ТОВ «Фінансова компанія «Трансфербутик» має виплатити 19,63 млн грн. акціонерній компанії «Харківобленерго». Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києва від 13 вересня.

31 липня 2015 р. КП «Харківводоканал», «Трансфербутик» і «Харківобленерго» уклали договір про переведення боргу. За цим договором, водоканал перевів на «Трансфербутик» свій борг перед обленерго на суму 19,63 млн грн. Новий боржник компанія «Трансфербутик» мала повернути кошти обленерго протягом 6 місяців, але не зробила цього.

Суд визнав вимоги обґрунтованими і видав рішення про стягнення з компанії «Трансфербутик» 19,63 млн грн. на користь «Харківобленерго».

Чи виплачував водоканал заборгованість «Трансфербутику» у судовому рішенні не зазначено.

На початку 2016 р. суд приймав схоже рішення про стягнення 44,80 млн грн. з «Трансфербутик» на користь «Харківобленерго». Це були кошти, які «Запоріжжяобленерго» мало повернути «Харківобленерго». Але останнє уклало договір із «Трансфербутик» і дало право компанії отримати кошти на свої рахунки. У судовому рішенні сказано, що «Запоріжжяобленерго» перерахувало гроші посереднику, але той «Харківобленерго» їх не повернув.

Відомо, що слідче управління Нацполіції розслідує кримінальне провадження №12016000000000185 від 21.06.2016 щодо зловживань службових осіб «Харківобленерго». Їм інкримінується привласнення коштів підприємства по вищезгаданій схемі із «Запоріжжяобленерго».

Крім того, розслідується ще одне кримінальне провадження № 42015220000000808. 14 вересня суд помістив під варту підозрюваного по цьому провадженню із заставою 0,96 млн грн. Ім’я та особа підозрюваного не уточнюються. Однак повідомляється, що він 23.07.2015 р. підписав платіжне доручення компанії на 51 млн грн. Відомо, що того дня було укладено договір поворотної фінансової допомоги, по якому «Запоріжжяобленерго» отримало кошти, які мало повернути «Харківобленерго».

Фінансова компанія «Трансфербутик» зареєстрована в Києві і донедавна була оформлена на ТОВ «Тандем-ФК» основним власником якого є Андрій Герасимюк з Рівного, міноритарним співвласником і директором «Тандем-ФК» є рівнянин Валентин Кондик.

Сьогодні «Трансфербутик» записаний на Андрія Єременка із села Стайки Полтавської області.

У 2015 року контроль над роботою «Харківобленерго» і «Запоріжжяобленерго» здійснювали менеджери, пов’язані з фірмою «Енергомережа» Дмитра Крючкова. Після оголошення його в розшук за розкрадання на запорізькому обленерго, роботу цих обленерго від групи Суркісів почав курувати Олександр Сагура – голова наглядової ради «Прикарпаттяобленерго» та фірми «Укренергоконсалт».