Слідчі Генпрокуратури України відкрили справу щодо розкрадання коштів виділених на будівництво ядерної установки «Джерело нейтронів» у особливо великих розмірах.

Про це стало відомо з ухвали Печерського районного суду м. Києва від 3 серпня 2017 року.

Нагадаємо, що у квітні 2010 року під час візиту у США тодішній президент Віктор Янукович пообіцяв, що Україна позбудеться високозбагаченого урану за технічної та фінансової допомоги США.

22 березня 2012 року Україна в повному обсязі виконала взяті на себе зобов'язання, забезпечивши вивезення до Росії за сприяння США і МАГАТЕ останньої партії високозбагачених ядерних матеріалів з Харківського фізико-технічного інституту.

У рамках реалізації двосторонніх домовленостей зі США Україна отримала еквівалентну кількість низькозбагаченого урану і відповідне обладнання. Крім цього, за фінансування США почалися роботи з будівництва на базі Харківського фізико-технічного інституту установки-джерела нейтронів.

Контрольний запуск дослідницької ядерної установки «Джерело нейтронів» відбувся у березні 2016 року за участі президента Петра Порошенка та посла США Джеффрі Пайєтта.

1 червня 2017 року відкрили кримінальне провадження стосовно службових осіб Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут», ТОВ «Торгово-закупівельне підприємство «Торгсервіс», ТОВ «Виробничий комплекс «Світло шахтаря», ТОВ «Стальконструкція», ТОВ «Стальконструкція ЛТД».

На думку слідчих, службові особи підприємств у період 2012-2017 років, зловживаючи своїм службовим становищем, діючи за попередньою змовою зі службовими особами субпідрядних організацій використовуючи підроблені документи, здійснили розтрату коштів, виділених урядом США на будівництво ядерної установки «Джерело нейтронів», у особливо великих розмірах, шляхом їх перерахування на користь суб'єктів господарювання з ознаками фіктивності.

На даний час ведеться слідство.