Катарський телеканал Al Jazeera втретє за останній тиждень випустив публікацію про спецконфіскацію «грошей Януковича» в Україні, опублікувавши 95-сторінковий текст засекреченого Краматорським районним судом рішення від 28 березня 2017 року.

На сайті телеканалу вердикт суду наведено українською й англійською мовами.

Al Jazeera стверджує, що вирок розкриває схеми, за якими здійснювався грабіж держави за президентства Віктора Януковича, і ставить запитання, чому рішення суду було засекречено.

Крім того, телеканал зазначає з посиланням на юристів nf борців із корупцією, що винесення такого вироку без участі компаній-нерезидентів у закритому режимі дає сильні аргументи цим компаніям домагатися повернення частини або всіх $1,5 млрд, що потрапили під спецконфіскацію.

Телеканал також знову звертає увагу, що операції з купівлі державних облігацій (що потрапили разом з отриманими за ними грошима під спецконфіскацію) проводилися через групу ICU, яка обслуговує також інтереси нинішнього президента країни Петра Порошенка. Водночас у матеріалі наводяться коментарі групи, що в цих транзакціях вона була виключно агентом.

Голова НБУ Валерія Гонтарева, яка раніше вололіда часткою ICU, вже заявила, що компанія не виводила кошти оточення Януковича за кордон, а вкладала їх у забезпечення внутрішнього державного боргу, тобто вбюджет України,внаслідок чогоїх не доведеться повертати власникам у майбутньому, після прийняття закону про спецконфіскацію.

Як відомо, постраждалі від конфіскації 1,5 млрд долларів грошей оточення Януковича офшкорні компанії оскаржили не лише саму спецконфіскацію, а й рішення засекретити вирок суду. Зокрема, Akemi Management Ltd у Солом'янському районному суді Києва за позовом до держексперта з питань таємниць Генеральної прокуратури - генерального прокурора про скасування його висновку від 3 червня про наявність у вироку відомостей, що містять державну таємницю (який також має гриф «таємно»), домоглася певного успіху. Суд 19 грудня своїм рішенням вимагав у держексперта пояснень і/або доказів про обставини ухвалення рішення про присвоєння цьому висновку статусу «таємний»