У Дзержинському райсуді міста Харкова вже понад два роки розглядається справа щодо отримання хабаря тоді ще чиновниками Департаменту телекомунікацій та зв’язку Харківської міськради, у тому числі вже екс-депутатом міськради Романом Сальніковим.

На даний час, в судовому засіданні проводиться допит свідків.

Нагадаємо, що в березні 2015 року правоохоронці затримали співробітників Департаменту - 33-річного начальника відділу Юрія Нєскородєва та заступника Директора Романа Сальникова.

За даними прокуратури, чиновників підозрювали з в скоєнні одного злочину - одержанні 20 тисяч гривень в якості хабара. За інформацією начальника управління прокуратури Харківської області, чиновники отримали гроші у підприємця за дозвіл на проведення інтернет-лінії в одному з житлових будинків.

«Міськрада контролює розміщення інтернет-ліній в будинках, які належать до комунальної власності. Чиновник запропонував підприємцю прокласти ці лінії без відповідних документів. За це він захотів 20 тисяч гривень. І пообіцяв, що надалі перевіряючі не будуть «звертати увагу «на нелегальні кабелі за щомісячну плату», - повідомляли тоді в прес-службі обласної прокуратури.

Сальніков говорить, що гроші ніхто не вимагав. У Департамент прийшов чоловік, який розповів, що переїхав до Харкова з Луганської області. Орендував у Харкові квартиру у жінки, з якою вони й вирішили зайнятися бізнесом, а саме надавати інтернет-послуги у гуртожитках.

Цікаво, що людина, яка нібито передавала гроші, працювала у правоохоронних органах. На момент передач коштів була звільнена, але після цієї історії знову почала працювати в поліції у Головному Департаменті Поліції у Києві.

Влітку 2015 року цю справу передали до суду з обвинученням по ч. 3 ст 368 УК України (одержання неправомірної вигоди службовою особою) карається позбавленням волі до 10 років.

Й з того часу процес майже не продвинувся. При цьому вже кілька разів змінювалися прокурори.

За інформацією прес-служби обласної прокуратури, зміни прокурорів були пов’язані з реформою і змінами в структурі. З 03.02.2016 прокурори у справі не змінювалися.

Тривалий судовий процес у прокуратурі пов’язують з великою кількістю свідків, неявкою захисників, відпустками, хворобою і т. д.

В свою чергу, Сальніков вважає, що справу у суді затягує саме прокуратура, тому що в них немає доказів для обвинувального вироку.

Захисник Сальнікова Олексій Кучер вважає більшість свідків неналежними (в суд викликають керівників всіх фірм-провайдерів міста Харкова, співробітників Департаменту), допит яких є лише витрачанням часу й наполягає на допиті лише одного свідка – приватного підприємця-жінки, в інтересах якої нібито надавалися гроші.

Цікаво, що прокурор не зміг сказати судді кого б зі свідків хотів бачити, та попросив викликати їх за списком.

У прокуратурі зараз не дають прогнозів щодо перспективності цієї справи у суді.

«Оцінку доказам згідно КПК дає суд і говорити що-небудь наперед некоректно. Докази ще не досліджені і багато людей ще не допитані, щоб давати якісь прогнози», - повідомили в прокуратурі.

Варто відзначити, це чергова «вічна справа», яка показує проблеми та неквапливість української правосуддя, через як реальні злочинці можуть роками уникати правосуддя, так й люди, які не винні, можуть роками чекати виправдувального вироку.