Прокуратура не змогла оскаржити договір про обслуговування домофонів КСП «Харківгорліфт». Про це свідчить постановаХарківського апеляційного господарського суду від 14 травня. За постановою суду провадження у справі припинено з тої причини, що такий спір не може розглядатися в господарських судах.

У суді прокуратура вимагала визнати недійсним договір про обслуговування пристроїв замково-переговорного зв’язку Харкова від 28.12.2013, укладений між Комунальним спеціалізованим підприємством «Харківгорліфт» і власниками (наймачами) квартир, нежитлових приміщень у будинків комунальної власності.

У 2013 році Харківська міська рада своїм рішенням затвердила порядок встановлення та утримання пристроїв замково-переговорного зв’язку. На підставі цього рішення виконавцем послуг стало КСП «Харківгорліфт». Крім того, мерія розпорядилася включити у комунальну власність домофони багатоквартирних будинків.

Вищезгадане рішення міськради дозволило КП монополізувати ринок обслуговування домофонів, потіснивши з нього приватні фірми, які займалися встановленням та обслуговуванням цього обладнання.

Водночас дії мерії Харкова оскаржують приватні фірми, які подали позови до суду та звернулися в Антимонопольний комітет.

На даний час приватники виграли вже два позови. У жовтні минулого року Київський апеляційний адмінсуд визнав, що рішення міськради є незаконним. Встановлення і обслуговування домофонів не належить ані до комунальних послуг, ані до послуг з управління будинками. Регулювання встановлення та утримання домофонів не є компетенцією органу місцевого самоврядування.

Суд встановив, що спірним рішенням до комунальної власності як безхазяйне майно включено 7273 блоків виклику домофонів, з яких 1600 належали ТОВ «Домофони України Харків» і ТОВ «Цифрал-Сервіс Плюс» Олексія Безсмертного.

Фактично комунальне підприємства отримувало кошти за обслуговування обладнання, яке вони не встановлювали.

4 березня 2015 року Київський районний суд м. Харковазадовільнив позов 17-ти осіб до КСП «Харківгорліфт» в якому вони вимагали, щоб комунальники припинили включати до квитанцій оплату обслуговування домофонів, адже в них є договір з приватними компаніями.

У Харківській мерії з рішеннями судів не згодні і готуються їх оскаржувати.

«Пройдено дві інстанції судові. У суді апеляційному підтверджено рішення суду першої інстанції, але ми з ним не згодні в частині того, що скасовані рішення сесії Харківської міської ради. У даній ситуації буде подаватися касація. Але це не скасовує дії публічного договору і те, що зараз мешканців обслуговує в будинках комунальної власності спеціалізоване підприємство. У рішеннях судів нічого не сказано про право обслуговування домофонних систем нашим комунальним підприємством «Харківміськліфт», – зазначав директор Департаменту житлового господарства міськради Роман Нехорошков.