Суд за клопотанням старшого слідчого Генпрокуратури Кожина Ю.Ю. арештував майно Сергія Курченка. Про це свідчить ухвала Печерського райсуду м.Києва від 11 травня.

Встановлено, що Курченко є власником квартири, машиномісця, 7 нежитлових приміщень, 14 земельних ділянок. Приміщення знаходяться у Харкові на вул. Сухумська,24, Гагаріна 43/1, Чернишевська,13, а земля – у селищі Лісне, Харківської області. У червні минулого року суд за поданням ГПУ вже арештовував це майно.

Слідчий вважає Курченка фактичним власником квартири, що оформлена у власність ТОВ «Європа Реалт Консалтинг», бенефіціарним власником якого слідчі вважають Курченка.

За даними реєстру майнових прав, «Європа Реалт Консалтинг» володіє квартирою в Харкові на проспекті Гагаріна, 43 площею 239 кв.м. Квартира придбана у вересні 2013 року. «Європа Реалт Консалтинг» зареєстрована на кіпрську компанію Kenefald Limited.

Підозру Курченку повідомлено ще у березні 2014 року, тоді ж його оголосили у у міжнародний розшук.

Курченку інкримінується створення та забезпечення діяльності злочинної організації, що була спрямована на заволодіння майно державних компаній:

- заволодіння видобутим ПАТ «Укргазвидобування» та ПАТ «Укpнaфта» скрапленим газом на суму 2,196 млрд грн.;

- заволодіння коштами Національного банку на 787,40 млн грн., що надавалися ПАТ «Реал банк» у вигляді стабілізаційного кредиту;

- незаконне заволодіння коштами АТ «Брокбізнесбанк» на суму 836,93 млн грн. при протиправному наданні АТ «Брокбізнесбанк» міжбанківських кредитів на користь ПАТ «Реал банк» та незаконному розміщенні «Брокбізнесбанком» коштів на кореспондентському рахунку в ПАТ «Реал банк»;

- заволодіння коштами «Брокбізнесбанку» на 1,44 млрд грн. при видачі кредитів підконтрольним Курченку підприємствам;

- заволодіння коштами «Укргазбанку» на 499,84 млн грн. при укладенні удаваних договорів купівлі-продажу облігацій Державної іпотечної установи з АБ «Укргазбанк»;

- заволодіння коштами ПАТ «Аграрний фонд» в особливо великих розмірах на загальну суму 2,07 млрд грн. при укладенні АТ «Брокбізнесбанк» удаваних договорів купівлі-продажу облігацій внутрішньої державної позики та договорів прямого РЕПО з Національним банком.