Суд надав слідчим слідчої групи Головного слідчого управління Генеральної прокуратури доступ до документів стосовно 63 харківських кооперативів, які перебувають у володінні Головного управління статистики у Харківській області. Про це свідчить ухвала Печерського райсуду від 5 жовтня.

Слідчі отримали доступ до звітів 63 житлово-будівельних кооперативів за усіма формами державної статистичної та фінансової звітності поданих у паперовому та електронному вигляді за період з 2008 по 05.10.2016. Відомості, які в них містяться, можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні.

5 жовтня слідчі отримали доступ до документів таких 63-х ОК ЖБК: «Авілес», «Квантум», «Триумф», «Сонячне містечко», «Лісна поляна», «Цезар», «Орбіта-сервіс», «Явір», «Легенда», «Спартак», «Добриня», «Поляна», «Триес», «Форест констракшн», «Булат», «Надійне житло», «Легація», «Муромець», «Наш оберіг», «Еревія», «Вправний господар», «Авантаж», «Парк-міленіум», «Міг», «Віртус», «Оріс», «Перемога 2000», «Ермітаж», «Парус плюс», «Мирт», «Дизель», «Альбус», «Наша будівля», «Елара», «Альянс», «Титан», «Кастель», «Форвард», «Південний горизонт», «СБС Сонячний», «Фортуна», «Лісопарк», «Домовий», «Зірка 2008», «Тамагавк», «Ліберті», «Престиж», «Східний», «Добробут», «Олексіївський», «Південний хрест», «Самшит», «Дачний», «Сокольники-люкс», «Слайс», «Слобожанка», «Бархани», «Шевченківський», «Мілленіум», «Зеленоград», «Пальмира», «Білгородський», «Колібрі».

У цей же день суд надав слідчим доступ до банківських рахунків деяких кооперативів.

Нагадаємо, посадові особи Харківської міськради підозрюються у незаконному привласненні понад 650 га земель міста вартістю понад 4,05 млрд грн. у 2008-2010 роках, коли мером був Михайло Добкін, а секретарем міськради Геннадій Кернес. Це було здійснено шляхом створення у 2008-2010 роках обслуговуючих кооперативів житлово-будівельних кооперативів, засновниками та учасниками у яких були люди з їх близького оточення.

Розслідування цієї справи триває вже майже два роки, а саме з 08.11.2014. Розслідування проводить Управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генпрокуратури України.

Зауважимо, що розслідування «Наших грошей» виявило привласнення не 650 га, а понад 900 га земель. При цьому список кооперативів, які безкоштовно отримали землю в Харкові, нараховує більше 100 ЖБК.

15 вересня цього року у рамках цієї справи відбулися обшуки у приміщеннях, що належать Кернесу і матері Добкіна, а також у міській раді. За даними прес-секретаря генпрокурора Юрія Луценка, для цього до Харкова прибуло близько ста співробітників СБУ і ГПУ.

Мер Харкова Геннадій Кернес назвав підстави для обшуків «придуманою ілюзією», а його адвокат заявила, що правоохоронці нічого не знайшли.

Детальніше про історію питання читайте у тексті «Кооперативна схема Кернеса-Добкіна».