Харківські правоохоронці розслідують кримінальне провадження щодо проведення фіктивних лабораторних досліджень управлінням Держпродспоживслужби.

Про це йдеться в ухвалі Київського районного суду м. Харкова від 3 травня 2018 року.

Нагадаємо, що Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області наприкінці минулого року уклало 5 угод на проведення лабораторних досліджень загальною вартістю 2,27 млн грн.

Варто відзначити, що всі угоди були підписані 26 грудня 2017 року. А всі акти виконаних робіт щодо проведення досліджень були виконані в період 26-31 грудня 2017 року.

У відповідь на звернення депутата Харківської облради Дмитра Булаха, яке є у розпорядженні ГО «ХАЦ», в 2016 році ГУ Держпродспоживслужби у Харківській області провело лише 6 досліджень (всі у грудні), в 2017 році мова йшла вже про понад 50 тис. досліджень, але всі вони за документами були проведені у період 26-31 грудня.

В рамках кримінального провадження, слідчі допитали колишню начальницю паразитологічної лабораторії ДУ «Харківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України».

Вона повідомила, що паразитологічна лабораторія мала в період 2017 рік квітень 2018 року можливість проводити лабораторні дослідження води питної з централізованих та нецентралізованих джерел водопостачання за епідпоказниками у кількості до 10 досліджень за один робочий день.

Але у актах виконаних робіт написано, що за добу було проведено 829 досліджень.

Як зазначає слідчий, відповідно до отриманих під час досудового розслідування даних, виконання такої кількості лабораторних досліджень співробітниками лабораторії є неможливим.

Отже, службовими особами ДУ «Харківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» було внесено недостовірні дані до акту № 246/1 від 27.12.2017.

Представник лабораторії повідомив слідству, що дослідження за договорами проводилися лабораторіями відокремлених структурних підрозділів, що розташовані в місті Харкові та Харківськоій області.

Зараз слідство триває.

Нагадаємо, що всі договори були підписані Олександром Тертишником.

Наприкінці минулого року у Харкові завідувача сектора з питань запобігання корупції в Держпродспоживслужби в Харківській області затримали за підозрою в отриманні хабара розміром 8 тисяч доларів.

Після чого, Олександра Тертишника було звільнено з посади.