11 квітня 2016 року зранку почався остаточний демонтаж постаменту пам'ятника Леніна на площі Свободи. Техніка, яку використовують для демонтажу, належить фірмі людей, близьких до Кернеса та Добкіна.

Нагадаємо, що 24 лютого 2016 року Харківська міська рада виділила попередньо 1,7 млн.грн. на демонтаж постаменту.
http://kh.depo.ua/…/kernes-znese-postament-naybilshomu-leni…

Коментуючи виділення 1,7 мільйона гривень на демонтаж залишків пам'ятника Леніну, міськрада наголошувала, що це ще не остаточна сума і все буде залежати від розробленого проекту на демонтаж. Розробляти проект демонтажу було замовлено ТОВ "Ароф" за 57 тис.грн. Проект ще на тому тижні був у стані розробки. ТОВ "Ароф" не чужа фірма для головного архітектора міста Сергія Чечельницького.

Невідомо чи розроблений проект демонтажу на сьогоднішній день, але тендер на демонтаж пам'ятнику точно не проводився. Директор департаменту зв’язків із громадськістю Юрій Сидоренко наголосив, що на цей час неможливо сказати, скільки саме триватимуть роботи, "тому що невідомо, що там всередині". А, як же тоді проект демонтажу?

Стало відомо, що демонтаж пам'ятника Леніну проводить ТОВ "Стройтехносервіс".

Власниками фірми є Юрій Каркач та Віталій Печура. Основний КВЕД в ЄДР у фірми, як раз - знесення.
Юрій Каркач був разом з Ельвірою Тєнішевою співвласником ТОВ "Віск". Ельвіра Тєнішева є дружиною Григорія Соломаніа, який є давнім бізнес-партнером сім'ї Добкіних та колишнім депутатом Харківської міської ради від "Партії Регіонів". Також Каркач має спільний бізнес з Лідією Адам, яка є директором ОК «ЖБК «Триумф», на який записано будинок Добкіна в Лісопарку.

Віталій Печура входить до складу засновників ТОВ «Діамант 2006», директором і співвласником якого є Анатолій Челобітчиков, який був партнером мера Харкова Геннадія Кернеса по ТОВ «Рівлад ЛТД» до того моменту, як Кернес переписав цей бізнес на Оксану Гайсинську, з якою проживає у громадянському шлюбі.

Донька Каркача – Євгенія є співвласником ОК «ЖБК «Мілленіум», який безкоштовно отримав 9 га землі по вул. Шевченка, 327. Саме там, де й зареєстровано фірму "Стройтехносервіс".

Віталій Печура ж є засновником ОК «Житлово-будівельний кооператив «Шевченківський», який отримав 7 га землі по тій же адресі. Його партнером у кооперативі є комерційний директор Парку Горького Андрій Шаптала. Віталій Печура також є серед засновників ТОВ «Франко», яке володіє нерухомістю якраз у Парку Горького.