Харківська обласна рада 30 серпня погодила надання спецдозволу на видобування корисних копалин на Мажарівській площі ТОВ «Наєр Компані», але не надали погодження проведення робіт на цій території державному АТ «Укргазвидобування».

Про це йдеться в прес-релізі «Укргазвидобування».

За даними компанії, Мажарівська площа перетинається з Мажарівсько-Південнокобзівською ділянкою надр, на яку «Укргазвидобування» ще у квітні 2018 року направило в Держгеонадра пакет документів щодо отримання спеціального дозволу. У свою чергу, Держгеонадра направили пакет документів щодо отримання погодження надання зазначеного спеціального дозволу в Харківську облраду листом ще від 25.06.2018 року.

«Наєр Компані» була зареєстрована в жовтні 2017 році прописаним в селі Зубані Полтавської області Сергієм Сердюком та киянкою Анною Климовою. Остання була й директором фірми до грудня 2017 року, коли власником та керівником підприємства став  33-річний Григорій Дєдуш з Білої Церкви Київської області. До зміни власника основним видом діяльності фірми була торгівля товарами широкого асортименту.

20 серпня «Наєр компані» завантажило до реєстру оцінки впливу на довкілля, який веде Міністерство екології, інформацію про плани розробки Мажарівської ділянки. З цієї інформації відомо, що раніше на цій  ділянці вже було пробурено три свердловини для розвідування запасів корисних копалин.

Також під час проведення сесії 30 серпня Харківська облрада погодила надання спецдозволу на видобування газу на Філенківсько-Черняхівській площі ТОВ «Прайс компані». Ця фірма також була створена загаданими Сердком та Климовою в один день з «Наєр компані» і займалася звичайною торгівлею, але на початку 2018 року її власником став 42-річний Сергій Войцехівський. Як і новий власник «Наєр Компані» Дєдуш, він прописаний в Білій Церкві.

Колишній співвласник «Наєр компані» та «Прайс компані» Сергій Сердюк є власником ТОВ «Біфінанс» та «Біфінброк». Партнером в останній в нього Анастасія Гордієнко, яка й очолює фірму.

Нагадаємо, в липні Полтавська облрада погодила видачу спецдозволів на 14 родовищам компаніям, що пов’язані з бізнесменом Павлом Фуксом та низці фірм-»прокладок». До цього Полтавська облрада понад 60 разів відмовила в погодженні видачі спецдозволів «Укргазвидобуванню».

В 2017 році Полтавська облрада погодила надання спецдозволу без проведення аукціону на видобуток газі  ТОВ «Аркона Газ-Енергія», яка контролюється юристами з оточення президента Петра Порошенка. Національне антикорупційне бюро України підозрює що погодження видачі спецдозволу та сама його видача відбулися в порушення законодавства.