Державне бюро розслідувань, кволий процес формування якого і так вже звів нанівець слідство в кримінальних справах, знову опинився в епіцентрі скандалу.

У вівторок директор Державного бюро розслідувань Роман Труба зібрав брифінг і заявив, що відмовив конкурсній комісії у розгляді питання про призначення 27 осіб на керівні посади відомства.

Як кажуть, джерела INSIDER, причиною цього стало те, що керівнику Бюро не дали призначити жодну свою людину на посади, крім керівника прес-служби. А після брифінгу він перестав говорити з людьми, яких вважають авторами його призначення – Олександром Турчиновим та Сергієм Пашинським.

27 збитих льотчиків

За офіційною версією, яку озвучив сам Труба, причиною його рішення стало те, що конкурсна комісія знищила результати проходження переможцями конкурсу поліграфу. Хоча матеріали щодо кандидатів мали зберігатися 5 років.

Крім того, керівник ДБР заявив, що ЗМІ є багато критичних матеріалів щодо фігурантів.

«Один з кандидатів проходить в кримінальній справі щодо державної зради. Так я не помилився», - заявив Труба.

«Інший кандидат, а також члени його родини, фігурують в кількох кримінальних провадженнях щодо легалізації коштів, здобутих злочинним шляхом. І це не одне кримінальне провадження», - розповів очільник ДБР.

«Інший кандидат тісно спілкується з представниками сепаратистів. Також є факт, коли два кандидати, які є кумами, разом розпочинали свій кар'єрний шлях, чомусь разом виграли конкурс на керівні посади до ДБР. Чи це звинувачення? Ні! Це лише ремарка», - додав він.

За його словами, відповідь на всі ці питання він міг прочитати в результатах поліграфа кандидатів, але комісія їх знищила.

Труба заявив, що не хоче нести відповідальність за це рішення комісії і повернув їй всі подання.

Але, за його словами, це рішення не стане перепоною для запуску територіальних підрозділів.

«Моє третє рішення: я призначаю на посади заступників директорів територіальних управлінь – кандидатів, які перемогли в конкурсі і по яких я вже провів спеціальну перевірку. Я призначаю виконувачів обов’язків керівників структурних підрозділів центрального апарату», - заявив керівник ДБР.

Політичні торги і особисті образи

Один з учасників конкурсної комісії по набору кадрів в ДБР Олександр Лємєнов переконаний, що рішення Труби не позбавлене політичного мотиву.

В розмові з INSIDER, він нагадав, що Труба отримав свою посаду лише в результаті форсмажорних обставин, коли після заявив представниці НАЗК Анни Саламатіної про тиск на неї з боку адміністрації президент була збита кандидатура ставленика Петра Порошенка Олексія Горащенкова.

Тоді виник суттєвий ризик, що Арсен Аваков підіграє Анатолію Матіосу і посаду отримає неконтрольований ніким військовий прокурор.

«І тут Ігор Щербина, кум Пашинського, який керував слідчими у справі Тимошенко, запропонував кандидатуру Труби», - зауважує Лємєнов.

По суті Пашинський і Турчинов умовили Петра Порошенка призначити Трубу, а президентським дістались посади двох заступників – Ольгу Варченко та Олександра Буряка.

Вочевидь, Турчинов і Пашинський розраховували контролювати слідчого монстра, але щось пішло не так, підозрює Лємєнов.

«Можливо, Аваков передомовився з Банковою, можливо, в цьому зіграв свою роль склад комісії, де більшість людей Авакова, так чи інакше міністр зумів через зовнішню комісію просунути багато «добре знайомих» кандидатів, а Пашинський-Турчинов програли цю битву. За моєю інформацією, лише 2 з 27 - були репрезентантами оточення «оборонників», - каже Лємєнов.

Тому, на його думку, «оборонники» і вирішили зірвати призначення.

Як писали раніше ЗМІ, більшість з 27 керівників територіальних управлінь були креатурами міністра МВС Арсена Авакова та заступника голови Нацполіції Ігоря Купранця.

«Окрім Авакова та його «гаманця» Ігоря Купранця, зонами впливу на ДБР поділилися з одним із сірих кардиналів партії «Свобода» Ігорем Кривецьким на прізвисько «Пупс», а також «смотрящим» Порошенка Олександром Грановським і його креатурою, першим заступником глави СБУ Павлом Демчиною», - заявив нардеп від БПП Сергій Лещенко.

При цьому БПП явно отримала небагато - територіальні підрозділи у Миколаєві, Львові, Мелітополі, Краматорську.

Директором територіального управління у Миколаєві мав стати Олег Денега. Він був помічником заступника генерального прокурора Олега Заліска, креатура депутата від фракції БПП Олександра Грановського.

Львівській підрозділ мав очолити Микола  Друзюк. Він керівник Радехівської місцевої прокуратури Львівської області.

У Мелітополі комісія обрала керівником Дениса Кермана. Він працює заступником начальника управління представництва інтересів громадянина і держави в суді прокуратури Запорізької області.

У Краматорську посаду отримав старший слідчий другого слідчого відділу слідчого управління прокуратури Донецької області Артем Матвєєв.

Окрім того, керівником управління внутрішнього контролю мав стати Богдан Чобіток. За даними УП, він пройшов за квотою начальника ГУ «К» СБУ Павла Демчини та його заступника Василя Пісного. Раніше він працював у СБУ.

Інші співрозмовники INSIDER сумніваються, що демарш Труби був продиктований Пашинським.

«Не став би Пашинський так псувати стосунки з Аваковим, з яким у них на двох 24 підрозділи виходило», - каже співрозмовник.

Більше того, виданню стало відомо, що після свого спонтанного брифінгу, про який не знала навіть його заступниця Ольга Варченко – а ДБР це колегіальний орган – Труба перестав відповідати на дзвінки від високопоставлених осіб. Зокрема, і Сергія Пашинського, Ігоря Щербини і навіть приймальні Олександра Турчинова.

Люди, які давно знають Трубу, припускають, що він образився за те, що його людей не призначили на керівні посади і пішов на демарш. За ще однією з версій, до цього рішення доклало руку керівництво НАБУ, з яким керівник ДБР уклав меморандум про співпрацю, хоча набушники мали бути підслідними новому слідчому органу.

Щоправда, якщо версія про особистий демарш підтвердиться, то під загрозою може опинитися і перебування на посаді самого Труби.

Адже депутат від фракції БПП Юрій Македон через суд вимагає скасування призначення Труби на посаду директора ДБР. І десь в той час, коли Труба проводив брифінг, депутат нагадав про свій позов в ефірі «Прямого».

Крім того, адміністрація президента проводила люстраційну перевірку голови ДБР і невідомо, чим вона закінчилася.

Поки ж усього, що сталося, найбільше потішився головний військовий прокурор Анатолій Матіос, який запостив поряд з новиною про брифінг Труби епізод болівудського фільму про «побиття міністра» з запитанням, яке «обрізання» отримає очільник ДБР.

Що ж до самого Бюро, то член внутрішньої комісії ДБР Лємєнов вважає, що 1 вересня годі чекати запуску цього органу. І добре, якщо це станеться 1 листопада.