Як часто головному антикорупційному прокурору пропонували хабарі, чи дзвонить йому президент, а також про несподівані загрози скорочення антикорупційної прокуратури в інтерв'ю з її керівником Назаром Холодницьким.

Перед входом у кабінет керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури охорона прискіпливо перевіряє, які речі журналіст «Цензор.НЕТ» хоче взяти із собою. Усе зайве просять залишити. «Я не з Кіровського суду», - намагаюся пожартувати. Але охоронець не одразу оцінив мій гумор, бо, як виявилось, у той день у приймальні Холодницького не чергував.

На це інтерв’ю я хотіла порапити ще кілька тижнів тому. Так би мовити, по гарячих слідах, після затримання у кабінеті голови антикорупційної прокуратури двох суддів з Кіровського суду Дніпра при спробі передачі хабара. Однак випадково чи ні, а Назар Іванович незабаром після того вирушив у відрядження. Зрештою, зустріч відбулася 11 жовтня, коли за підозрою у розтраті на закупівлях палива для армії затримали заступника міністра оборони.

Видається так, що мені було б спокійніше взяти 300 тисяч і закопати поряд з банкою Чауса

-Стільки всього відбувається, що теми для розмови з Вами, змінюються, як у калейдоскопі. Хочеться поговорити про все. Але давайте розпочнемо з останнього. Затримали заступника міністра оборони і начальника департаменту.

- Затримали. Провадження рік розслідувалось. Можна зразу провести паралелі із 6 місяців слідства, які пропонуються сумнозвісною поправкою Лозового. Так довго, тому що доказів не можна було зібрати до того часу. Тривали слідчі дії.

Також хочу попросити не політизувати це розслідування, політикам утриматися від участі в процесі і не перетворювати це кримінальне провадження на інструмент політики - як ми бачимо, різні політичні сили намагаються використати його на свою користь. Ми - позаполітичні антикорупційні органи, керуємося законом. Зараз лише оголошена підозра і триває досудове розслідування щодо конкретних осіб, також встановлюються інші причетні. Коли доказів буде зібрано достатньо - буде скеровано обвинувальний акт до суду, і суд у змагальному процесі визначить - винна конкретна особа чи ні.

До вироку суду прокуратура нікого не називатиме злочинцем, а лише підозрюваним чи обвинуваченим. Крім цього, процесуальним керівником у цьому провадженні заборонено всім учасникам процесу, в тому числі органам слідства, їхнім керівникам розголошувати дані слідства чи будь-яку іншу інформацію, що стосується цього розслідування.

Інформація, озвучена сьогодні, є достатньою для розуміння того, що відбувається. Тепер слідство має завершити це провадження і лише суд повинен поставити крапку.

- А про які докази йдеться, що так довго збирали?

- Це сукупність доказів, визначених кодексом, у тому числі експертизи, які чекали близько 4-5 місяців.

- Ціни перевіряли?

Ціни, коливання, відсутність коливань. Підозра в принципі ґрунтується на простих фактах. Був мільярд гривень на пальне. Був проведений тендер і підприємство зобов’язалось за цей мільярд поставити 70 тисяч тон палива. Через місяць з’являється довідка однієї Торгово-промислової палати та довідка одного з державних підприємств, що були коливання цін, тому треба переглянути. Уклали додаткові угоди, збільшили ціну, а обсяг поставок зменшили. Ми інкримінуємо 149 млн грн шкоди, підтвердженої відповідною експертизою.

- Тобто насправді коливань цін не було.

- Експертиза встановила, що таких коливань не було.

- І Міноборони прийняло ці довідки. Вони нічого не перевіряли?

- Управління внутрішнього аудиту Міноборони підтверджувало, що було коливання.

- Я от два тижні уже планувала з Вами інтерв’ю і воно відкладалося, бо Ви їздили у відрядження. Я знаю, що Ви були в Сполучених Штатах, побачила у Фейсбуці. Що це була за поїздка?

- Це було запрошення української діаспори на щорічний Ukrainian Fair.

- Я переглянула відео, яке розповсюдив Генпрокурор Юрій Луценко, як судді кілька тижнів тому намагалися передати Вам хабар. Все відбувалося саме в цьому кабінеті. Під яким приводом судді прийшли до Вас уперше? Це був прийом громадян?

-Мені дзвонить секретар і каже: «До Вас голова суду з Дніпра». Я подумав, що по наших справах і без задньої думки сказав: «Добре». Тим більше, голова суду – суб’єкт незвичайний. А він (Геннадій Підберезний, – ред.) зайшов і почав таку ганебну розмову. Після того я 2 секунди – frustration … Бо думав, що то може якась провокація. У той самий день я написав рапорт. Це провадження розслідує Генпрокуратура. Я там заявник, не прокурор, і більше сказати не можу.

- Але цікаво, як судді потім змогли пронести гроші у Ваш кабінет, коли тут заходи безпеки і всі речі треба залишати при вході. Це було разове таке послаблення?

- Ви хочете, щоб я Вам розповів про справу, де я не є процесуальний керівник чи слідчий. Є факт, є зафіксоване відео. Ви ж бачили, що він заходив і ці гроші заносив.

- Чи не виникає в Вас враження, що це була провокація, постановка?

- Виглядає, що мені спокійніше було б узяти тих 300 тисяч доларів і закопати поряд із банкою Чауса. Не треба шукати провокацій там, де їх нема.

- У Вас же й виходу не було. Провокація – не провокація. Приходить людина і пропонує хабар – Ви пишете рапорт.

- Це єдино правильне рішення працівника правоохоронного органу. Після цих подій, через кілька днів, ми чуємо, що десь поліцейські відмовились від хабара, десь прокурори, десь есбешники… Я щасливий, що започаткував такий тренд. Я хотів би, щоб це було не винятком із правил, а правилом.

- Наскільки я знаю, Ви понад 10 років працюєте в органах прокуратури.

- 11 років і 2 місяці.

- А це перший випадок у Вашій практиці, що приходять і пропонують хабар?

- Вперше.

- Тобто навіть не пробували?

- Давав чітко розуміти, що не треба починати розмову.

- А в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі, чи повідомляли Ваші підлеглі про схожі випадки?

- Деякі адвокати пробували вивести прокурора на вулицю «попити кави». На що були категоричні відмови. Я це забороняю. В нас тут є на розі (біля будівлі САП, – ред.) «Равлик», кавова машина… Сказав, що як когось там побачу – буду підозрювати.

- Тобто каву пити тільки тут?

- Все робити тільки в прокуратурі. Ми створили прекрасні умови для прокурорів, дали високі зарплати, зробили кафетерій внизу. Кожен, хто хоче, може купити собі кавоварку або в мене в приймальні є.

- Я коли готувалась до інтерв’ю, згадала що майже рік тому був затриманий такий собі Сергій Лавров, який представлявся Вашим двоюрідним братом і вимагав в нардепа Онищенка 2 млн доларів за закриття «газової справи». Ви цікавились розслідуванням цього інциденту?

- Я знаю, що коли ГПУ почала розслідувати, то напевне надіялись, що це дійсно мій родич. Але потім коли, він начебто сказав: «Если Холодницкий не сделает, то я скажу его отцу, своему дяде, и он сделает»... Ті, хто знає, що в мене батько помер вже 10 років тому, зрозуміли, що це аферист. В мене ніколи не було родичів із прізвищем, що закінчується на «- ов». Тим більше, в Одесі жодної родини немає. Вся родина зосереджена в Західній Україні, також є родичі у США, Німеччині і теперішній Польщі.

Як я потім дізнався, наче у цього Лаврова батько колись був заступником прокурора Одеської області. Там теж був якийся скандал із стріляниною. Тобто людина «безбашенна»... Якщо буде виклик до суду як свідка, то я підтверджу покази, які давав на стадії слідства.

- Я знаю, що справа уже передана до суду. Ще не ходила на засідання. Але знаю, що Лавров був під вартою із заставою у 1,6 млн грн.

- А він сидить?

- За останньою інформацією – так. Скаржився на умови в СІЗО. Не зміг внести 1,6 млн грн.

- Я за нього не буду платити (сміється).

Люди-шахраї… На такій посаді такого варто було рано чи пізно очікувати. Я своїх всіх родичів знаю, а вони мене. Я в своїй родині перший, хто юриспруденцією зайнявся. Перший в родині прокурор.

На самого Злочевського в нас проваджень нема

- У мене є інформація, що 1 серпня 2017 року за рішенням прокурора САП було закрито провадження щодо неправомірних дій посадовців Мінекології при видачі спецдозволів компаніям Злочевського. А САП посилалася саме на це провадження при подачі адмінпозовів про скасування спецдозволів.

- У цьому провадженні не була встановлена сума збитків, підозри нікому не були оголошені. Ми подали в рамках представництва адміністративні позови про скасування спеціальних дозволів. Позови ми програли у всіх інстанціях. Я визнаю, що ми програли. Але ми принаймні щось робили, хоча суд і в своєму рішенні постановив, що позови мали подаватись ще в 2011 році, а строк звернення до суду сплив ще тоді. Ви знаєте, коли почала працювати САП - у грудні 2015. До речі, одна суддя з колегії по одному з позовів була проти, написала окрему думку. Звинувачення, які лунають від тих, хто не має юридичної освіти… Що я можу сказати? Бажаю їм отримувати диплом, іти на конкурс у САП і ходити по судах, показувати свої вміння не словом, а ділом.

Якщо доказів немає, то приймається рішення. Воно може бути непопулярним, але воно є законним.

- Тобто не було доказів.

- Доказів для оголошення підозри детективами не було зібрано. Тому прокурор прийняв відповідне рішення.

- А чи є зараз актуальні справи на Злочевського?

- На самого Злочевського у нас проваджень немає. Є провадження, пов’язане з діяльністю Міністерства екології. У 2011 році проведено закупівлю програмного забезпечення щодо зондування землі. Австрійська компанія була задіяна. Там слідство ще триває.

- Минулого року, коли Генпрокуратура закрила всі справи по Злочевському, то в НАБУ і САП з’явилось провадження за фактом неналежного розслідування колишнім керівництвом ГПУ справ щодо Злочевського і сприяння йому в розблокуванні за кордоном 23,5 млн доларів. Чи знайшли ви якісь порушення?

- Скажу так: слідство триває.

- Про Запорізький титаново-магнієвий комбінат Фірташа. Також проблемна тема, наскільки я розумію. Зараз і господарську справу, і кримінальну скерували в Запоріжжя. У Печерському суді кримінальна справа лежала 7 місяців і, зрештою, її відправили за підсудністю в Запорізьку область. Чому одразу не звертались у запорізькі суди?

-Хочеш як краще, а потім все рівно публічно критикують. А ми в Запоріжжі зможемо отримати належний судовий процес, коли там ЗТМК є бюджетоутворюючим підприємством області?!

Ми діяли відповідно до норм законодавства щодо підсудності. І вважали, що позов має розглядати суд за місцезнаходженням Фонду держмайна. Суд вирішив інакше – значить, будемо їздити в Запоріжжя.

- Ну до Печерського і Солом’янського суду також часто виникають претензії…

-От обрали запобіжний захід Насірову – нормально. А по інших справах – претензії. Не можна бути завжди для всіх хорошим. Так само і наша робота. Якби я всім подобався, то, напевно, я був би доларом (Сміється).

- По ЗТМК так довго тягнеться, бо прокурор не приніс оригінал квитанції…

- Про це вже цілий рік говориться, і я вже неодноразово пояснював. Рішення судів про повернення прокурору позовів з’являлися із запізненням у реєстрі. До того ж, помічники суддів прокурорам казали телефоном, що справа ще не призначена. А потім із судового реєстру дізнавалися, що вже три дні, як прийнято рішення. Коли ми подавали повторно, ми не можемо ще раз платити мито і витрачати бюджетні кошти. Ми чекали, поки нам повернуть цей позов із оригіналом квитанції про сплату мита. Бо копію чи рапорт вони ж раптом саме в цьому суді не приймають. Ми долучали копію і казали, що покажемо оригінал. Ми робили все, щоб цю справу заслухали. Потім довелося заплатити ще раз це мито у 2017, і позов прийняли до розгляду. За цих обставин фактичне затягування становило лише один місяць, далі суд визначав підсудність, інший суд повернув нам позов, ми оскаржили і виграли апеляцію, рішення апеляції оскаржила Толексіс Трейдінг в касаційному порядку і ми, фактично, теж виграли. Після чого справа повернулась в Запорізький господарський суд.

- А що зараз там відбувається? У Запоріжжі прийняли Ваш позов?

-Спочатку ні, ми оскаржили в апеляції та виграли. Зараз справа про повернення до сфери державного управління Запорізького титано-магнієвого комбінату розглядається Господарським судом Запорізької області, ми залучили як другого відповідача кіпрську компанію Толексіс Трейдінг Лімітед, і в зв’язку з цим перед судом постала необхідність щодо офіційного перекладу позову та вручення його відповідачеві. Суд поклав цей обов’язок на нас і зупинив розгляд справи до його виконання. Цим зараз і займаємось.

ЯК ТІЛЬКИ ЛУЦЕНКО ПОГОДИТЬ ОСАТОЧНУ ПІДОЗРУ РОЗЕНБЛАТУ І ПОЛЯКОВУ, МИ ГОТОВІ ЗАВЕРШИТИ СЛІДСТВО

-Давайте про Насірова. Початково підозра займала 70 сторінок, а обсяг остаточної підозри – 480. Чому так збільшився обсяг?

- Підозра має бути чітка. Не можна просто сказати, що він стільки-то відстрочив. Мають бути всі рішення по кожному конкретному платежу. Це як коли вилучали хабар 50 тис. доларів. Треба переписати номер кожної купюри, що була вилучена.

- Спочатку Насірова підозрювали тільки у зловживанні владою і службовим становищем. До остаточної підозри додалась ще стаття ККУ про службове підроблення. Отже, якоїсь вигоди Насірова від надання розстрочок Онищенку в ході розслідування не встановили?

- Поки провадження ще не в суді і триває стадія ознайомлення, ми не можемо так конкретно розказувати про всі обставини. Справа піде в суд. Будемо вимагати відкритий судовий розгляд. Прокурори зробили свою роботу. Насіров, попри заяви про свою невинуватість, за весь час слідства не надав жодної інформації, яка б кинула сумнів на нашу позицію.

- Щодо лондонської нерухомості.

-Це не є предметом цього провадження.

- Я знаю. Чи будете Ви йому оголошувати ще одну підозру?

- Про це ще зарано говорити.

- Про британський паспорт Насірова.

- Ми отримали з Британії відповідь, що він є підданим Її Величності. Звернулися до суду про стягнення застави, оскільки ним було порушено умови – він не здав усі паспорти, які мав. Суд сказав, що цих доказів не достатньо, відмовив у стягненні застави. Все.

Це зіпсувало відносини двох країн. Коли до тебе підходить британський полісмен зв’язку і запитує, а як же ваш fair trial (англ. – справедливий судовий процес). Який fair trial, якщо наш суд сказав, що британські полісмени брешуть. А я не маю що на це відповісти.

- Тобто тема британського громадянства Насірова уже закрита?

- А вона не є предметом кримінального переслідування. Якби в нас була кримінальна відповідальність, про що я давно говорю, за подвійне громадянство, за потрійне…

- Але я розумію, що цим все одно не буде займатись ні НАБУ, ні САП. Цим мали б займатися інші правоохоронні органи. А вам навіть нема кому це передати, чи не так?

- А кому?! В нас міграційна служба каже, що це не їхня компетенція, бо вони тільки за українським громадянством.

(саме в цей час по телевізору в кабінеті голови САП у випуску новин на мить показують керівника СБУ Василя Грицака. Холодницький мовчки проводжає його поглядом і повертається до розмови)

Кожен повинен робити свою роботу тоді буде результат. А інакше це буде постійне гасіння пожеж і перебирання функцій щодо підслідності.

- Справа Дмитра Суса. Мені здається, там все в Україні і немає закордонних офшорів. Коли закінчиться розслідування.

- Скоро. Як тільки буде складена остаточна підозра. 20 вересня розслідування продовжено ще на два місяці.

- Справа Розенблата і Полякова. Ви продовжили строк досудового розслідування?

- Продовжили. У Юрія Віталійовича (Луценка, Генпрокурора, – ред.) лежить остаточна підозра. Юрій Віталійович зараз у відрядженні. Як тільки та підозра, що ми вислали минулого тижня, буде погоджена, ми готові завершити слідство.

- Я часто бачу в суді, наприклад, у «газовій справі» (так званій справі Онищенка), де 8 обвинувачених, як неявка когось із адвокатів зриває засідання. Ви скаржились коли-небудь на адвокатів?

- А на що скаржитися?! Що адвокат захворів? По одній справі журналісти писали, що адвокат не з’явився, бо хворіє, а потім зафіксували, як він з машини виходить

- Адвокат нардепа Полякова.

- А адвокат цей - заступник голови кваліфкомісії адвокатів.

-Тобто нема куди скаржитись?

- Ви самі продовжуєте… Те, що я не можу сказати як прокурор.

- Восени минулого року прокуратура Києва закрила справу щодо 40 млн доларів, переказаних нардепом Ігорем Котвіцьким на Панаму. Але паралельно була ще одна справа в САП і НАБУ. Що зараз відомо про неї? Вона ще не закрита?

- Детективи перекваліфікували на ст.212 ККУ (ухилення від сплати податків) і відправили за підслідністю.

-А куди? В ГПУ?

- Ну податкова міліція у нас же відсутня. Зараз скажу точно (дивиться в документи). 24.07.2017 підслідність визначено за слідчим прокуратури м. Києва.

-Про «рюкзаки Авакова». Ми бачили відео, як син міністра обговорює закупівлю рюкзаків.

-Слідство триває.

-Справа не закрита?

-Не закрита. Є справи, і таких багато, коли я не бачу підстав для закриття провадження. Але і не бачу підстав для оголошення підозри. Треба ще працювати.

- Тобто доказів ще немає?

-Докази якісь є. Але вони недостатні.

- А скільки розслідували справу?

-Рік вже є.

-Про МАУ. На початку цього року Ви ще казали, що немає підстав для оголошення підозр. От рік уже добігає кінця. Чи будуть підозри і коли?

-Якщо будуть, ви про них дізнаєтесь. Окружний адмінсуд Києва встановив, що авіаслужба не має права стягнувати 150 млн грн збору з ПрАТ «МАУ». З чим мені йти в суд і як мені доводити факт злочину?! Це рішення набуло законної сили.

-І що ви тепер будете робити?

- Я давав слідчим вказівки, хай досліджують, хто скільки сплачував. Де ті кошти ділися взагалі. Питання, чи буде ПрАТ «МАУ» нести кримінальну відповідальність. Напевно, треба звертатись до суду про стягнення цих коштів з «МАУ» в порядку іншого судочинства. Бо встановити умисел… Тим більше, із попередніх повідомлень, що були в ЗМІ, це здійснювалося групою осіб з головою авіаслужби Антонюком. Але тодішній голова авіаслужби Антонюк якраз був ініціатором звернення до прокуратури про стягення коштів з «МАУ». Який в нього умисел? Прокуратура звернулася і програла суди. Мені потім міністр дзвонить: «А Ви не хочете вступити у справу? – А яка стадія? – Ми програли апеляцію. Рішення буде виконуватися». Куди нам вступати?

По телефону я президента чув єдиний раз – після того, як тут побував Олег Ляшко

-Інтерпол відмовився розшукувати Олександра Онищенка. Що Ви будете з ним робити?

- Онищенко може багато чого розказувати, виходити в скайп на телеканалах, на ток- шоу.

Буде заочне розслідування, клопотання про спеціальну процедуру засудження подано.

- А Онищенко давно з вами зв’язувався у скайпі?

- От бачите, маніпулюєте.

- Тобто Ви особисто з ним не спілкувались?

- Я з Онищенком за період служби в антикорупційній прокуратурі, взагалі в житті, жодного разу особисто не спілкувався. Я потім дізнавався з його скайпів, що він виходив на скайп з детективами НАБУ, і прокурори САП про це часто дізнаються з телебачення.

- Плівки Онищенка: Ви сказали, що закриєте по них провадження, якщо не знайдете доказів. Закрили?

- По плівках Онищенка прокурорами дані вказівки ще в січні. Я тоді казав, що він має дати ще якісь докази, які підтверджують його слова. Він не надав доказів. Тому підстав для оголошення кому-небудь підозри немає.

-Ви справу закрили?

- Ще не закрили. Може, він ще облагоразумиться і дасть якусь інформацію.

-Коли Ви востаннє бачились з Президентом?

-Дайте згадаю… День Незалежності в Софії Київській.

- А Ви Президенту дзвоните чи він Вам?

-Тут є телефонний апарат (пряма лінія з Президентом), який став відомий завдяки Олегові Ляшку.

-Він працює?

-Кажуть, що працює. Я його чув один раз, після того, як тут був Олег Ляшко. Президент спитав, чи не зламаний апарат. Це був єдиний раз.

-Як ставитеся до того, що Президент Порошенко дав Вам звання заслуженого юриста?

-Я не можу коментувати. Не я собі присвоїв. Запитайте тих, хто за це відповідає. Але якщо це від держави, то я за це вдячний.

Я прилетів зі США 7 жовтня ввечері. Мене фактично не було в Україні два тижні.

Мені хтось це скинув у Viber: «Відкрий сайт АП». Я про це дізнався в неділю, 8 жовтня.

-Але як я розумію матеріальних стимулів, як от, надбавок до зарплати це не дає?

-Я коли дізнався, якраз їхали в машині. Водій дуже смішно про це сказав: «Я чув, що всім заслуженим дають безплатне місце на Байковому». (Сміється)

- З приводу останніх змін до Кримінального процесуального кодексу. Бачила у Фейсбуці Вашу емоційну заяву.

- Я її писав в аеропорту Сан-Франциско в 12 ночі. Я до того був два дні без Інтернету. В аеропорту добрався до вай-фаю і побачив це все… 6 годин було до літака. От сидів і писав. Написав усе, що думав, якщо чесно.

Можу висловити свою думку і погодитися тут із військовим прокурором Матіосом, який також критикує ці зміни і судову реформу. Тут у нас чи не вперше спільна позиція. Він усе правильно каже. Писати закон, який фактично звільняє злочинців, а потім вимагати посадок, покарання. Це, вибачте, трошки дволико. Я як людина також хочу бачити посадки корупціонерів.

Мені як прокурору колишній КПК подобався більше. Не було застав для корупціонерів або тих, хто підозрюється. Вони б сиділи, а не ходили під мільйонними заставами. Але ми виконуємо закон, який є.

От сьогодні ще дізнався, що в планах Генпрокуратури на 10% скоротити САП. Я написав листа про збільшення штату. Мені було відмовлено. Хоча в бюджеті 2017-2018 розраховано на ту кількість, що я прошу.

Із 45 посад хочуть 5 осіб зменшити. Ще є 7 вакансій, тобто у нас лишиться лише дві вакансії.

Я ж бачу навантаження людей - на початок року було процесуальне керівництво в приблизно 300 провадженнях, зараз 508. І це не кажучи про судові розгляди!

На цей рік на САП було передбачено 116 мільйонів. У наступному буде 113 млн. Ми – єдиний правоохоронний орган, якому зменшили фінансування.

У 2017 я дозволив 45 мільйонів, які ми не встигали використати, фактично віддати на регіональні та місцеві прокуратури, які зараз тягнуть основний масив прокурорської роботи. На цей рік я погодився це зробити. Але навантаження зростає.

Написав у ГПУ, а мені кажуть: ми вам нічого не даємо, бо ми самі хочемо зменшитись. Але в тій же рознарядці інші відділи Генпрокуратури, де є слідчі підрозділи, які мають бути ліквідовані, там скорочення не торкається.

20 листопада прокуратура втрачає слідство. Є висока ймовірність, що ці справи будуть передані НАБУ і САП. Я розраховував провести конкурс ще цього року. Знав, що є кошти заплановані і вакансії. А тепер, повернувшись із відрядження, побачив, що нам не те, що не додають, а ще хочуть скоротити 5 посад.

Ось так - ти ніби хочеш як краще, а тебе будуть рубати.

Думаю, план цей не буде втілений, бо без погодження з директором НАБУ не можна збільшити чи зменшити кількість прокурорів САП.

Я сподіваюся, що Юрій Віталійович перегляне ці плани. Інакше питання функціонування САП і НАБУ стоїть під загрозою.