Комунальне підприємство «Харківгорліфт» має сплатити ПАТ «Комерційний банк «Стандарт» заборгованість за кредитом та відповідні штрафи на суму 2,8о млн грн. Про це йдеться у рішенніГосподарського суду Харківської області.

В листопаді 2013 році «Харківгорліфт» взяв кредит у ПАТ «Банк Золоті Ворота» у розмірі 0,50 млн дол. під 14,5 % річних. Кредит підприємство взяло для погашення заборгованості по заробітній платі.

Банк надавав кредит терміном на рік та 5 місяців. В договорі було зафіксовано, що після закінчення терміну дії кредиту відсоткова ставка зросте до 20%.

В липні 2014 року ПАТ «Банк Золоті Ворота» було визнано неплатоспроможним. А в листопаді 2014 року між ПАТ «Банк Золоті Ворота» і ПАТ «Комерційний Банк «Стандарт» було укладено договір про передачу активів і зобов’язань неплатоспроможного банку.

Суд встановив, що банк повністю виконав умови договору, а КП повернуло гроші лише частково.

«Харківгорліфт» попросив суд розстрочити виплати щодо повернення залишку кредиту на два роки, але суддя відхилив це клопотання.

В своєму рішенні суд зобов’язав КП сплатити 105,9 тис дол., що на дату подачі позову було еквівалентом 2,23 млн грн. Таким чином, валютний борг був перерахований по курсу 21,06 грн/дол.

Крім того, суд постановив стягнути з комунальників заборгованість по процентам за користування кредитом у сумі 14 тис дол. (еквівалент 0,29 млн грн.), пеню за несвоєчасне повернення кредиту в сумі 0,25 млн грн. та пеню за несвоєчасну сплату процентів в сумі 0,03 млн грн.

Найбільшими акціонерами банку «Золоті ворота» були харків’яни Яків Кузнєцов і Євген Черняк (не плутати з власником горілки «Хортиця), ПАТ «Володимир-Волинська птахофабрика» та застреленийв листопаді 2014 року Вадим Вишневський.

Спостережну раду «Володимир-Волинська птахофабрика» очолює Олексій Коваленко, який був радник Михайла Добкіна, коли той очолював Харківську ОДА. Брат Добкіна – Дмитро Добкін, який нині є народним депутатом, мав 8,4% банку «Золоті ворота» і до 2010 року входив до наглядової ради банку. Після нього місце у раді займав Марк Добкін, батько екс-губернатора. Він вийшов з членів спостережної ради незадовго до введення адміністрації у банк.

ПАТ «Комерційний банк «Стандарт» належитьВіталію Тарану.

Керівником КП «Харківгорлііт» є Анатолій Кандауров. Саме його під час засідання в 2012 році комісії з надзвичайних ситуацій мер Харкова Генадій Кернес публічно обізвав «сучим псом».

На початку 2015 року прокуратура Харківської області відкрилакримінальне провадження за ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) відносно посадових осіб КП «Харківгорліфт». Сума збитків, яку вирахували правоохоронці, складає 6 млн. грн.