Військово-медичний клінічний центр Північного регіону 13 липня провів аукціон на закупівлю лікарських засобів, найдешевшу пропозицію в результаті якого у розмірі 3,69 млн грн зробило ТОВ «Фармацевтична компанія “Здоров’я”«. Про це повідомляється в системі «Прозорро«.

Формальна економія відносно очікуваної вартості закупівлі склала всього 0,18%. Участь в аукціоні взяли лише дві компанії, які не торгувались між собою, – потенційний переможець ТОВ «ФК “Здоров’я”« та ТОВ «Фіто-Лек».

Замовник міг залучити до торгів більшу кількість учасників, однак провів закупівлю лікарських засобів 28 найменувань одним лотом, включивши до нього, зокрема, таблетки Анаприлін.

У тендерній документації Центр прописав, що примириться із «аналогом» по кожному з препаратів, однак, цей припис не спрацював би у випадку з таблетками Анаприлін (міжнародне непатентоване найменування – Propranolol), оскільки в Україні у них немає замінників.

За даними реєстру лікарських засобів, лише одна компанія в Україні виробляє таблетки із вмістом пропранололу і це – «ФК “Здоров’я”«.

В остаточній тендерній пропозиції компанії ціна за упаковку згаданих таблеток (40 мг №10х5) становить 48,52 грн з ПДВ. Однак, в аптеках Харкова їх можна знайти дешевше – по 43 гривні за аналогічну упаковку, тобто на 11% дешевше.

Попутно дорожче претендент на перемогу пропонує:

  • Розчин для ін’єкцій Гепарин-Фармекс, 5000 МЕ/мл, по 5 мл у фл.№5 – 239,77 грн/уп проти аптечних 191,25 грн/уп (20%).
  • Гриппоцитрон Хот Лимон, порошок для орального р-ну по 4 г, №10 – 102,51 грн/уп проти аптечних 88 грн/уп(14%).

Зауважимо, що ціни тендерної пропозиції єдиного конкурента «ФК “Здоров’я”«, «Фіто-Лек», по деяких позиціях співпадають до копійки (Омепразол, Гепарин-Фармекс, Ліотромб, Диклофенак-Здоров’я, Гриппоцитрон Хот Лимон, Налоксон), а по решті різняться у діапазоні 0,1-1,1%.

ТОВ «Фіто-Лек» ділять Олег Рожкевич та Сергій Куценко. Останній є депутатом Харківської міськради від «Солідарності».

ТОВ «ФК “Здоров’я”« зареєстроване на ТОВ «ФГ “Здоров’я”«, яким через офшор «Компанія здоров’я холдінгс лімітед» (Віргінські острови) володіє росіянин Леонід Огородніков, відомий як бізнес-партнер голови російського виробника зброї «Ростехнологии» Сергія Чемезова з найближчого оточення Путіна (детальніше тут).