ПАТ «Укрнафта» домоглась судового рішення про скасування висновку Харківського територіального відділення Антимонопольного комітету про штраф за економічний зговір та незаконне підвищення роздрібних цін на дизпаливо на 0,34 млн грн. Про це йдеться у рішенніГосподарського суду Харківської області від 2 червня.

25 грудня 2014 року тервідділення АМКУ вирішило оштрафувати ПАТ «Укрнафта», ТОВ «Авангард», ТОВ «Фортуна Х», ТОВ «Капітал Х», ТОВ «Ольга», ФОП Гірмаш М.Я., ПАТ «Укргазвидобування», ПП «Гарант», ТОВ «Восток», ТОВ «ВКФ «Тополь» за економічний зговір на ринку палива протягом серпня 2014 року.

Чиновники вважали, що ці компанії узгодили підняття роздрібних цін на дизельне паливо на АЗС у Харківській області. Тоді ціна на паливо зросла на 7-12 відсотків, а торгівельна надбавка «Укрнафти» з 11 серпня по 29 серпня 2014 збільшилась у 3-5 разів.

У АМКУ заявили, що динаміка зростання роздрібних цін перевищувала ріст оптових цін і відбулася за рахунок збільшення торгівельної надбавки.

Суд встановив, що підвищення цін відбувалося протягом декількох днів. Та ціна на дизпаливо на різних АЗС коливалася з 14,30 грн./л до 14,69 грн./л, що свідчить про наявність у споживача можливості вибору придбання пального на різних заправках. Крім того, представник «Укрнафти» у суді зазначив, що компанія не могла впливати на загальну ціну в області, адже не володіє більшістю АЗС – її частка не перевищувала 20%.

Суд вирішив, що у своєму рішенні представники АМКУ не надали достатніх доказів обмеження конкуренції, не дослідили динаміку цін, обставини і мотиви їх підвищення. А суд задовольнив позов «Укрнафти» й скасував рішення територіального органу АМКУ.

Варто нагадати, що влітку 2014 року «Укрнафта» вже була оштрафованаза економічний зговір на бензиновому ринку й це рішення АМКУ було підтверджено Вищим господарським судом.

Нагадаємо, контрольний пакет акцій ПАТ «Укрнафта» належить НАК «Нафтогаз України», але контроль над компанією вже декілька років здійснюють менеджери групи «Приват», якій належить біля 42% акцій.