Департамент житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури Харківської облдержадміністрації уклав угоду з ТОВ «СП «Ековтор» щодо будівельних робіт вартістю 90,2 млн. грн.

Про це стало відомо зі звіту про укладання договору та проведення аукціону, який розміщений на порталі системи електронних закупівель «Прозорро».

Планується будівництво комплексу по управлінню комунальними відходами на території Симонівської (колишньої Першої Червоноармійської) сільської ради Вовчанського району (по за межами населеного пункту). Подібні комплекси будуються у Богодухові та Люботині.

Найменшу пропозицію – 87,82 млн. грн. запропонувало ПП «ВВК-Стиль», але їх пропозицію відхилили через невідповідність документів. Наприклад, не повністю було завантажено технічне завдання.

Щодо переможця, то ТОВ «СП «Ековтор» не планує залучати субпідрядників більш ніж на 20 % від загальної суми. Про те планує перерахувати субпідрядникам 17 млн. грн.

Будівництво виробничого комплексу з прибудованими адміністративно-побутовими приміщеннями обійдеться в 19,44 млн. грн., створення ділянки складування та захоронення твердих побутових відходів (котлован та дренаж) – 16,155 млн. грн., придбання обладнання лінії сортування, - 8,49 млн. грн., будівництво внутрішньо майданчикових під’їздів, доріг та тротуарів – 11,99 млн. грн., придбання устаткування – 3,85 млн. грн., благоустрій - 1,99 млн. грн., зовнішнє електропостачання та електроосвітлення – 5,94 млн. грн. тощо.

Орендувати техніку підрядник планує у київській ТОВ «Лімна-Груп», дніпровській ТОВ «Старкор», харківській ТОВ «Техстандарт-Плюс». ТОВ «Лімна-Груп» записана фірма на мешканця Чернигівської області Сергія Горбаченко та має статутний фонд – 100 грн.

«Техстандарт-Плюс» записане на Олександра Біленка, який також є засновником ТОВ «СП «Ековтор».

ТОВ «Старкор» записана на Валерія Ляшенка.

Харківське «СП «Ековтор» засноване у 2011 році Тетяною Юрченко з Донецька, яка до 25 липня 2017 року була директором. Фірма ж сьогодні належить донеччанину Олександру Біленку та одеському ТОВ «Екорегіон-77» Сергія Ляшевського та Сергія Дікарева.

Директором з 25 липня 2017 року став мешканець Горлівки Роберті Абакелія.

Цікаво, що договір з Департаментом ОДА був підписаний 27 липня. І підписала його Тетяна Юрченко, хоча вже не мала права, адже вже не була керівником підприємства. На думку юриста ХАЦ, ця угода має бути визнана недійсною.

Раніше ТОВ «ВП «Ековтор» виграв два тендера на будівництво подібних комплексів у Богодухові та Люботині.

В березні 2016 року в ХОДА повідомили, що перша черга полігону у Богодухові готова до експлуатації, але фактично полігон був передано на баланс облради, а потім на баланс Богодухівської райради через рік через проблеми та невідповідність проекту.

Крім того, були відкриті декілька кримінальних проваджень, в яких фігурувало ТОВ «ВП «Ековтор» у контексті будівництва полігонів, к у Харківській області, так й у Черкаській.