Господарський суд міста Києва частково задовільнив позов ТОВ «Готель «Київський» й зобов’язав Харківську облраду виплатити компенсацію фірмі в розмірі 35,50 млн грн. Про це йдеться у рішенні Господарського суду міста Києва від 14 грудня 2015 року.

В 1987 році в самому центрі Харкові по вул. Культурна, 4 був побудований семиповерховий готель. Він мав 64 номери, загальна корисна площа становила біля 5 тис кв м.

Цю будівлю у 2008 році на аукціоні Харківської облради за 35,50 млн грн. викупила фірма ПП «Берн-К». Пізніше ця фірма була ліквідована і її правонаступником стало ТОВ «Готель «Київський».

Обидві фірми близькі Арсена Авакова, який з 2005 по 2010 роки очолював Харківську обласну державну адміністрацію. Так, директором готелю є Наталья Переєденко, дружина Андрія Переєденка, екс-топ-менеджера заснованої Аваковим компанії «Інвестор». Зараз власниками акцій «Івестору» є його дружина та син.

За часів президента Віктора Януковича Аваков був у бігах через конфлікт з мером Харкова Геннадієм Кернесом і губернатором Михайлом Добкіним. І тоді ж місцева влада домоглась рішення про повернення готелю до комунальної власності. Спочатку суд визнав недійсним договір купівлі-продажу, а в грудні 2012 року ліквідував ТОВ «Готель «Київський». Крім того, суд визнав за міськрадою ½ права власності на цю будівлю. Потім обласна рада передала місту й свою частину. Після чого мерія Кернеса взагалі знесла цю будівлю.

Ще в 2013 році «Готель «Київський» подав до суду. Але суд припинив провадження у справі через ліквідацію реєстрації фірми.

В грудні 2014 року суд відновив реєстрацію ТОВ «Готель «Київський» за поданням самої фірми. Після цього відроджена фірма домоглася поновлення справи про компенсацію за знесений готель.

В липні 2015 року суд поновив розгляд справи. У суді приватники вимагали повернути їм 35,50 млн грн, які були сплачені за готель «Київський». А ще компенсувати витрати на капітальний ремонт вартістю 5,06 млн. грн.

Суд встановив, що договір купівлі-продажу було розірвано через невиконання фірмою умов приватизації. А саме, не було проведено реконструкцію готелю. Але суд підтвердив, що облрада отримала 35,50 млн. грн. за об’єкт. Тому суд задовольнив позов частково й зобов’язав Харківську облраду повернути гроші, отримані за готель. Але відмовив ТОВ «Готель «Київський» у стягненні з облради 5,06 млн грн. за реконструкцію.

ТОВ «Готель «Київський» нині записано на ПП «Діатрек», бенефіціарами якого є мешканці Кіпру Георгіос Влакоу та Сідера Пенелопі.

Саме на цих кіпріотів записано АТ «ТРК «Право А/ТВК», яке володіє одноіменним харківським телеканалом. Директором фірми з кінця 2014 року є Сергій Бордовський. До цього Бордовський протягом п’яти років був членом правління «Інвестору» Арсена Авакова.

Також ці кіпріоти є бенефіціарами підприємств, на які оформлені ряд земельних ділянок рекреаційного призначення у Зміївському районі.

Так виглядав готель «Київський»…

…А так нині виглядає місце, де стояв готель «Київський»