Будь-яка монополія на будь-якому ринку завжди коштує зайвих грошей. Без винятків. Навіть якщо це стосується такого специфічного ринку як устаткування для гемодіалізу.

Гемодіаліз – це процедура очищення крові для людей, у яких хворі нирки. Кров з людини пропускають через зовнішній фільтр і повертають назад в організм. Мова йде про кілька сотень українців, яким державним коштом регулярно роблять цю процедуру. Для неї потрібно одноразовий набір з капілярного діалізатора, порошкового картриджу, кровопровідної магістралі та двох голок. В Україні цього не виготовляють, тому імпортне устаткування залежить від курсу долара. Усе це обходиться державі у кількасот мільйонів гривень щороку.

В результаті корпоративних воєн, корупційних змов та кулуарних домовленостей цей ринок в Україні було поділено двома угрупуваннями, а всіх інших просто спустили на маргінес. Ми назвали ці групи «Гамбрівці» та «Фрезенівці» за назвою флагманських компаній (див. «Гроші на крові: діалізні монополії«). Ось як було поділено між ними регіони станом на кінець 2014 року:

На початку 2015 року – майже через рік після Майдану – ми висловили припущення/сподівання щодо демонополізації. І ось є перша ластівка.

Поява на тендерах ТОВ «Медікал-груп» позитивно вплинуло на ціни Департаменту охорони здоров’я Київської міськдержадміністрації:

Найменування

Березень-2013,

ціни від ТОВ «Діалсервіс», грн.

Серпень-2015,

ціни від ТОВ «Румед», грн.

Вересень, 2015,

ціни від ТОВ «Медікал-груп», грн.

капілярний діалізатор, площею 1,6-1,7м2

239,00

508,25

460,10

кровопровідна магістраль до діалізатора (артерія-вена)

75,00

182,97

177,62

фістульна голка венозна

10,20

22,47

19,26

фістульна голка артеріальна

10,20

22,47

19,26

порошковий картридж основного компоненту BiCart або еквівалент з вмістом сухого бікарбонату від 700 г.

123,60

215,07

157,29

Всього в гривні

458,00

951,23

833,53

Всього в доларі по курсу

$57

$45

$40

Вказані у таблиці фірми «Румед» і «Діалсервіс» представляють одне угрупування «гамбрівців».

Якщо хтось вважає, що зниження ціни для КМДА відбулось лише завдяки ліквідації «януковичевської маржі», то мусимо розчарувати. Нещодавно «Румед» і «Діалсервіс» розіграли між собою тендер Закарпатського облздраву, до якого замовник фактично не допустив «Медікал-груп», встановивши вимогу щодо поставки фільтрів від конкретного виробника, продукцію якого і продають допущені до участі фірми. Тож комплект для однієї процедури гемодіалізу по угоді, укладеній закарпатцями з «Румедом» в вересні обійшовся у 1528 грн, або $73. А це майже вдвічі дорожче і від ціни «Медікал-груп» для киян, і від ціни для КМДА самого «Румеду».

Тобто зрозуміло, що справа не тільки в податях Януковича. Є ще і цілком приземлені речі, які відбуваються між постачальниками і чиновниками на місцях.

«Фрезенівці» також не наблизились до цін «Медікалу». Наприклад, фірми «Ренарт» і «ТТВ-дом» у вересні розіграли тендер Чернівецького облздорову, і ціна вищевказаного комплекту виявилась 1142 грн, тобто майже на 300 гривень дорожче, ніж у новачків.

Саме про ці дві фірми ми згадали тому, що у схемі ввезення імпорту в Україну у них трапились зміни. Торік ця пара отримувала товари від австрійських фірм «Medprodex Trading Gmbh» і «AP Holdihg GmbH». Тепер же, за даними джерела у Державній фіскальній службі, їхніми постачальниками стали польська фірма «ETG Polska sp.z o.o.» та чеська «Neomed Global s.r.o.».

Дякуючи відкритості чеського і українського реєстрів, нам вдалось з’ясувати один важливий нюанс. Директор «Ренарту» Сергій Сумін торік був співвласником «Neomed» (нині чеська фірма записана на українців Микиту Бернацького і Романа Ногу).

Тобто українська фірма ввозить в Україну товар, який купує за кордоном у пов’язаної структури.

А це дуже важливо знати, коли дивишся в «чесні» очі фармацевта, а він, не кліпаючи, розповідає, що не може знизити ціни, бо їх йому дорого продають за кордоном.

До купи повідомимо про ще одну підводну течію. «Neomed» став постачальником не тільки «фрезенівців», а й фірми «Лінк-медитал» з «бакмедівського» угрупування, що безроздільно панує на схожому ринку – перитонеального діалізу.

До речі, у «гамбрівців» з розмаїттям закордонних постачальників теж не склалось. «Румед», «Діалсервіс» та «Гамбрамед» сидять на поставках від однієї чеської фірми «IMIC International Medical Investment Corporation s.r.o.», заведеної на кіпрську «Castleward trading (cyprus) limited».