Апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції і залишив у власності ПАТ «Трест Житлобуд – 1» земельну ділянку у селищі Старий Салтів під Харковом площею 5,50 га та вартістю 1,45 млн грн. Про це йдеться у рішенні Харківського апеляційного господарського суду Харківської області від 8 жовтня.

В 2013 році Старосалтівська селищна рада без проведення земельного аукціону затвердила тресту проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у користування на умовах оренди для розміщення бази відпочинку на 200 місць. Дозвіл на виготовлення відповідного проекту землеустрою фірма отримала від уповноважених державних органів ще в 2007 році.

В суді першої інстанції прокуратура вказала, що термін дії дозволу на розробку проекту землеустрою закінчився в 2010 році. Саме до цього терміну Старосалтівська рада мала його затвердити. Після цього терміну земля могла передаватися в оренду тільки за результатами аукціону.

Крім того, в суді було встановлено, що в держреєстрі речових прав на нерухоме майно відсутня реєстрація договору оренди спірної земельної ділянки. Тобто, рішення органу місцевого самоврядування не було реалізовано.

Господарський суд встановив, що частина спірної земельної ділянки, запропонованої для відведення, можливо знаходиться в користування державного підприємства «Вовчанське лісове господарство». А це землі лісогосподарського призначення і їх передача в оренду має інші механізми.

Тому суд першої інстанції вирішив задовольнити позов прокуратури і скасувати рішення Старосалтівської селищної ради про затвердження проекту землеустрою ПАТ «Трест Житлобуд-1» для будівництва бази відпочинку.

У апеляційному суді представник тресту заявив, що підприємство, починаючи з 2008 року декілька раз зверталася до селищної ради, щоб затвердити проект щодо відведення земельної ділянки в користування на умовах оренди та укладення договору оренди. В 2008 році на засідання постійної профільної комісії депутати сільради утриматися від затверждення проекту. Але в 2013 році вони змінили свою думку .При цьому представник селищньої ради у апеляційному суді не зміг надати інформацію в чому була причина затримки з винесенням рішення й підтримав апеляційну скаргу «Житлобуду».

Суд погодився з аргументами тресту, що фірма не винна у зриві строків подачі документації для отримання землі в оренду.

ПАТ «Трест Житлобуд-1» контролюється депутатом Харківської обласної ради від Партії регіонів Олександром Харченко, який має 97,59 % акцій підприємства.