Суд визнав недійсним договір, за яким ПАТ «Кримтеплоелектроцентраль» переуступило ПАТ «Харківська ТЕЦ-5» право вимоги 212,24 млн грн боргу від Державного підприємства «Енергоринок». Про це свідчить ухвала Київського апеляційного господарського суду від 22 вересня.

Кримське підприємство продавало електроенергію ДП «Енергоринок» з 2007 року. Станом на 1 квітня 2014 року ДП заборгувало «Кримтеплоелектроцентралі» 212,24 млн грн.

16 квітня того ж року, у розпал окупації Криму, кримська компанія переуступила право вимоги цього боргу «Харківській ТЕЦ-5». Держпідприємство відмовилося виплачувати цей борг і звернулося до суду. Справа розглядається в судах вже другий рік.

У серпні цього року Госпсуд Київської області визнав недійсним договір про переуступку права вимоги боргу, оскільки він був укладений без письмової згоди на це ДП «Енергоринок».

Згідно з даними SMIDA станом на другий квартал цього року власником 62,77% акцій ПАТ «Кримтеплоелектроцентраль» є кіпрська компанія «Газермілл Венчерз ЛТД» (Gasermill Ventures LTD).

У свою чергу «Харківську ТЕЦ-5» у 2012 році придбало ТОВ «Укрістгаз», що зареєстроване на австрійську компанію «Ітонс холдинг гмбх». Компанію «Укрістгаз» пов’язували з оточенням Юрія Бойка та Дмитра Фірташа.

Як відомо, згідно з чинним законодавством розрахунки з суб’єктами з АР Крим на сьогодні заборонено.