Вищий господарський суд скасував рішення судів про зміну засновників ТОВ «Енергія-95», яке у 2012 році отримало право на розробку Денисівського газоконденсатного родовища – одного із найперспективніших у Харківській області.

В постановівід 10 березня 2015 р Вищий господарський суд задовольнив касаційну скаргу одного з власників ТОВ, шотландської компанії «Бостон Індастріал Корпорейшн Л.П». (Boston Indastrial Corporation L.P.), яка вимагала скасувати постанову Харківського апеляційного господарського суду тарішення господарського суду Харківської області про визнання недійсними зміни до статутних документів «Енергії-95» від 2012р.

Тоді до складу засновників підприємства замість ТОВ «Інвестор-Нафтогаз» та ПП «Компанія технологічних інвестицій» увійшли кіпрська компаніія «D-ТесhGasEnergyLimited» і лондонська «EnergyDitekLimited».

Минулого року колишні засновники ТОВ «Енергія-95» добилися визнання в судах недійсною зміну в статутних документах. Наприклад, господарський суд Харківської області погодився з позивачами, що після входження до складу засновників «D-ТесhGazEnergyLimited» і «EnergyDitekLimited» компанія перетворилася на іноземне підприємство, що заборонено підприємствам, які працюють у стратегічній для держави галузі нафтовидобутку.

В сою чергу, Вищий господарський суд в свої постанові зазначив, що передача ТОВ «Інвестор-Нафтогаз» та ПП «Компанія технологічних інвестицій» свох часток в статутному капіталі «Енергії-95» «D-Tech Gas Energy Limited» та «Energy DiTek Ltd» відбулася законно.

Суд також вирішив, що в результаті зміни засновників в 2012 році «Енергія-95» не перетворилася на іноземне підприємство. Компанія також не має стратегічного значення для економіки і безпеки держави, адже не включена до відповідних списків про стратегічні підприємства.

Вищий господарський суд України дійшов висновку, що рішення харківських судів порушили корпоративні права та обов’язки сьогоднішніх власників ТОВ «Енергія-95»- «Бостон Індастріал Корпорейшн Л.П.», «Ді-Тек Газ Енерджі Лімітед», «Енерджі Дітек Лтд», «Вернар ЛТД», та фізичної особи – Сафіулліної Мар’ям Равіліївни. Остання є дочкою екс-міністра молоді та спорту Равіля Сафіулліна.

Раніше «Коментарі» писали, що ТОВ «Інвестор-Нафтогаз» та ПП «Компанія технологічних інвестицій» є близькими до міністра внутрішніх справ Арсена Аракова. Газета розглядала дві версії подій навколо «Енергія-95».

За однією з них, Аваков намагався повернути контроль над компанією, яка раніше йому належала. ТОВ почало свою діяльність на ринку газовидобутку ще у 1996 році зі спільних проектів з державною компанією «Полтаванафтогазгеологія». В 2001-2004рр «Енергію-95» очолював саме Аваков. А коли у 2005 році він був призначений губернатором Харківської області, фірма почала активно розширювати свої ліцензійні площі.

За другою версією, зміна засновників підприємства в 2012р була формальною. Таким чином нинішній міністр МВС намагався вберегти свій бізнес від зазіхань представників попередньої влади. На користь цієї версії свідчить той факт, що після зміни засновників керівник підприємства Віктор Попов зберіг свою посаду. Він також продовжує керувати підприємством і після рішення харківських судів про повернення статусу засновника ТОВ «Інвестор-Нафтогаз» та ПП «Компанія технологічних інвестицій». До речі, в Єдиному державному реєстрі саме ці компанії сьогодні значаться як власники підприємства. Нагадаємо, крім «Енергії-95» Авакову належала група фірм, які спеціалізувалися на газовидобуванні. Серед них – ТОВ «Газоконденсатне родовище «Денисівське», ТОВ «Надра», ТОВ «Соло Лтд», ТОВ «Інвестор-пошук».