Із 1 серпня 2016 року в Україні остаточно запрацювала система електронних державних закупівель «ProZorro». Країна забула про «паперові» торги. У зацікавленої громадськості з'явилася можливість моніторити навіть найдрібніші угоди селищних рад щодо закупівлі товарів, послуг та робіт. Замовники теж перестали витрачати час на офлайн-проведення закупівель. Головні принципи системи «ProZorro» - все має бути публічно та в онлайн-режимі. Будь-яка фірма з будь-якої області України може зайти на будь-який тендер в країні. Система мала сказати «Ні» договорнякам на тендерах. Але чи сталося це насправді?

А насправді залишилося дуже багато тендерів «для своїх», куди так само приходять виключно ті, хто раніше сидів в державних закупівлях. Багаторічні фаворити замовників також переважно залишилися на своїх місцях. Галузі з мільярдними оборотами, міністерства, державні підприємства та міста залишились зі «своїми» постачальниками. Також не набагато меншим став і відсоток тендерів, на яких не зустрінеш надмірні (дискримінаційні) вимоги в тендерній документації, безпідставні дискваліфікації або змову між учасниками закупівлі або учасниками та замовником.

Звісно, що це обумовлює завищення вартості закупівель. І усе це притаманне комунальним підприємствам та установам у Харкові. Однак є ще один спосіб переплати на закупівлях, який організації, підприємства та установи, підпорядковані Харківській міськраді, полюбляють, мабуть, найбільше – це свідоме завищення очікуваної вартості закупівлі.

Очікувана вартість закупівлі – це максимальна сума коштів, за яку замовник розраховує придбати товар чи послуги або замовити роботи. Учасники торгів, приходячи на аукціон, формують свою первісну пропозицію, спираючись саме на очікувану вартість закупівлі. Наприклад, у Львові планують купити автомобіль для потреб мерії і виставляють очікувану вартість 1 мільйон гривень. У Харкові планують купити абсолютно такий самий автомобіль для потреб мерії і виставляють очікувану вартість у 2 мільйони гривень. Не важко здогадатися, що учасники не будуть проти запропонувати Харкову придбати в них такий автомобіль за 1,9-2 млн грн, а Львів в цей час придбає такий автомобіль за 0,9-1 млн грн. Якщо замовник свідомо завищує поріг очікуваної вартості, то учасники тим більше не будуть цьому противитися. Практично завжди остаточна пропозиція переможця торгів буде настільки дорожчою, наскільки завищеною є очікувана вартість від замовника.

Це здається тим більше дивним, коли система «ProZorro» дозволяє подивитися протягом однієї хвилини – хто, де і за скільки раніше купував той чи інший товар, роботи, послуги. Тож Depo.Харків підготували ТОП-5 тендерів, на яких харків'яни втратили десятки мільйонів гривень лише тому, що чиновники міськради та комунальних підприємств вирішили виставити захмарну очікувану вартість.

І. Спеціалізоване комунальне підприємство «Харківзеленбуд» придбало у ТОВ «Констракшн Машинері» екскаватор-навантажувач JCB 3CX Sitenaster за 2,478 млн грн, виставивши очікувану вартість - 2,5 млн грн.

tender poker 01 dde7aАбсолютно такі ж чотири екскаватори-навантажувачі з абсолютно ідентичними характеристиками ПАТ «Укргазвидобування» (філія «Шебелинкагазвидобування») придбало у того ж ТОВ «Констракшн Машинері» по 1,69 млн грн (з ПДВ), виставивши очікувану вартість – 2,3 млн грн.

tender poker 02 9c20b

На фото тут і нижче ціни вказані без ПДВ, тому остаточна вартість, вказана в тексті, вища - ред.

Один і той же постачальник, але ціна майже на 800 тис. грн відрізняється. На торгах СКП «Харківзеленбуд» конкуренції не було (ТОВ «Альфатех» та ТОВ «Констракшн Машинері» апріорі визначили між собою переможця), на торгах ПАТ «Укргазвидобування» (Філія «Шебелинкагазвидобування») було 7 конкурентів і ТОВ «Констракшн Машинері» довелося під час аукціону на кожному ексакаваторі-навантажувачі «скидати» по 162,5 тис. грн.

Аналогічно КСП «Харківзеленбуд» переплатило і на закупівлі мінінавантажувача JCB 260 HF, виставивши на нього очікувану вартість також 2,5 млн грн. Угоду уклали з тим же ТОВ «Констракшн Машинері» на суму 2,46 млн грн.

У цей же період ТОВ «Констракшн Машинері» поставляє до Овруцької міської ради Житомирської області мінінавантажувач JCB 225 HF (еквівалент JCB 260 HF) за 1,395 млн грн при очікуваній вартості – 1,4 млн грн).

ІІ. Комунальне підприємство «Харківводоканал» закупляє два автомобілі: муловсмоктувальний КО-503 ІВ-12 на шасі МАЗ-5340С2 та каналопромивочний КО-503КП-12 на шасі МАЗ-5340С2.

На обидві закупівлі КП виставило однакову очікувану вартість – 3,8 млн грн, що на 1-1,2 млн грн більше, ніж очікувана вартість в усіх інших містах України на такі ж автомобілі.

У Харкові переможцем аукціону на поставку каналопромивочного автомобіля стало ТОВ «Відновлення інженерних систем» з пропозицією 3,2 млн грн, в той час як КП «Дніпроводоканал» в листопаді 2016 року придбав 3 ідентичні автомобілі по 2,7 млн грн при очікуваній вартості – 2,7 млн грн.

tender poker 03 6675e

Переможцем аукціону на поставку муловсмоктувального автомобіля стало ТОВ «Спецтехніка+» з пропозицією 3 млн грн, в той час як КП «Бориспільводоканал» у травні 2017 року такий самий муловсмоктувальний автомобіль придбав за 2,63 млн грн (з ПДВ) при очікуваній вартості – 2,65 млн грн.

tender poker 04 61e76ІІІ. На цей раз вже СКП «Харківзеленбуд» потрапив до рейтингу не в якості замовника, а в якості переможця торгів. Департамент комунального господарства Харківської міськради уклав угоду з СКП «Харківзеленбуд» щодо догляду за об'єктами зеленого господарства міста Харкова на загальну суму 45,38 млн грн при очікуваній вартості – 50,71 млн грн.

Працівники Департаменту Олексія Богача в ДКТ примудрилися прописати річний загальний обсяг очищення газонів від опалого листя та гілля втричі більший, ніж площа міста Харкова. Також річний обсяг викошування газонів газонокосаркою в 6 разів більший, ніж площа міста. З урахування цих «космічних» обсягів робіт була і «намальована» очікувана вартість в 50,7 млн грн.

tender poker 05 c323a

IV. Комунальне підприємство «Тролейбусне депо № 2» закупило 10 вживаних чеських тролейбусів у MVO Invest s.r.o. на загальну суму 19,95 млн грн. Вартість придбання одного вживаного тролейбуса склала майже 2 млн грн при очікуваній вартості – 2 млн грн.

tender poker 06 b7d8e

У квітні 2017 року КП «Електроавтотранс» Івано-Франківської міської ради придбало два подібні тролейбуси по 636 тис. грн за одиницю при очікуваній вартості 1,3 млн грн за два тролейбуси.

tender poker 07 6f89b

У жовтні 2016 року в Херсоні вживані чеські тролейбуси придбали по 1,12 млн грн при очікуваній вартості – 1,17 млн грн. У вересні 2016 року в Запоріжжі вживані тролейбуси придбали по 1,01 млн грн при очікуваній вартості – 1,05 млн грн.

Як повідомляє «Харківський антикорупційний центр«, Слобідський відділ поліції ГУНП в Харківській області на початку липня вніс з приводу цих закупівель відомості до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України (незаконне привласнення або заволодіння майном).

V. Комунальне підприємство «Салтівське трамвайне депо» придбало у ТОВ «Технології Електротранспорту» 5 кузовів трамвайного вагону за 41,99 млн грн.

Один кузов трамвайного вагону з частково низьким рівнем підлоги та електронною транзисторно-імпульсною системою управління коштував Харкову 8,4 млн грн (з ПДВ) при очікуваній вартості – 8,52 млн грн.

tender poker 08 bfafb

У березні 2017 року Запорізьке комунальне підприємство міського електротранспорту «Запоріжелектротранс» придбало у ТОВ «Політехносервіс» абсолютно ідентичні 4 кузови трамвайного вагону за 17,38 млн грн. кожен кузов при очікуваній вартості у 4,35 млн грн обійшовся Запоріжжю у 4,34 млн грн. Тобто майже вдвічі дешевше, ніж у Харкові.

tender poker 09 efcb5

Харківська місцева прокуратура відкрила кримінальне провадження за вказаними фактами. Посадовцям КП «Салтівське трамвайне депо» за ч. 1 ст. 191 КК України загрожує до 4 років позбавлення волі.

Напевне, доцільно цитувати класика місцевого самоврядування України, мера Харкова Геннадія Кернеса: «Майданчик «ProZorro» відкритий для всіх, він без кордонів, я нікому не симпатизую, я не проводжу ці тендери».

Треба визнати, що завищення очікуваної вартості закупівлі - це проблема не тільки установ, організацій та підприємств, які підпорядковуються Харківській міськраді. Наприклад, державна установа «Територіальне медичне об'єднання Міністерства внутрішніх справ України по Харківській області» придбала лапороскопічний хірургічний комплекс у ТОВ «Фірма «Контакт» вартістю 1,79 млн грн при очікуваній вартості – 1,8 млн грн. Єдиним конкурентом переможця було ТОВ «Медікалгруп-Україна».

У той же час Військово-медичний клінічний центр Західного регіону придбав через аукціон лапороскопічний хірургічний комплекс з такими самими характеристиками на 600 тис. грн дешевше. При очікуваній вартості - 1,2 млн грн конкурентами на цих торгах були ті самі «Медікалгруп-Україна» та ТОВ «Фірма «Контакт».