Управління з будівництва, ремонту та реконструкції Департаменту будівництва та шляхового господарства Харківської міської ради 29 березня за результатами тендеру замовило ТДВ «Спецбуд-3» реконструкцію скверу на майдані Свободи за 88,56 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2019 року демонтують тротуари і паркову інфраструктуру, перекладуть теплотрасу, влаштують гранітні борти, покриття із гранітної плитки та бруківки, зливову каналізацію, освітлення, автоматичний поливальний водопровід і рулонне газонне покриття, встановлять урни і лави, висадять 12 блакитних ялин, 12 звичайних ялин, 50 кущів чайної троянди і 6 чагарників ялівця, підвищать безпеку і комфорт пересування для маломобільних груп населення. Гарантійний строк становить десять років.

Підсумкова відомість ресурсів і кошториси не опубліковані, що не дозволяє порівняти ціни матеріалів з ринковими цінами на предмет можливого завищення.

Субпідрядником з обсягом робіт більше 20% вартості підряду буде ТОВ «Тетра Групп» Аліни Амеліної, Марини Васєхи, Віталія Голубєва і Сергія Демиденка, яким керує Руслан Амелін. Торік воно було субпідрядником ТДВ «Житлобуд-2» із реконструкції будівлі під Регіональний центр послуг на проспекті Тракторобудівників, 144 за 80,64 млн грн.

Виконання зобов’язань за договором забезпечуються неустойкою в розмірі 5%.

На заробітну плату піде 9,45 млн грн., тобто 11% загальної вартості підряду. На прибуток відведено ще 2% – 1,89 млн грн.

Ціна угоди на 0,5% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 88,97 млн грн.

Кінцевим бенефіціаром і директором «Спецбуд-3» є Віталій Ганжа – депутат Харківської міськради від партії «Відродження», від якої обрався у мери Харкова Геннадій Кернес.

За даними «Харківського антикорупційного центру», в березні Харківське обласне тервідділення АМКУ знайшло в діях «Спецбуд-3» і ТДВ «Вега-Буд» ознаки зговору на тендері щодо ремонту каналізації за 4,12 млн грн. Зараз «Вега-Буд» заведено на директора Сергія Колесника, але до 2012 року ним володіли Оксана Віталіїївна Ганжа і Лілія Михайлівна Золотарьова. Колесника також має частку в «Спецбуд-3». Крім того, у «Вега-Буд» головним інженером працює син Віталія Ганжи. На торгах фірми вказують одну й ту ж фактичну адресу – вул. Мироносицька, 30, де знаходиться головний офіс «Спецбуд-3».

Нині переможець подав аналогічний договір із нинішнім замовником щодо реконструкції території біля вищезгаданого Регіонального центру послуг за 17,47 млн грн.

Конкурентами були ПрАТ «Трест Житлобуд-1» Олександра Харченка – екс-депутата Харківської облради від Партії регіонів, а нині – члену виконкому Харківської міськради, та ТОВ «Будівельно-виробнича комерційна фірма «Технікабуд» Олександра Волкова і начальника відділу благоустрою КП «Благоустрій» Харківської міськради Володимира Савковича. Останній раніше був партнером по нині ліквідованому ТОВ «Транс-Вуд» Руслана Слівінського – сина екс-директора того ж «Благоустрою» Катерини Слівінської. Волков володіє ТОВ «Будівельна компанія «ВВС-Буд», де працював Савкович.