Суспільно корисні роботи як один із видів покарання для неплатників аліментів було введено першим пакетом законопроектів #ЧужихДітейНеБуває, що набули чинності 6 лютого 2018 року.

Така ініціатива реалізована вперше в історії України.

Другий пакет законопроектів #ЧужихДітейНеБуває, схвалений Верховною Радою 3 липня, посилив відповідальність боржників, зокрема, ввів кримінальну відповідальність за злісне ухилення від суспільно корисних робіт.

Сьогодні хочу зосередити увагу саме на цьому виді покарань, аби батьки  розуміли, що їх чекає у разі ігнорування своїх обов’язків перед дитиною.

Зупинюсь на декількох важливих моментах.

Коли боржник потрапляє під дію цих санкцій?

Якщо сукупний розмір заборгованості з виплати аліментів перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців, боржник підлягає адміністративній відповідальності у вигляді суспільно корисних робіт.

Якщо ж такі аліменти мають сплачуватись на дитину, яка має інвалідність або є важкохворою, то заборгованість має становити у сукупному розмірі суму відповідних платежів за 3 місяці для притягнення боржника до адміністративної відповідальності.

До цієї категорії відносяться діти з інвалідністю та діти, які хворіють  на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, а також діти, які отримали тяжкі травми, потребують трансплантації органів або паліативної допомоги.

Однак не всіх осіб можна притягнути до суспільно-корисних робіт. Вони не призначаються особам, визнаним інвалідами I або II групи, вагітним жінкам, жінкам старше 55 років та чоловікам старше 60 років.

Хто призначає суспільно корисні роботи та як обчислюється строк виконання адміністративного стягнення?

Суспільно корисні роботи призначаються районним, районним у місті, міським чи міськрайонним судом (суддею).

Строк виконання адміністративного стягнення у вигляді суспільно корисних робіт обчислюється у годинах, протягом яких порушник виконує призначену йому суспільно корисну працю.

Суспільно корисні роботи можуть призначатися на строк від 120 до 360 годин і виконуються не більше восьми годин, а неповнолітніми – не більше двох годин на день.

Вид та перелік об’єктів оплачуваних робіт, на яких порушники повинні виконувати ці роботи, визначає відповідний орган місцевого самоврядування.

Чи можна притягнути боржника до суспільно корисних робіт повторно?

Якщо після відпрацювання годин призначених суспільно корисних робіт особою протягом 2 місяців не буде вжито жодних заходів по сплаті аліментів, то його буде притягнуто до відповідальності повторно та кількість годин таких робіт зросте від 240 до 360 годин.

Які наслідки має ухилення боржника від суспільно корисних робіт?

У тому випадку, якщо боржник ухилятиметься від суспільно корисних робіт, до нього застосовуватиметься адміністративний арешт.

Строк арешту визначається з розрахунку, що одна доба арешту дорівнює 15 годинам невиконаних суспільно корисних робіт, але не може перевищувати 15 діб.

В разі злісного ухилення від виконання суспільно корисних робіт до боржника буде застосована кримінальна відповідальність у виді позбавлення волі на строк до 2 років.

Варто відзначити, що суспільно корисні роботи боржник виконуватиме у вільний від роботи чи навчання час.

За виконання суспільно корисних робіт порушнику нараховується плата за виконану ним роботу.

Оплата праці здійснюється погодинно за фактично відпрацьований час у розмірі не меншому, ніж встановлений законом мінімальний розмір оплати праці.

Таким чином, завдяки цьому нововведенню ліквідовуються заборгованості з виплати аліментів, а значить, діти отримують кошти на навчання, розвиток та відпочинок.

З початку дії першого пакету нововведень судами винесено 1 473 постанови про накладення на боржника стягнення у вигляді суспільно корисних робіт.

Тобто 1473 дітям сплачено аліменти тільки завдяки застосуванню одного виду санкцій.

Всього ж на даний момент на виконанні перебуває 488,3 тис. виконавчих документів про стягнення аліментів.

З 1 січня державними виконавцями Мін’юсту стягнуто 2,7 млрд грн аліментів, з яких – 1,1 млрд грн завдяки застосуванню нових обмежень.

Закони працюють, борги повертаються, батьки починають сумлінніше виконувати свої обов’язки перед дітьми.

Це те, чого ми прагнули, розробляючи законопроекти #ЧужихДітейНеБуває. Врешті решт ми повинні подолати таке ганебне явище, як заборгованість по аліментах.