Трохи більше місяця пройшло з моменту, коли Генеральна прокуратура України переможно оголосила про повернення мільярда доларів Януковича на рахунки Держказначейства. Захист колишнього президента України Віктора Януковича заявляє, що інформація про конфіскацію 1 мільярда доларів, які належать підзахисному, не відповідає дійсності.

Рішення про конфіскацію цих коштів ухвалив Краматорський міський суд Донецької області. ГПУ закрило секретний вирок ціною в мільярд. Але, у реєстрі судових рішень були опубліковані інші вироки-угоди щодо учасників корпорації «СЄПЕК» (Східно-Європейська паливо-енергетична компанія) або просто павутини Януковича-Курченка.

Таких вироків на сьогоднішній день – дев’ять. Всі були оголошені в 2017 році. 7 з них в Комінтернівському районному суді міста Харкова, 1 в Дарницькому районному суді міста Києва та 1 вже всім відомий вирок у Краматорському суді.

На перший погляд, вироки цілком звичайні - фіктивні директори, «фунти» йдуть на угоду зі слідством. Люди, спокусившись кількома сотнями доларів, дали записати на себе компанії, які потім використовувались у багатомільярдних схемах.

В період з 2009 року по 2014 рік було створено та придбано понад 400 підприємств для здійснення фіктивного підприємництва, унаслідок незаконної діяльності яких державі завдана матеріальна шкода у вигляді несплачених податків до бюджету в особливо великих розмірах.

Окрім, Аркадія Кашкіна, якого кваліфікували, як засновника злочинної організації і за допомогою якого стягнули мільярд доларів (вірніше не з нього, а з кіпрських офшорів), вироки оголосили іншим «менеджерам» Сергія Курченка:

1) Салієнко Станіслав Юрійович, вирок - 23 січня 2017 року, Комінтернівський районний суд міста Харкова. Уклав угоду з прокурором про визнання винуватості та отримав 5 років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном в 3 роки. Салієнко з березня 2011 по січень 2012 року був директором та власником ТОВ «Черкаси-Газснаб». Станіслав Салієнко є уродженцем Харківської області, міста Лозова. ТОВ «Черкаси-Газснаб» було записано у Харкові, на проспекті Гагаріна, 41/2.

Станіслав Салієнко погодився за щомісячну грошову винагороду у розмірі 100 доларів стати власником та директором ТОВ «Черкаси-Газснаб», що допомогло учасникам злочинної організації ухилятися від сплати податків до державного бюджету. Внаслідок злочинних дій Станіслава Салієнко та інших учасників злочинної організації Курченка, до державного бюджету не надійшли грошові кошти в сумі 19,71 млн.грн.

2) Єфименко Євген Вікторович, вирок - 3 лютого 2017 року, Комінтернівськи районний суд міста Харкова. Уклав угоду з прокурором про визнання винуватості та отримав 5 років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном в 3 роки. Євген Єфименко є директором та власником ТОВ «Харківспецгазснаб» з вересня 2011 року. Євген Єфименко є уродженцем міста Харкова та прописаний в Московському районі, по вулиці Світлій. Фірма записана в смт.Високий.

Євген Єфименко погодився за 1 тис.доларів зареєструвати ТОВ «Харківспецгазснаб», стати в ньому директором та власником, що допомогло учасникам злочинної організації Курченка ухилятися від сплати податків до державного бюджету. Внаслідок злочинних дій Євгена Єфименко та інших учасників злочинної організації Курченка, до державного бюджету не надійшли грошові кошти в сумі 77,58 млн.грн.

3) Шеєнко Ольга Володимирівна, вирок - 8 лютого 2017 року, Дарницький районний суд міста Києва. Шеєнко уклала угоду з прокурором про визнання винуватості та отримала п'ять років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном три роки. Шеєнко є уродженкою міста Харків. Як, встановив суд, протягом 2013 - 2014 років Ольга Шеєнко приймала участь у підконтрольній Сергію Курченко злочинній організації, яку організували у березні 2010 року.

На думку суду, Ольга Шеєнко входила до найближчого оточення Сергія Курченка і була його банкіром. У 2013 році Шеєнко призначили на посаду спеціаліста сектору по роботі з позичальниками відділу безпеки управління безпеки «Реал банку». З квітня по грудень 2013 року Шеєнко підписала неправдиві акти огляду запропонованих в заставу «Реал банку» нафтопродуктів фіктивних фірм Курченко. На підставі цих документів видали кредити, в результаті яких Нацбанк втратив 787,39 млн гривень.

4) Ніколаєнко Денис Петрович, вирок - 16 березня 2017 року, Комінтернівський районний суд міста Харкова. Ніколаєнко уклав угоду з прокурором про визнання винуватості та отримав три років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном в один рік. Денис Ніколаєнко є уродженцем м. Білогорськ, Російської Федерації, громадянином України. З липня 2013 по серпень 2015 року був директором та власником ТОВ «ГазУкраїна 2020». До Ніколаєнка ця фірма була записана саме на всім вже відомого Аркадія Кашкіна. Ніколаєнко отримав винагороду в 1 тисячу доларів.

ТОВ «ГазУкраїна 2020» зареєстроване в Автономній Республіці Крим, в Сімферополі. Зараз компанія записана на мешканку Солоницівки Юлію Дворак. Фірма «ГазУкраїна-2020» використовувалась у заволодінні 450 млн.грн. «Нафтогаз Україна» через фіктивні договори з поставки нафтопродуктів.

5) Маканін Анатолій Володимирович, вирок - 3 квітня 2017 року, Комінтернівський районний суд міста Харкова. Маканін уклав угоду з прокурором про визнання винуватості та отримав 5 років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном в 2 роки. Фірма була записана в смт. Високому. Анатолій Маканін уродженець міста Харкова. Маканін отримував щомісячну грошову винагороду у розмірі 500 доларів США.

В період липня 2010 - грудня 2011 років інші учасники злочинної організації Курченка використовували надані Анатолієм Маканіним реєстраційні документи та печатку ТОВ «Модус-Вівенді» для виготовлення підроблених документів з метою привласнення скрапленого газу, який вироблявся державними підприємствами ПАТ «Укргазвидобування» і ПАТ «Укрнафта. Внаслідок злочинних дій Анатолія Маканіна та інших учасників злочинної організації, до державного бюджету не надійшли грошові кошти в сумі 22,35 млн.грн.

6) Лучкін Олександр Олексійович, вирок - 28 квітня 2017 року, Комінтернівський районний суд міста Харкова. Лучкін уклав угоду з прокурором про визнання винуватості та отримав 5 років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном в 2 роки. Лучкін був власником та директором з липня 2010 по червень 2011 року ТОВ «Укрхарківгазпостачання-2009». Лучкін, уродженець міста Лозова, Харківської області. Фірма записана була в смт. Високому. Олександр Лучкін отримував щомісячну грошову винагороду у розмірі 100 доларів США.

В період з липня 2010 по червень 2011 року інші учасники злочинної організації використовували надані Олександром Лучкіним реєстраційні документи та печатку ТОВ «Укрхарківгазпостачання-2009» для виготовлення підроблених документів з метою привласнення скрапленого газу, який вироблявся державними підприємствами ПАТ «Укргазвидобування» і ПАТ «Укрнафта». Внаслідок злочинних дій Олександра Лучкіна та інших учасників злочинної організації, до державного бюджету не надійшли грошові кошти в сумі 25,74 млн.грн.

Олександр Лучкін є на сьогоднішній день власником та директором бориспільского ТОВ «Профі-Груп».

7) Бондаренко Олександр Володимирович, вирок - 24 травня 2017 року, Комінтернівський суд міста Харкова. Бондаренко уклав угоду з прокурором про визнання винуватості та отримав 5 років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном в 2 роки. Олександр Бондаренко був директором та власником в 2011 році ТОВ «Кримбутангаз». Бондаренко уродженець м. Сєвєродонецька, Луганської області. Фірма записана була в смт. Високому. Фірма не перебуває в стані припинення та записана на харків’янина Олексія Федосова. Олександр Бондаренко отримував щомісячну грошову винагороду у розмірі 8 тисяч гривень.

В період з січня 2011 по червень 2011 року інші учасники злочинної організації Курченка використовували надані Олександром Бондаренко реєстраційні документи та печатку ТОВ «Кримбутангаз» для виготовлення підроблених документів з метою привласнення скрапленого газу, який вироблявся державними підприємствами ПАТ «Укргазвидобування» і ПАТ «Укрнафта». Внаслідок злочинних дій Олександра Бондаренка та інших учасників злочинної організації, до державного бюджету не надійшли грошові кошти в сумі 23,07 млн.грн.

8) Лавренов Антон Петрович, вирок - 26 травня 2017ю Комінтернівський районний суд. Лавренов уклав угоду з прокурором про визнання винуватості та отримав 5 років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном в 2 роки. Лавренов був директором та власником ТОВ «Луганськпропангаз». Лавренов є уродженцем м. Лозова, Харківської області. Фірма записана була в місті Південне Харківського району. Антон Лавренов отримав грошову винагороду у розмірі 800 доларів США.

В період травня - грудня 2010 року інші учасники злочинної організації Курченка використовували надані Антоном Лавреновим реєстраційні документи та печатку ТОВ «Луганськпропангаз» для виготовлення підроблених документів з метою привласнення скрапленого газу, який вироблявся державними підприємствами ПАТ «Укргазвидобування» і ПАТ «Укрнафта». Внаслідок злочинних дій Антона Лавренова та інших учасників злочинної організації, за вищевказаних обставин до державного бюджету не надійшли грошові кошти в сумі 4,49 млн.грн.

Лише проаналізувавши ці 8 судових справ можна впевнено сказати, що злочинна організація Сергія Курченка, ухиляючись від сплати акцизного податку шляхом не декларування податкових зобов'язань з акцизного податку фіктивних підприємств, не заплатила до державного бюджету 173 мільйони гривень.