МОЗ рекомендує купувати розхідники для гемодіалізу не поштучно, а комплектно. На цьому держбюджет іноді втрачає до третини від ціни закупівлі.

Виявляється, коли немає грошей – це теж позитив. «Наші гроші» у цьому вкотре переконуються, аналізуючи «Вісник державних закупівель». Суть цього позитиву полягає в тому, що за браком грошей конкуренція на державних тендерах стає все жорсткішою, ті, хто програв – стають все непримиренніші, а відтак їхніми зусиллями вилазять навіть ті схемки, на які раніше ніхто не звертав уваги.

Черговим таким одкровенням для нас став гемодіаліз. Ще кілька років тому ми навіть не думали спостерігати за цим специфічним видом медичної закупівлі. Згодом – виявили, що з року в рік тут державний бюджет втрачає сотні мільйонів гривень. На щастя ця велика схема почала потроху ламатись. А от сьогодні виявилась ще одна невелика схема. Ну, як «невелика» – теж десятки мільйонів.

Приречені про неї розповісти, але перед тим про всяк випадок нагадаємо про сам гемодіаліз.

Аби провести хворому сеанс очищення крові – гемодіалізу – потрібен певний набір розхідних матеріалів: голки, трубки, картридж, діалізатор та кислотний розчин. Щоб не напружувати подробицями скажемо просто: частина з цих складових є універсальна, а частина – ні. Тобто для деяких апаратів можна брати лише товари від відповідних виробників. Це як зарядка для «Нокіа» тільки від «Нокіа», а акумулятори можуть бути від різних фірм.

Так ось. Маємо наглядний приклад того, що виключно від перестановки складових у комплекті можна отримати значну цінову економію. Але дехто цього не робить, і держава зрештою платить мільйони саме за розпил «рекомендованим» монополістам. Спочатку офіційна частина.

Вінницька обласна клінічна лікарня ім.М.І. Пирогова 18 квітня за результатами тендеру уклала угоду з ТОВ «Румед» на постачання витратних матеріалів для гемодіалізу на 69,49 млн грн.

На тендер подавало заявку вартістю 48,15 млн грн. ТОВ «Діавіта». Однак її відхилили через невідповідність товару медико-технічним вимогам  та ненадання документального підтвердження досвіду виконання аналогічних договорів.

Відтак тендер розіграли ТОВ «Румед» та ТОВ «Діалсервіс» з різницею пропозицій 1,6%.

Ці фірми входять до однієї групи компаній, які в Україні мають право на ексклюзивне представництво товарів світового виробника «Гамбра». Першими засновниками «Діалсервісу» були Леонід і Лілія Файнблати. Леонід Файнблат з 2002 по 2014 рік був помічником нардепа від Партії регіонів Тетяни Бахтєєвої. І ці ж Файнблати були засновниками фірми «Гамбрамед», яка і була першим засновником «Румеду».

У вінницької лікарні була можливість збільшити конкурентність торгів. На неї вказало державне підприємство «Ліки України», яке оскаржувало дискримінаційні умови торгів. Однак Антимонопольний комітет зрештою не задовольнив скаргу і держкомпанія не подала заявку на тендер.

Суть скарги полягала у тому, що замовник сформував розбивку по лотам як «комплект витратних матеріалів», до яких входять як товари від певного виробника (і їх справді важко замінити), так і розповсюджені товари від різних виробників.

Саме додавання ексклюзивних товарів до звичайних призводить до того, що звичайні товари автоматично може постачати лише продавець ексклюзиву. А це дозволяє йому формувати будь-яку ціну, бо продавець дешевшого звичайного товару просто не буде допущений до тендеру. Так і трапилось у випадку з фірмою «Діавіта», яка пропонувала значно дешевші товари, але не змогла запропонувати «ексклюзивні» розхідні матеріали і була відхилена. При цьому різниця пропозицій «Діавіти» і переможця «Румед» склала 21 млн грн. – це становило третину від очікуваної ціни замовника.

«Ліки України» пропонували замовнику відмовитись від комплектів і провести торги по принципу «один лот – один товар».

Однак в лікарні Пирогова послались на рекомендації Міністерства охорони здоров’я, затверджені наказом міністерства від 25.09.2013 №829, і лист «Інституту нефрології НАМН України» від 19.01.2015. У цих документах не наказується, але вважається доцільною закупівля саме комплектів розхідних матеріалів для гемодіалізу.

Відтак АМКУ завважив, що комплектний принцип формування лотів не заборонений законодавством і відхилив скаргу «Ліків України» (див. весь текст рішення). Це призвело до того, що у тендері брали участь лише дві рідні фірми Файнблатів. І очікувана ціна закупівлі замовника була перевищена на 9 млн грн., або на 15%.

Повторимо. Завищення ціни відбулось через рекомендацію(!), а не якийсь суворий наказ.

Разом з тим, конкурентність торгів дозволяє отримувати значну економію державних коштів.

Наприклад, у березні «Обласна база спеціального медичного постачання» Житомирської облради замовила гемодіалізні розхідні матеріали на 26,42 млн грн. На цих торгах також був комплектний принцип формування лотів. Однак там замовник влаштував конкуренцію між різними групами.

З одного боку група Файнблатів була представлена фірмою «Діалсервіс». Конкуренцію їй з товарами від іншого виробника складали фірми «Білімед» та «Медична торгівельна компанія.». Остання входить в групу братів Фісталів., синів відомого донецького опікового хірурга Еміля Фісталя.

Спочатку замовник виписав умови таким чином, що японські товари від Файнблатів не підходили під тендерні вимоги. Однак після скарги в АМКУ вимоги були пом’якшені і «Діалсервіс» допустили до торгів. Вже там Файнблати програли німецькому устаткуванню Фісталів по ціні.

Зрештою ціни на подібні за параметрами комплектами для лікарень Житомирщини на конкурентному тендері виявились майже вдвічі меншими від ціни вінницького тендеру (див. таблицю нижче).

Тобто зафіксуємо ще раз. Правила гри на гемодіалізному ринку, де щороку розпилюється щонайменше мільярд, дуже консервативні. Вони віддавна були заточені під існуючу монополію двох угрупувань (див Гроші на крові: діалізні монополії).

Однак з появою третього гравця минулого року ситуація почала змінюватись і місцями ціни почали знижуватись (див. Гроші на крові: тріщина в монополії).

Звісно існує ризик, що Фісталі зрештою просто видавлять з ринку Файнблатів і залишаться замість них віч-на-віч з «фрезенівцями». Наприклад, так вже сталось у Києві. І тоді будемо мати просто заміну гравця.

Тому будемо слідкувати далі як змінюються саме правила гра. І вимагати від МОЗу пом’якшення їхніх рекомендацій, які дозволяють державним медиками тримати захмарні ціни завдяки штучному маніпулюванню складових у гемодіалізних комплектах.

Вінниця, квітень-2016

Житомир, березень-2016

 Найменування товару

ціна за од., грн.

ціна за од,

Найменування товару

Комплект витратних матеріалів для проведення 1 процедури бікарбонатного гемодіалізу з низькопоточним діалізатором 1,4 – 1,5 м2

1429,52

796,08

Комплект витратних матеріалів для проведення 1 процедури бікарбонатного гемодіалізу з низькопоточним діалізатором площею 1,3 – 1,5 м²

Низькопоточний діалізатор  POLYPURE 14

583,15

540,35

Діалізатор Diacap® a-Polysulfone LO PS 15

Комплект кровопровідних магістралей для гемодіалізу (для Gambro AK 10/95/100/200) або комплект кровопровідних магістралей для гемодіалізу (картридж с3 для діалізного апарату Innova) або комплект кровопровідних магістралей А363R або комплект кровопровідних магістралей для гемодіалізу Universal Line

197,95

189,39

Універсальний A/V набір для Dialog, Gambro, Althin, Fresenius, одноразового використання стерильний

Голка фістульна венозна 15 g або 16g або 17g або А.V. фістульна голка  GA АVF 15G 1.8 мм AVF15Gx1 (1,8 х25мм) ТС-15В GA або A.V фістульна голка GA АVF 16G 1,6 мм  АVF 16 Gx1(1,6х25мм) ТС-15В GA або A.V фістульна голка GA АVF 17G 1,5 мм  АVF 17 Gx1(1,5х25мм) ТС-15В GA

31,03

18,19

Голка артеріальна Diacan 16G 1,6х25х150 мм

Голка фістульна артеріальна 15 g або 16g або 17g або А.V. фістульна голка  GA АVF 15G 1.8 мм AVF15Gx1 (1,8 х25мм) НТС-15 R або A.V фістульна голка GA АVF 16G 1,6 мм  АVF 16 Gx1(1,6х25мм)  HТС-15R GA або A.V фістульна голка GA АVF 17G 1,5 мм  АVF 17 Gx1(1,5х25мм) HТС-15В GA

31,03

18,19

Голка венозна Diacan 16G 1,6х25х150 мм

Концентрат діалізний А- компонент, тип 204 або Концентрат гемодіалізний бікарбонатний DIALYHEM B-I/1 або концентракт діалізний А- компонент , тип 293

58,85

29,96

Рідкий кислотний концентрат 10 л (208)

Картридж для гемодіалізу BIO CARB G 750 г

292,11

5,35

Картридж бікарбонат натрію порошковий для бікарбонатного гемодіалізу HEMO CART 750 гр.