3 листопада Артем Ситник і Назар Холодницький звітуватимуть перед профільним антикорупційним комітетом Ради. Схоже на те, що затримання сина міністра МВС має стати ключовим елементом цього звіту

За джерелами Depo.ua, обшуки у сина Арсена Авакова почалися ще вранці, але в Бюро певний час мудрували, як їх правильно подати. Кажуть, там очікували, що поліція протидіятиме детективам. Коли цього не сталося, тоді начебто й вирішили «злити» через «свої» ЗМІ дозовану інформацію про обшук.

Наразі відомо, що затримані Олександр Аваков, колишній заступник міністра Сергій Чеботар і ще одна особа. Йдеться про давню «справу рюкзаків». Тепер суд має вирішити їхню долю. І, з певною долею ймовірності можна припустити, що суддя постановить взяти Авакова-молодшого під варту з правом внесення застави. У всякому випадку найближчим часом уся увага ЗМІ буде прикута до суду. Сподіваємося, що у всіх сторін вистачить розуму не перетворювати його засідання на розбірки в стилі «оунівців» Коханівського.

Чим же викликана активізація Антикорупційного бюро у справі, про яку вже встигли забути? Нагадаємо: на початку минулого року в мережі виклали відео, на якому особи, схожі на сина Авакова й Чеботаря обговорюють, як в обхід законної процедури отримати гроші з держбюджету на постачання рюкзаків для потреб МВС. Згодом контракт дійсно отримала фірма, яку вважають близькою до сина міністра. Спочатку справу по факту купівлі рюкзаків порушила Генпрокуратура, але у квітні 2016-го вона передала її до НАБУ. Відтоді про перебіг слідства Ситник повідомляв в інтерв'ю. Та й то, коли питали. І ось сьогодні такий прорив.

Версій події може бути кілька. Перша – провокування НАБУ та людьми з його групи підтримки масштабної політичної кризи. Затримання сина глави МВС в теорії може спричинити розкол у парламентській більшості, вихід з її складу «Народного фронту» й дочасні вибори. Питання в тому, кому вигідний такий сценарій.

Окремі експерти натякають на американців, оскільки керівництво НАБУ користується підтримкою певних політичних кіл за океаном. Певних, але не далеко не всіх. Подейкують, що саме в цих колах плекають ідею перезавантаження української влади і приведення на посади в державі під антикорупційними гаслами контрольованих фігур. І що саме ці кола були зацікавлені в «третьому майдані» під орудою Саакашвілі. Але той швидко здувся, бо не отримав підтримку ні українців, ні адекватних політичних сил. Тому й могло бути прийняте рішення завдати удару по Авакову, одному зі стовпів влади, щоб змусити її погодитися на перевибори. Втім, дивним виглядає час атаки. Логічніше було б затримувати сина міністра 17 жовтня, коли Саакашвілі зібрав масовку під парламентом, а не зараз, коли там залишилося кілька десятків «таборитів». Реанімувати здуту кульку протестів цим вже не вдасться.

Проти американської версії свідчить ще один момент. Люди, які підтримують НАБУ за океаном, за президенства Трампа не є надто впливовими. Та і внаслідок перевиборів наш парламент буде взагалі не контрольований, оскільки більшість у ньому складатимуть соціальні популісти. Які призначать такий само уряд. А це означає, що країну поглине масштабна політична криза. Тому радше вести мову про зацікавленість у кризі Москви, а не Вашингтону. Принаймні, у МВС дотримуються саме такої позиції. Там назвали затримання сина міністра «гібридною війною, спрямованою на дискредитацію політиків та посадових осіб, які твердо стоять на позиції реформування та оздоровлення державних інститутів, зокрема правоохоронної системи».

Утім Артема Ситника й Гізо Углаву, який наразі є ключовою постаттю в НАБУ, важко запідозрити у симпатіях до Путіна. Тому мотивацію затримання детективами Бюро сина Авакова краще пошукати у внутрішній, а не зовнішній політиці. Звідси друга версія: Бюро виконує завдання Банкової. Про конфлікт між Петром Порошенком й Арсеном Аваковим, мабуть, не писав тільки ледачий. Навіть попри офіційні спростування наявності конфлікту, окремі ЗМІ й далі наполягають: між Петром й Арсеном пробігла чорна кішка. Ці ж ЗМІ зараз переконуватимуть, що президент зацікавлений у тиску на Авакова, от і згадали про рюкзаки.

Та ця версія не витримує жодної критики відразу з кількох причин. Перша – Порошенко ніколи до подібних грубих методів не вдався, його почерк – кулуарні ігри, які можуть комусь не подобатися, але вони не завдають особистих страждань його опонентам. У даному ж випадку йдеться про рідну людину міністра. В політиці, і не лише українській, існує неписане правило: дітей політиків чіпати неможна. Не тому, що дітки святі, а тому що це слабке місце, бити по якому – моветон. Порошенко досвідчений політик, у нього є діти, і він добре знає правила.

По-друге, Порошенко не зацікавлений у дочасних виборах парламенту. Тому що переобраний парламент – про його якісний склад вже йшлося вище – обов'язково влаштує дочасні перевибори президента. Петру Олексійовичу ні до чого пиляти гілку, на якій він сидить і має всі шанси сидіти ще один президентський термін.

Насамкінець найвірогідніше пояснення «наїзду» НАБУ на главу МВС – 3 листопада Артем Ситник і Назар Холодницький звітуватимуться про свою роботу на парламентському комітеті з питань запобігання корупції. Тобто, Антикорупційне бюро інформаційно готується до засідання, яке може стати для Ситника з Холодницьким холодним душем. Їм немає з чим йти звітуватися – посадок немає, а розмови про антикорупційний суд не викликають бажаної реакції в суспільстві. Тому, вочевидь, було обрано найкращий варіант оборони – атаку. Тиснути на комітетчиків інформацією про резонансні справи.

Звідси й нова підозра Миколі Мартиненку по старій справі про заволодіння майном «Енергоатому». Активізація в ній, на думку адвокатів політика, викликана кримінальною справою проти заступника директора НАБУ Калужинського, якого підозрюють у вимаганні від Олександра Онищенка компромату на Мартиненка в обмін на закриття кримінального провадження. Звітом можуть мотивуватися й антикорупційні розслідування проти чиновників Міноборони, які, на думку правників, закінчаться нічим, оскільки доказова база виглядає сумнівною. Сьогодні з-під сукна вийняли справу про рюкзаки. До п'ятниці можуть бути якісь нові затримання.