За тиждень КП «Харківський метрополітен» провело три довгоочікувані закупівлі. І до кожної є питання щодо її прозорості та справедливості. Так, серед іншого метрополітенівці замовили послуги з технічного обслуговування пристроїв автоматизованої системи оплати проїзду. Майже 10 млн грн отримає фірма «Турнікет-М» за догляд за фактично новими турнікетами, встановленими буквально рік-два тому.

У 2015 році ТОВ «Турнікет-М» отримав за ці ж послуги понад 4 млн грн. Ця фірма належить Івану Кравцову. Директором підприємства є Олександр Ладоненко, відомий як один з розробників програмного забезпечення для систем метро. А ось Кравцов є також засновником ТОВ «Старсен» і приватно-виробничій фірми «Ніка».

Раніше засновником ТОВ «Старсен» був Олександр Стаматін – син генерального директора КП «Харківський метрополітен» В’ячеслава Стаматіна та віце-мера Марини Стаматіної, надзвичайно наближених до мера Геннадія Кернеса людей.

При цьому В’ячеслав Стаматін до 2011 року був засновником ПВФ «Ніка», яку з часом переписав на Кравцова. Тобто гроші в будь якому разі отримає людина, яка є близькою до родини керівника метрополітену. Так що не треба дивуватися, раптом вартість проїзного квитка у підземці знову зросте.

Більше того, після проведеного минулого тижня тендеру на чесний аудит метрополітену сподіватися також не доводиться.

КП «Харківський метрополітен» замовив послуги з проведення бухгалтерського та податкового обліку, складання статистичної, податкової та фінансової звітності господарської діяльності підприємства у приватної фірми «Міжрегіональна аудиторська служба». Вартість послуг складе 12,6 млн грн. При цьому метрополітенівці відхилили дешевшу пропозицію ПАТ «Делойт енд Туш юкрейніан сервісез компані» (далі – Deloitte). У причинах відхилення говориться, що Deloitte не надав перелік трьох працівників із сертифікатами Аудиторської палати України, інформацію про досвід ведення бухгалтерського, податкового обліку, складання статистичної, податкової та фінансової звітності на підприємствах комунальної або державної форми власності тощо.

По-простому – Deloitte «забракували» начебто через некомпетентність. Хоча відомо, що це - одна з провідних організацій світу в галузі професійних послуг. Deloitte входить до «великої четвірки» аудиторських компаній, а офіси компанії є у 150-ти країнах світу.

А от переможець тендеру на аудит найбільш закритого для громадськості в Харкові КП «Харківський метрополітен», «Міжрегіональна аудиторська служба», зараз належить Людмилі Головащенко. Фірма має статутний фонд лише в 100 грн, працює на підприємстві аж вісім співробітників, хоча тендерна документація вимагала, щоб кількість співробітників була не меншою за 20. Втім, цей факт не завадив метрополітену обрати цю компанію замість всесвітньо відомого бренду.

Цікаво, що раніше засновником цієї аудиторської контори була Світлана Володимирівна Островерх – людина з таким ПІБ зараз є завідувачем апаратом Харківського апеляційного адміністративного суду.

Єдиним конкурентом переможців, якого допустили до торгів, виявилася одеська фірма «Респект», власниками якої є подружжя Швець. Але під час допуску до торгів, комітет вже знав, що пропозиція одеситів менш конкурентоспроможна, ніж у фірми Головащенко.

Третій тендер, який за тиждень провели у метрополітені, стосувався встановлення пристроїв автоматичної пожежної сигналізації. Переможцем виявилася фірма «Інекс-пульт», одним з бенефіціарів якої є віце-мер Харкова Олександр Попов. Крім нього співвласниками є Сергій Запрій, Олена Сухорада та Віктор Мєліхов. За встановлення сигналізації «Інекс пульт» отримає 2,5 млн грн.

Тендер виявився цікавим ще й тим, що критерієм оцінки була не тільки ціна. Окрім ціни до уваги бралися можливість відстрочки оплати за поставлений товар, а також швидкість реагування. При цьому організатори торгів відхилили пропозицію львівського підприємства «Центр безпека бізнесу» Андрія Мариняка, яка була майже в два рази дешевшою.

Програла і пропозиція київського ТОВ «Безпека плюс», яка була дешевшою майже в чотири рази. Засновниками ТОВ «Безпека плюс» є Олександр Кисельов та В'ячеслав Мельник. Взагалі пропозиція переможця - «Інекс-пульт» - була четвертою за ціною серед п’яти фірм, які подавалися на тендер. Втім, це не завадило компанії обійти всіх.

Ось такі закупівлі проводять в Харківському метрополітені: торги свідчать, що підряди отримують люди, пов’язані з чинною міською владою Харкова.

Слід додати, що у фаворі держзакупівель на Харківщині також є родина головного фінінспектора Харківщини, депутата міськради від «Солідарності» Станіслава Косінова. І цього тижня в нього теж є перемога на тендері. Так, «Південна залізниця» 14 грудня уклала угоду з ТОВ «Енергосинтез» на проведення державної реєстрації земельних ділянок, що перебувають у постійному користуванні ДП «Південна залізниця» в межах Харківського, Балаклейського районів та міста Балаклея Харківської області. Ціна робіт складе 2 млн грн.

Фірма «Енергосинтез» належить матері головного фінінспектора Світлані Косіновій та Ірині Шевченко. Їх конкурентами були ТОВ «Плазма» та ТОВ «Фінансово-правовий консалтинг», але останнього претендента не допустили до торгів через проблеми з документами. Цікаво, що ці дві фірми пов’язані між собою: директор «Плазми» Леонід Бродський раніше був керівником ТОВ «Фінансово-правовий консалтинг».