій ще й 81,5 кв.м. нежитлових приміщень по вул. Квітки-Основ’яненка, 11, які раніше теж були придбані у міста за цінами значно нижче ринкових.

Іван Кравцов сам по собі є досить відомою особистістю. Саме на нього записані ТОВ «Старсен», ТОВ «Турнікет-М», ТОВ «Інекс-Тур», ПВФ «Ніка». Це цілий «кущ» фірм В’ячеслава Стаматіна, який отримує протягом вже декількох років від КП «Харківський метрополітен» десятки мільйонів гривень.