Військова прокуратура АТО розпочала кримінальне провадження після перевірки Держфінінспекцією виграного ТОВ «Вентто» тендеру Нацгвардії. Про це повідомив «Центр протидії корупції», який ініціював перевірку закупівлі.

У вересні 2015 року військова частина №3017 Національної гвардії замовила «Вентто» Сергія Кожевнікова капітальний ремонт корпусу №1 по вул. Академіка Проскури, 1 у Харкові за 6,70 млн грн.

Єдиним конкурентом було ТОВ «Науково-виробниче об’єднання «Східбуд» Сергія Кіровського, яке вказало ту ж адресу, що й переможець – Харків, пр-т Леніна, 36.

Після укладення угоди «Центр протидії корупції» звернувся до АМКУ та ДФІ щодо скасування цього тендеру. Під час перевірки ДФІ знайшла низку порушень, зокрема в документації торгів були знайдені дискримінаційні вимоги. ДФІ у Харківській області надіслала лист із рекомендацією розірвати договір.

«ЦПК» запитав про вжиті заходи щодо розірвання договору та притягнення до відповідальності винних осіб. Голова Держаудитслужби Лідія Гаврилова доручила надати інформацію Держфінінспекції в Харківській області, а в.о. голови останньої І.В. Омельченко повідомив, що в/ч 3017 проігнорувала вимоги контролюючого органу. У червні «Вентто» виділили ще 4,79 млн грн. на той самий ремонт.

А у вересні АМКУ оштрафувало »Вентто» і «Східбуд» кожну на 68 тис грн. за змову на тендері Національної гвардії та на три роки внесло фірму у свій «чорний список». Судовий реєстр не містить інформації про оскарження фірмою цього рішення.

У свою чергу за результатами перевірки військовою прокуратурою АТО повідомлено, що за результатами перевірки ДФІ у Харківській області внесено відомості до ЄРДР за №42016061110000049 за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Крім того, «Вентто» є фігурантом інших кримінальних проваджень.

Посадовців ВП «Північна ЕС» ДП НЕК «Укренерго» підозрюють у розтраті 0,35 млн грн. шляхом закупівлі у фірми обладнання за завищеними цінами. В іншій справі правоохоронці внесли «Вентто» до переліку фірм з ознаками фіктивності.