Секта Біле Братство на чолі з Мариною Цвігун, відомої в 90-ті роки як Марія Деві Христос, повернулася до України. Утім тепер самопроголошена намісниця Бога діє не так відкрито. Вона називається Вікторією Преображенською та влаштовує виставки власних картин. Там і вербує нових прибічників віри.

Вікторія відкрила хист до малювання випадково. Каже, просвітління прийшло з неба. Свої картини художниця показала в Києві на відкритті українського тижня мистецтва.

Вікторія Преображенська, екс-лідерка громадського руху "Велике біле братство":

- Виктория - это победа. Преображенская - это победа преображения, победа света. То, ради чего я тружусь на протяжении вот уже 22 лет.

Та випадкові відвідувачі й гадки не мають, що вони споглядають картини засновниці Білого братства - релігійної секти, яка набула розмаху в 90-х у пострадянських країнах. Разом з чоловіком Юрієм Кривоноговим, Марина Цвігун, а нині Вікторія Преображенська, заснували нову віру. Жінка проголосила себе нареченою Христа - Марією Деві Христос. Та мета подружжя, кажуть аналітики, була нехристиянська.

Юрій Ірхін, психолог-кримінолог:

- Обыкновенные меркантильные интересы, то есть это материальное благополучие, власть над людьми, безраздельная власть. В свое время Белое братство развилось до таких масштабов именно из-за того, что его никто не останавливал. То есть у всех на глазах оно развивалось, точно также, как и остальные финансовые пирамиды.

Довірливі фанатики нової віри йшли з домівок і були ладні віддати останнє, аби бути ближче до Богині.

Андрій Ткачук, керівник управління у справах релігії у 1992-2003 роках:

- Продавали квартири, викидали паспорти, батьки з усього бувшого Радянського Союзу з'їжджалися і по альбомах розшукували своїх дітей.

Та в листопаді 1994-го все скінчилося. Коли члени Білого братства спробували захопити Софійський собор, очільників секти заарештували.

Володимир Любчик, керівник департаменту у справах релігії та національностей:

- Керівники цієї організації оголосили про кінець світу, який був визначений у відповідні терміни. Дії адептів цієї церкви були скеровані на захоплення святині Софії київської - це святиня православної церкви, і також взагалі планувались дії, пов'язані з самогубством.

За рішенням суду, лідери цієї організації дістали різні терміни ув'язнення. Після звільнення Марина Цвігун перебралася до Росії, де під псевдонімом Вікторії Преображенської здобула популярність як художниця. Нині жінка про своє минуле намагається не говорити, але від намірів не відмовляється.

Викторія Преображенська, екс-лідер громадського руху "Велике біле братство":

- Вся эта клевета, которая была против меня некими силами заказана - это все миф, обман, ложь, заказана с целью увести от женщины, которая явилась, чтобы проявить красоту, духовность и поднять Украину на высший уровень сознания.

Проте експерти переконують: того розмаху, якого Біле братство набуло на початку 90-х, вже не досягти.

Юрій Ірхін, психолог-кримінолог:

- На сегодняшний день реинкарнация, возрождение по-новому в таком же виде наверное уже не состоится по одной простой причине: уже общество научено, более того, со стороны и государственных, и общественных организаций есть сопротивление. Она держит нос по ветру и просто ищет пути для того, чтобы реализовать свою основную задачу - это власть над людьми и обогащение.

Нині намісниця Бога привселюдно масового вербування вірян уникає. Та від неофітів не відмовляється. Погляди відкрито проповідує в інтернеті. А чи відродиться в мережі Велике Біле братство - покаже лише час.